Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencije

Švaljek: Pesimizam i dalje trese zemlju, slijedi 1 posto pada

'obzor......zagreb......12.02.2009. ekonomski institut - dr sandra svaljek - sefica ekonomskog vijeca  Photo: Renato Brandjolica/vecernji list'
'Renato Brandjolica/Vecernji list'
17.06.2010.
u 15:50

RH ne treba računati na uvođenje eura prije 2020., dionice pale na razinu iz 2005., turizam ne može biti spas za ekonomiju

Hrvatska neće moći uvesti euro prije 2020. godine, čak i ako 2012. uđe u EU. Ranije pristupanje eurozoni nije moguće zbog ekonomskog stanja u zemlji, ali i opreza onih koji odlučuju poslije grčke krize i njezinih posljedica, rekao je Marko Škreb, glavni ekonomist PBZ-a na konferenciji TEB-a. Premda je europska valuta u posljednjih sedam mjeseci izgubila na vrijednosti 20 posto, Škreb se ne boji da će euro propasti jer bi troškovi izlaska iz eurozone bili previsoki. – Fluktuacije su tečaja normalne, a otkako je uveden, euro je oscilirao od 0,82 do 1,59 za jedan dolar – rekao je Škreb te savjetovao Hrvatskoj da provodi reforme i prilagođava se jer kao mala zemlja nema druge šanse. U protivnom će nestati kao dinosauri. Premijerkina savjetnica Sandra Švaljek najavila je da će Ekonomski institut revidirati procjenu BDP-a za ovu godinu naniže i spustiti ga prema 1 posto pada, potrošnja i dalje pada, a pesimizam prevladava. – Programu gospodarskog oporavka treba dati šansu, on nije napravljen za ovu već za svaku vladu – rekla je S. Švaljek. Ljubo Jurčić upozorio je da nikoga u svijetu nisu spasile strane investicije, Hrvatska 20 godina zanemaruje industriju i razvitak, a sada se svi okreću turizmu. – Jadna je zemlja koja živi od turizma – rekao je Lj. Jurčić. Predsjednikov savjetnik Boris Cota rekao je da podržava Vladin program, ali važno je da trošak njegove provedbe bude pravedno raspodijeljen. Broker Josip Galinec istaknuo je da su se cijene dionica vratile na stanje iz 2005. godine. U iduće dvije godine treba očekivati još turbulencija na globalnom tržištu kapitala zbog ponavljanja grčkoga sindroma. Oporavak domaćeg tržiša Galinec veže uza svjetsko, promet na Zagrebačkoj burzi pada iz dana u dan, a bez volumena cijene nisu relevantne, slično kao i sa stanovima koji se ne prodaju. (ljg)

Ključne riječi

Komentara 1

UK
Ugo Kajvez
23:48 18.06.2010.

K*z* neoliberalna izdajnička ..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije