Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoren stečaj

Stečaj Sloge: proizvodnja se nastavlja, ali uz manje radnika

sloga
Duško Mirković/Pixsell
01.06.2012.
u 14:49

Radnici prvu plaću sada mogu očekivati u srpnju za lipanj, a što se tiče preostalih neisplaćenih plaća za ožujak, travanj i svibanj, njih će dobiti ili iz stečajne mase ili od Agencije za namirenje potraživanja radnika.

Rješenjem Trgovačkog suda u Osijeku, stalne službe u Slavonskom Brodu, danas je otvoren stečajni postupak u požeškoj tekstilnoj tvrtki Sloga koja zapošljava oko 270 radnika. Zahtjev za otvaranje stečaja podnijela je predsjednica uprave Dijana Ferković i to zbog prezaduženosti, zbog koje se više nije mogla isplaćivati ni plaća radnicima koji su je zadnjih godina primali bez uplate doprinosa državi.

Kako je predlagatelj pokretanja priznao prezaduženost kao jedan od dva zakonska uvjeta za pokretanje stečaja, nije se išlo na predstečajni postupak kojim se utvrđuju razlozi za njegovo postojanje. Trenutačne obveze Sloge prema rješenju Trgovačkog suda iznose 25,2 milijuna kuna, dok je vrijednost njezine imovine 17,9 milijuna kuna. Najveći dug, oko 14 milijuna kuna, napravljen je prema državi koja je inače i većinski vlasnik ove tvrtke. Drugi je najveći vjerovnik Podravska banka u kojoj je prije nekoliko godina uzet kredit od pet milijuna kuna koji nije vraćen.

Za stečajnog upravitelja imenovan je Milan Nakić iz Pakraca koji se odmah nakon uručenja Rješenja Trgovačkog suda te zatvaranja računa dosadašnje tvrtke uputio u Slogu.

– Imam sastanak s bivšom upravom i najužim suradnicima kako bismo donijeli plan nastavka proizvodnje. U ponedjeljak zaposlenici nastavljaju s radom. Po stečajnom zakonu svi će dobiti otkaz, a zatim će slijediti novi ugovori o radu. Ono što sada znamo jest to da svi radnici neće nastaviti raditi, odnosno da će se smanjiti njihov broj kako bi imali optimalnu organizaciju rada kakve do sada nije bilo. Već idući tjedan znat će se koliko radnika ostaje raditi, ali to ne znači da se neće povećavati njihov broj koji će ovisiti o opsegu posla – kazao je stečajni upravitelj Nakić.

Ispitno ročište na kojem će utvrditi potraživanja vjerovnika održat će se 6. rujna, a nakon toga vjerovnici će odlučiti hoće li Sloga nastaviti s proizvodnjom.

Radnici prvu plaću sada mogu očekivati u srpnju za lipanj, a što se tiče preostalih neisplaćenih plaća za ožujak, travanj i svibanj, njih će dobiti ili iz stečajne mase ili od Agencije za namirenje potraživanja radnika.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar mlijeko
mlijeko
17:57 01.06.2012.

Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici imenovala u NO Krešu Toromanovića - u HNS 2 mjeseca, došao iz HDZ-a , Ivicu Turca - u HNS 2 mjeseca- voditelj auto škole Milenijum, a za direktora Damira Kovačevića - u HNS 4 mjeseca, poznatog suvlasnika kafića "Mačak" u Požegi. Turac i Kovačević su inače i rođaci, što je i sukob interesa. Sramno u svemu ovome je da Vlada RH nije znala da je dosadašnja direktorica prije 15-tak dana podnijela zahtjev za stečaj, Imenovala novopridošle HNS-ovce i pri tome rođake. Tko to radi u Zagrebu iz središnjice HNS-a i koji su to interesi da se Vladi ovako podmeće. Ovaj stečaj je u neku ruku i spas za radnike Sloge, jer šta da ih je vodio ovaj trojac...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije