Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Spice

Srbijanski tajkun Mimović otpao, tvrtka Validus na korak od stečaja

Vladimir Šelebaj
Davor Višnjić
06.06.2010.
u 19:30

Novi krizni upravitelj nije još govorio o planovima restrukturiranja, ali jasno je da će morati prodati dio Validusove imovine

Nakon što kontroverzni srbijanski tajkun Ranko Mimović nije bankovnim jamstvima potkrijepio svoju namjeru da s 240 milijuna eura spasi Validus, varaždinski investicijski fond na korak je od stečaja. Račun mu je i dalje blokiran zbog sumnjiva HBOR-ova kredita iz 2006., Podravkina ovrha na 25 mil. kuna postala je pravomoćna, a prijete mu i ovrhe zbog dugovanja Croatia Lloydu.

Zbog propasti Mimovićeva plana – ostavke su dali šefica uprave Marina Bača i NO-a Dubravko Žganec, a za kriznoga upravitelja imenovan je Vladimir Šelebaj-Sellier. Jučer je rekao kako je prerano da u javnost izlazi sa svojim planom restrukturiranja fonda, no jasno je da će se on morati bazirati na prodaji dijela Validusove imovine – među kojom je lanac hotela Helios Faros, mljekara Mils, Varteks i Varaždinska banka – za vraćanje dugova, uz dogovor s vjerovnicima o refinanciranju obveza.

Također je jasno da Šelebaj-Sellier ima jako kratak rok za izvlačenje Validusa iz problema. Pokazalo se da je mnogo vremena potrošeno na uzaludne pregovore s Mimovićem, koga je s Validusovom "sivom eminencijom" Žgancem spojio privedeni bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec još početkom godine.

Učinio je to kako bi olakšao poziciju svojih uhićenih prijatelja iz Podravkine uprave jer veliki dio Validusovih problema, kao i problema drugih dijelova negdašnje grupacije Fima, proizlazi iz makinacija počinjenih "operacijom Spice".

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Piruška
Piruška
22:25 06.06.2010.

Evo brata da nas spasi od stranog preuzimanja ! Lopov se najbolje kuži s drugim lopovom !

DU
Deleted user
22:54 06.06.2010.

svi naši menadžeri na istu foru: triput zavrni i lova nestane, ostane duboka financijska rupa, bez obzira na to koliko je novca na početku bilo. par godina se busaju u prsa i onda sve propadne, ima samo 10 tvrtki uu cijeloj hr koje nisu takve.

VU
vucko
07:45 07.06.2010.

Sve velike firme u Srbiji ,kao na primjer DELTA registrirane su u Grckoj, kuda odlazi i stecena zarada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije