Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVINSKI SPOR

Sukob Francuske i SAD-a na pauzi

Bruno Le Maire, francuski ministar financija, i Phil Hogan, povjerenik za trgovinu, podržavaju digitalni porez
Foto: CHARLES PLATIAU/REUTERS/PIXSELL
1/2
13.01.2020.
u 07:40

Europska komisija tvrdi da će stajati iza Francuske u trgovinskom sporu sa Sjedinjenim Državama u vezi s digitalnim porezom, odnosno nametanjem carina

Francuska i Sjedinjene Države pokušavaju izgladiti trgovinski sukob koji se vodi otkako je Francuska ozakonila oporezivanje američkih tehnodivova. Porezi koji “kvače” Google, Facebook, Amazon, Apple... nije se svidio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu pa je kao odmazdu smislio da će nametnuti dodatne carine, i to na uvoz francuskih luksuznih proizvoda i vina.
Prijepori i pregovori o tome traju već nekoliko mjeseci, a proteklog tjedna Bruno Le Maire, francuski ministar financija, izjavio je da će učiniti sve da se trgovinski rat ne razbukta.

Stanka do Davosa

Istodobno je kazao da Francuzi imaju dodatno oružje, odnosno, kako tvrdi Le Maire, ako se carine dogode, nametnut će i oni svoje za točno onoliko novca koliko će izgubiti na izvozu luksuza i vina. Još uvijek je sve na riječima, a prema iskazu Le Mairea, nakon prošlotjednog “dugoga” telefonskog razgovora s američkim kolegom Steveom Mnuchinom, stanka u pregovorima trajat će do Svjetskoga ekonomskog foruma, koji se tradicionalno zimi održava u švicarskom gradu Davosu. Obje su se strane dogovorile da će se sastati na neutralnom terenu na marginama foruma.


No, da bi ojačao francusku poziciju i dodatno poslao poruku Amerikancima, oglasio se Phil Hogan, povjerenik za trgovinu Europske komisije te kazao da će EU “razmotriti sve mogućnosti” te da će, ako Washington odluči uvesti 100-postotne carine na izvoz francuske luksuzne robe i vina, koji vrijedi 2,4 milijarde eura, Europska komisija stajati čvrsto iza Francuske.
 Europska komisija želi “prijateljski” riješiti trgovinski spor sa SAD-om u vezi s francuskim digitalnim porezom, ali upozorava da će “reagirati kao jedan” ako Washington uvede carine Parizu, istaknuo je Hogan. 


Ideja o digitalnom porezu već dugo kola Europskom unijom i dapače postignut je dogovor da poreznu politiku svakako treba prilagoditi modernim načinima poslovanja. Stav je da se porezi osmisle i prilagode u sklopu OECD-a, no s obzirom na to da ti procesi traju dugo, neke države članice odlučile su samostalno uvesti poreze. Francuzi su bili nestrpljivi i odlučili su da za početak, dok OECD ne obavi potrebne procese i sve ne zaživi u praksi, uvedu svoj, nacionalni digitalni porez.

Nacionalni digitalni porez

To su i učinili 1. srpnja prošle godine. Francuzi su tako proglasili da se u njihov proračun mora uplatiti tri posto od zarade od digitalnih usluga za sve one tvrtke koje godišnje uprihoduju više od 25 milijuna eura u Francuskoj te 750 milijuna diljem svijeta. Primijenilo bi se to na oko 30 velikih tvrtki, među kojima su Facebook, Google, Amazon. Francuski samostalni potez naljutio je Trumpa i njegovu administraciju jer je logično bilo očekivati da će Francuze slijediti i ostale države EU.
Amerikanci tvrde da je porez diskriminatoran, što francuska strana odbija kao argument te tvrde da je porezom obuhvaćeno oko 30 tvrtki, uključujući Google, Facebook ili Amazon, ali i druge europske i kineske tvrtke.
Francuska je rekla da je spremna povući svoj nacionalni porez čim se postigne dogovor o prijedlogu OECD-a. Ako međunarodni napori ne uspiju, Europska komisija rekla je da će oživiti europsku verziju do kraja ove godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije