Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNA NAGRADA

Splitski WestGate najljepši u Europi

wgt toranj
04.12.2017.
u 17:10

U prvi toranj uselila se Splitska banka koja raspolaže s upravnom zgradom na dvanaest katova, dok bi se u drugom tornju koji je još u izgradnji uskoro trebao useliti prvi hrvatski Marriot hotel

Splitski projekt West Gate koji uključuje dva poslovna tornja osvojio je nekretninskog Oskara, odnosno International Property Award u kategoriji visokogradnje poslovne namjene.

- Iako je vrijednost projekta „Westgate Split“ očita, jer smo prepoznati od strane najvećeg lanca hotela u svijetu, a izgradili smo i objekt za jednu od najvećih hrvatskih banaka, ova međunarodna nagrada nam privatno puno znači. U konkurenciji s nama su bili najbolji projekti u Europi, u gradovima koji su kudikamo veći i bogatiji od Splita, te smo ponosni što kući, u Hrvatsku, nosimo priznanje za naš dosadašnji rad- poruka je Josipa Komara, poduzetnika čija tvrtka vodi projekt. Naime, u prvi toranj koji je završen lani se uselila Splitska banka koja raspolaže s upravnom zgradom na dvanaest katova, dok bi se u drugom tornju koji je još u izgradnji uskoro trebao useliti prvi hrvatski Marriot hotel. Svjetski hotelski lanac upravo je tu poslovnu zgradu izabrao kao svoju prvu lokaciju u Hrvatskoj.

Drugi toranj prvotno je zamišljen kao objekt koji se sastoji od prizemlja i 17 etaža, te šest podzemnih etaža, a danas je u fazi očekivanja dozvole za proširenje projekta čime bi postao najviša građevina u Hrvatskoj. Izabran je kao objekt u kojem će svoj prvi hotel u Hrvatskoj otvoriti grupacija Mariott Hotels, ali tu projekt „Westgate Split“ ne prestaje iznenađivati javnost. Josip Komar nam kaže da intenzivno razgovaraju s nekoliko vodećih međunarodnih tehnoloških kompanija koje vide „Westgate Split“ kao svoj budući centar u regiji. Time bi i grad Split dobio dodatnu vrijednost u smislu dovođenja visoko kvalificirane radne snage i stvaranja centra znanja, te priliku da brojni mladi inženjeri u Splitu ostvare svoju budućnost. Željenim povećanjem katnosti drugog tornja na 28 etaža, Split bi dobio najvišu građevinu u Republici Hrvatskoj, ujedno i još jednu turističku atrakciju.

- Priznanje za Westgate Split je zaista posebno jer je to bio jedan od najvećih izazova u mojoj karijeri no htio bih naglasiti da se priznanje odnosi na cjeloviti projekt i nije vezano samo uz arhitekturu već i uz developerske vještine. Tornjevi su zamišljeni kao jasni, izvorni, kristalični oblici, u kombinaciji stakla i bijelih vertikala, suprotstavljeni plavoj horizontali kaštelanskog zaljeva u pozadini. Jezik arhitekture je jasan, podređen funkciji poslovnih sadržaja, suzdržan i nenametljiv u svrsi definiranja prostornog znaka– komentirao je vijest o dobivenom priznanju arhitekt Westgatea, Otto Barić.

Smješteni na glavnoj prometnici koja povezuje ulaz u grad i Dioklecijanovu palaču, tornjevi oblikuju pročelje glavne gradske ulice, ali su i već u ovom kratkom vremenu postali prepoznat simbol i pružaju iznimnu urbanističku vrijednost grada Splita, a ono što cjelokupan projekt čini jedinstvenim je njihova forma. Tornjevi su koncipirani kao dva trokuta, zaobljenih vrhova, čiji bridovi prate ulice, te su svojim izgledom upravo danas i službeno ubrojene u jedinstvenu svjetsku arhitekturu. Dodatnu vrijednost tom suvremenom urbanističkom konceptu daje Dioklecijanov akvadukt iz IV. stoljeća koji je sačuvan u cijelosti i u svojoj punoj dužini, prezentiran uz sjeverni bok Westgatea.

Također, projekt je građen po najvišim standardima kvalitete i energetske učinkovitosti te je prvi hrvatski poslovni objekt s LEEED, energetskim certifikatom A klase koji se dodjeljuje za primjenu sustava "zelene" gradnje.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
19:09 04.12.2017.

u splitu lijepo. lijepa nagrada ali ne i split...baš svašta... kao da nikad nisu bili u splitu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije