Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugoročni ciljevi

Svake sezone 80 tisuća njemačkih turista više. 
To nam je cilj

\'unutarnja-06.07.2009.,Split,Hrvatska- turistkinja zuri preko rive na trajekt Photo:Leonrd Nincevic/Vecernji list\'
Leonrd Ninčević/VL
27.02.2012.
u 08:00

Turoperatori: Vaša je zemlja pozitivan spoj vrijednosti i velikih potencijala, kako za turiste tako i za investitore. Možete uzeti više

Svih pet najvećih organizatora putovanja u Njemačkoj – TUI, REWE grupa, Thomas Cook FTI i Al tours – koji godišnje na odmor vode 23 milijuna Nijemaca, u kataloge za 2012. uvrstilo je nove hrvatske hotele i odredišta. 

Novi čarteri

Nove čarterske letove iz njemačkih gradova već od Uskrsa najavljuje šest avioprijevoznika. Svi se turoperatori na najvećem emitivnom tržištu na svijetu hvale dvoznamenkastim plusevima za Hrvatsku, sve do nevjerojatnih 50-ak posto više rezervacija nego lani u isto vrijeme. Hrvatska uživa status miljenice u Njemačkoj, u društvu je pet najtraženijih zemalja za ljetovanje u 2012., tepa joj se kao “zvijezdi u usponu”, a njemački turistički profesionalci ne kriju ni optimizam vezan uz promjenu vlasti.

– Vjerujemo da će te promjene omogućiti da se ulaže u Hrvatsku. Vaša je zemlja mlada, bila je podcijenjena, a pozitivan je spoj vrijednosti i velikih potencijala, kako za turiste tako i za investitore. Nema razloga da Hrvatska iz Njemačke ne uzima i puno više – kaže Dietmar Geunz, predsjednik uprave i vlasnik FTI-ja, četvrtog po veličini turoperatora u Njemačkoj.

Jedan od članove uprave autokluba ADAC Max Stich također potvrđuje rast interesa za Hrvatsku, a za prošlotjednog sajma turizma u Münchenu s hrvatskim je ministrom turizma dogovorio i intenzivniju suradnju. Pritom, u Njemačkoj broj novoregistriranih kampera raste dvoznamenkasto, a njemački se turisti na odmoru u prosjeku spremaju trošiti sedamdesetak eura više nego lani. Imat ćemo i koristi od problema koje imaju Grčka, Tunis i Egipat. Koliko će, pak, sve to ove sezone donijeti Hrvatskoj? Već lani su Nijemci nadmašili očekivanja i došlo ih je 150.000 više nego 2010. pa ministar Veljko Ostojić kaže da bi i ponavljanje lanjskih 1,6 milijuna gostiju bilo dobar rezultat.

Prema dva milijuna

– Sjajno bi bilo kad bi posjet nastavio rasti po stopi od 3 do 5 posto. Zbog blizine i potencijala zemlje iz koje godišnje četrdesetak milijuna ljudi putuje u inozemstvo, Njemačka nam ostaje tržište broj jedan – kaže Ostojić, koji najavljuje i povećanje svote za promidžbu u toj zemlji. Prema najoptimističnijem scenariju, hrvatski bi se turizam, sa 50 do 80 tisuća njemačkih gostiju više svake sezone, do kraja mandata ove vlade mogao približiti brojci od dva milijuna, ali ambicije ne staju na tome. S bitno duljom sezonom i promjenom Hrvatske u zemlju pogodnu i za kraća te vikend-putovanja, otvara se prostor za još milijun njemačkih turista.

Ključne riječi

Komentara 2

AD
adriatic99
11:48 27.02.2012.

Zbog losih analiza i zakljucaka prosle ekipe koja je totalno krivo zakljucila zasto je doslo do povecanja turista tijekom 2009, 2010 i 2011, iako lova bas i nije bila bajna... nadam da se nece nista poduzimati na osnovu tih procjena, jer je trebalo uzeti u obzir prve nagovjestaje bolje ekonomske situacije koja se pojavila u proljece 2009, zatim velike probleme u Grckoj tijekom ljeta 2010, a svi znamo kaj se dogadjalo u Africi tijekom 2011. Turisti su nam dosli po inerciji, pa ne bi bilo pametno zakljuciti da su poduzeti koraci u promidzbi imali znacajn utjecaj na dogadjanja na obali. Za ovu sezonu se treba nadati da Grcka nece bankrotirati prije jeseni, jer ce tada postati jeftino odrediste kojem hrvatski turizam nece moci konkurirati... a vec sad treba razvijati strategiju kako na ovo odgovoriti slijedece sezone... a kad se stabilizira situacija u Africi..uf...uf.. s ovakvim pristupom turizmu bojim se da smo nadrapali

DU
Deleted user
13:05 27.02.2012.

Ma koje brdo gluposti na jednom mjestu!!! Kao prvo: nitko tko zeli trositi 2000 eura po tjednu ide u Hrvatsku!!!! Nasi hoteli su preskupi, nasa vanpansionska ponuda, osim mozda Poreca, je slaba i svodi se na kafice i brodske izlete te nesto malo sporta. Mi se itekako moramo usporedjivati sa Tunisom i Egiptom te Turskom jer je to ista klijentela koja dolazi i k nama. Nazalost ne \"srednja visa klasa\" koju spominje gospodin Ognjenovic (kojega jako cijenim jer je zaista strucnjak - zato tvrdim da on tu glupost nije nikada izrekao!!!), nego donja klasa sa malo novaca!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije