Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nude oslobađanje od stresa

Studenti se zapošljavaju u tvrtki koju su osnovali s Ekonomskim fakultetom

Funcore, studenti poduzetnici
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
13.07.2014.
u 16:39

Funcore počinje raditi idući tjedan, a nudi turističku zabavu i oslobađanje od stresa uništavanjem starih stvari

Postati vlasnikom tvrtke u 21. godini, a istodobno još biti studentom, u Hrvatskoj zvuči gotovo nevjerojatno. No kada vas u poduzetničkim idejama svesrdno podupire matični fakultet, točnije Ekonomski fakultet u Rijeci, ništa nije nemoguće.

Studenti treće godine Julijan Marin, Luka Dopuđ i Hrvoje Habunek vlasnici su tvrtke Funcore d.o.o., a partner im je u poduzetničkom pothvatu Ekonomski fakultet u Rijeci. Temeljni kapital studentske tvrtke pokriva fakultet iz vlastitih sredstava, objašnjava prof. dr. sc. Heri Bezić, dekan fakulteta.

Profesori se odrekli honorara

Projektom zapošljavanja sadašnjih i bivših studenata Ekonomski fakultet upravo kroz osnivanje studentskih trgovačkih društava želi dati pun doprinos smanjenju broja nezaposlenih i jačanju domaćeg poduzetništva, napominje dekan. Fakultet u tome partnerskom odnosu u potpunosti financira osnivanje poduzeća, pruža savjetodavne usluge, osigurava poslovni prostor i logistička je podrška mladima koji imaju ideju i žele je realizirati.

Djelatnosti kojima će se studentska poduzeća baviti nisu ograničene, a poziv vrijedi i za studente drugih fakulteta. Ako se netko pita otkuda fakultetu novac za pokretanje tvrtke, treba reći da su se profesori fakulteta odrekli dijela honorara ostvarenog kroz projekte, a dijelom kroz suradnju s gospodarstvom.Potporu im je dao i HBOR. Tvrtka Funcore registrirana je kao trgovačko društvo za turističku zabavu i oslobađanje od stresa uništavanjem starih i nepotrebnih stvari, a počinje raditi idućeg tjedna u porečkom hotelu Tamaris.

– Kada sam čuo za to, doživio sam šok. Prva studentska ideja pa idemo razbijati – priznaje Bezić.

Student-poduzetnik Julijan još sa 19 godina bio je pun ideja, a fakultet ga je samo dodatno potaknuo. Udružio se s kolegama, jednako poduzetnima Lukom i Hrvojem. Odlučili su još za studija krenuti u realizaciju te jednostavne ideje koja ne zahtjeva velika ulaganja, a istodobno je isplativa.

– Bilo je i problema. Poduzeće je trebalo direktora, što mi kao redovni studenti ne možemo biti. Obratili smo se prodekanu Saši Žikoviću koji nam je preporučio odvjetnika. Problem je tako riješen. Zanimalo nas je i možemo li dobiti kakvu pomoć fakulteta, na što nam je prodekan Žiković preporučio projekt Student-poduzetnik – kaže Luka.

Zabava s razbijanjem

Objašnjava kako će njihova prva tvrtka na 25 kvadrata porečkog hotela Tamaris na nestabilnom, skliskom terenu nuditi razne aktivnosti, gađanje balonima punjenim vodom, mačevanje pjenastim mačevima, boksanje velikim rukavicama, nogomet...Sve uz muziku i svjetlosne efekte. Cijena ulaznice za 15-ak minuta zabave bit će otprilike 30 kuna po osobi, objašnjavaju Luka i Julijan napominjući kako se ta ljetna priča na jesen nastavlja u Rijeci.

Tamo pak u centru grada traže prikladan prostor za “sobu bijesa” u kojoj će posjetitelji moći razbijati staklo, računala, a po narudžbi i neke druge predmete – kažu mladi poduzetnici.

Dekan Bezić u šali dodaje da je sve to i korisno, odličan način rješavanja elektroničkog otpada.

>>Maras: Sljedeći tjedan 30 hrvatskih tvrtki dobit će 250 mil. kn potpora

>>Jedna od najprosperitetnijih županija, broj tvrtki povećan za 12,1 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije