Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijevara?

Srpski tajkun Mimović nudi spas Podravki, a računi mu blokirani

polančec
Goran Stanzl/PIXSELL
Autori: Hrvoje Šlabek, Gojko Drljača
06.04.2010.
u 20:27

Damir Polančec htio je preko Ranka Mimovića preuzeti kontrolu nad Podravkom.

Srbijanski tajkun Ranko Mimović, koji je bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu bio partner u saniranju štete od operacije Spice u Podravki, a koji je danas i u dopisu Zagrebačkoj burzi najavio ulaganje od 240 milijuna eura u Hrvatskoj, u ozbiljnim je poslovnim teškoćama. Na službenim stranicama Narodne banke Srbije može se pronaći podatak da je tvrtka Fia Invest, čiji je Mimović šef uprave, u blokadi više od 200 dana.

Blokiran od rujna

Zbog prinudne naplate dugova, Banca Intesa i NLB banka blokirale su račune poduzeća Fia Invest još 17. rujna prošle godine. Iz izvora u Srbiji doznaje se da je riječ o dugu od "tričavih" 160.000 eura.

Također se doznaje da Mimovićeva grupacija Fia, koja je iskazala namjeru da sa 400 milijuna kuna isplati mađarsku banku OTP i postane vlasnikom 10,64 posto Podravkinih dionica, deponiranih na Malti, već devet mjeseci ne plaća najam za urede na elitnoj beogradskoj lokaciji na Dedinju pa joj prijeti – deložacija.

Svejedno, Mimović uporno tvrdi da će ne samo isplatiti Podravkine dugove iz operacije Spice nego i preuzeti tvrtke, banke i hotele od Plurisa, sljednika Fima grupe, koja je bila uključena u protuzakonite aktivnosti iz operacije Spice. Poziva se na neimenovani kapital "talijanskog i švicarskog podrijetla".

Danas smo od njega uspjeli dobiti tek kraći telefonski razgovor. Užurbano je, naime, poručivao da je upravo za upravljačem te ponavljao da uskoro dolazi u Hrvatsku i da će tom prilikom sve objasniti. Ipak, uspjeli smo ga upitati koji je to kapital talijanskog i švicarskog podrijetla iza njega.

– Da, to su ozbiljni investitori. Imamo iza sebe termoelektranu, shopping centar, hotel... – brzao je Mimović, a na naše molbe da bude precizniji, poručio je da je riječ o visokom društvu talijanskih industrijalaca i o zatvorenim investicijskim fondovima.

Talijanski fond opovrgava

Na upit kako to da su njegove beogradske tvrtke u blokadi – jer to dovodi u pitanje najavu ulaganja u Hrvatsku od 240 milijuna eura – Mimović nije bio najjasniji: – To je kompanija sa šest milijuna eura kapitala, to zemljište imamo, radimo shopping centar, hotel...

U mađarskoj banci OTP, podsjećamo, ništa ne znaju o Mimoviću, a to da bi ih predstavljao u Hrvatskoj, opovrgnuli su u talijanskome fondu Finest, suvlasniku Fia Investa.

Komentara 30

Avatar sebastian
sebastian
22:03 06.04.2010.

Mogu vam reci da Srbi bolje gospodare nego Hrvati, promislite malo !!!!!!!

RO
roko511
19:52 07.04.2010.

lepo reko slovenski političar jelinčić , ako ukradeš 50 evra lopov si i kriminalac ,ako ukradeš firmu onda si uspješan poslovnež. uspješan poslovnež.

VZ
veki_zg
00:39 07.04.2010.

jos samo i on fali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije