Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Spas za 40.000 nezaposlenih: traže se konobari, kuhari, berači...

Trećina sezonskih radnika na Jadranu je iz unutrašnjosti zemlje, kruha traže i na njemačkim njivama
12. travnja 2012. u 12:00 5 komentara 1336 prikaza
konobar
Foto: PIXSELL; arhiva

Sezonski poslovi u poljoprivredi i prvi veći broj turista na Jadranu već se vide i u službenoj statistici nezaposlenih. Burza javlja da su potkraj ožujka imali oko tri tisuće nezaposlenih manje nego lani, a ako je suditi prema prošloj godini, ove bi godine barem 40 tisuća radnika moglo sezonski raditi dva do više mjeseci. Broj nezaposlenih sada se spustio neznatno ispod 340 tisuća i ako ne bude veliki val stečajeva, do jeseni bi mogao pasti ispod tristo tisuća.

Najvažnija je preporuka

‘Pražnjenje’ burze trebalo bi potrajati do kraja rujna, a vladajući se nadaju da bi tada tržište rada moglo odahnuti i zbog Vladinih mjera, obnova fasada i javnih zgrada koje će navodno zaposliti 50-ak tisuća građevinara širom zemlje, budu li, naravno, svi legalno radili.

Sezonski su poslovi uglavnom kratkotrajni, slabo plaćeni, vezani su uz turizam, usluge i poljoprivredu, a u njega je uz lokalno stanovništvo u priobalju uključen i velik broj nezaposlenih iz kontinentalnih dijelova Hrvatske. Dosad su tvrtke dostavile Zavodu za zapošljavanje zahtjeve za približno 15 tisuća sezonskih radnika, a u prva tri mjeseca ove godine zaposlili su ih 3433, što je 15 posto više nego lani u isto vrijeme. Oko tri tisuće sezonaca otišlo je i u Njemačku. Procjenjuje se da uz legalno zaposlene u poljoprivredi radi velik broj ljudi na crno, pa Vlada najavljuje ozbiljnije kontrole po poljima, ali i jednostavnije procedure zapošljavanja. Umjesto prijave u mirovinski sustav i odjave, vlasnici farmi i poljoprivrednih imanja za sezonce u poljoprivredi kupovali bi dnevne markice i tako im omogućili da steknu staž.

Do posla se dolazi po preporukama, ali ovih dana stotine oglasa za sezonske poslove objavljuju i poslodavci i posloprimci.

– Već tjedan dana javlja se svakodnevno tridesetak ljudi. Prijašnjih godina već na početku bi pitali za plaću, no sada to i ne pitaju, važno im je da dobiju posao – govori Nikica Perić, vlasnik Bavaria trgovine koja traži petero zaposlenika na određeno vrijeme, kuhare, konobare i pizza majstore, za rad na Viru. To su ujedno najčešće tražena sezonska “morska” zanimanja, uz čistačice, recepcionare, prodavače suvenira i nakita itd. Na manje tipičan oglas za mornara kormilara prva dva dana nije se javio nitko, ali to poslodavca ne iznenađuje.

– Ljudi koji imaju iskustvo i položene sve ispite uglavnom imaju posao i u tokovima su kojima će do njega doći, i mi smo imali čovjeka za to mjesto, ali se dogodio nepredviđeni slučaj, no vjerujemo da ćemo nekog naći – kažu u dalmatinskom obiteljskom obrtu sa 40-metarskim brodom koji krstari od Splita do Dubrovnika. Napojnice ondje i udvostruče fiksnu plaću, pa uz smještaj i hranu na šest mjeseci, sretnom mornaru ostaje za život ostatak godine.

Konobari “u žrvnju”

Skipera je već prvog dana našla rovinjska obiteljska tvrtka za luksuznu jahtu, a javilo se dvadesetak zainteresiranih. Plaća je 25 do 35 kuna po satu. – Uvjeti za skipera koji prevozi putnike na jahti su rigorozni, i inače smo uvijek uzimali ljude po preporuci. Profesionalnost mora biti na razini, kao i stručnost, pa uza sve papire, kandidata stavimo na probu, npr. da preparkira brod po lošem vremenu ili na vrlo uskom prostoru, tako da odmah utvrdim je li dovoljno stručan – opisuje istarski vlasnik.

I dok u obiteljskim turističkim obrtima pomno biraju zaposlene, pojedini turistički kompleksi masovno naruče, primjerice, 40 konobara sa Zavoda za zapošljavanje i ubace ih u žrvanj bez posebne edukacije i pripreme.

– Sezonci različitih zanimanja često nisu kvalificirani niti su odradili pokoju sezonu pa nisu u stanju odraditi posao kvalitetno. Pokazalo se da se uz iskorištenost kapaciteta od 180 dana godišnje isplati imati kvalitetnu stalnu radnu snagu, samo da se postigne tolika iskoristivost – tvrdi Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga.

Inače, portal MojPosao bilježi porast broja oglasa u turizmu i ugostiteljstvu u veljači i ožujku, i to 28 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Pripisuju to očekivanju većeg broja turista ovog ljeta, ali i ranijem početku turističke sezone jer je Uskrs ove godine bio gotovo mjesec dana ranije nego prošle. Kada je riječ o kvalifikacijama potrebnim za zaposlenje u turizmu, u 47% njihovih oglasa stručna sprema nije bila bitna, dok se u 40% slučajeva tražila srednja stručna sprema. Engleski jezik kao uvjet zaposlenja bio je naveden u 44% oglasa, dok su njemački (16%) i talijanski jezik (10%) bili znatno manje zastupljeni. Rad na računalu kao uvjet je bio naveden tek u 28% oglasa.

Zanimanja iz kategorije turizam i ugostiteljstvo, prema podacima portala MojPosao o visini plaća, imaju 26% nižu plaću od prosjeka. Međutim, prosječna plaća u ovoj kategoriji u odnosu na prošlu godinu ipak je narasla 9 posto.

14.786 ukupno je traženo radnika, a najv

14.786 ukupno je traženo radnika, a najviše u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 56,4%. Najveći broj traženih radnika bio je u Istarskoj 19,3%, Splitsko-dalmatinskoj 16,8%, Šibensko-kninskoj 12,1%, Primorsko-goranskoj 11,9% te u Dubrovačko- neretvanskoj županiji 11,9%. Najtraženija zanimanju su: konobar, sobarica kuhar, radnik u održavanju, čistačica, kuhinjski radnik, prodavač, pomoćni konobar, pomoćni kuhar. Na temelju prikupljenih podataka iz ankete poslodavaca 2011. godine, analizirana je i struktura prognoziranoga zapošljavanja sezonskih radnika u 2011. godini. Anketirani su poslovni subjekti prognozirali da će u 2011. godini imati potrebu za zapošljavanjem 20.871 radnika na sezonskim poslovima, što je 37,8% ukupnoga prognoziranog zapošljavanja.

 

SEZONCI U 2011. GODINI

37.073 radnika zaposlena su na sezonskim poslovima u svim djelatnostima,

od toga: 20.432 prodavači, konobari, kuhari, sobarice, čistačice i kuhinjski radnici. 16.641 u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

3433 ljudi zaposleno je sezonski u prva

3433 ljudi zaposleno je sezonski u prva tri mjeseca 2012., najviše sobarica, konobara, prodavača, vinogradarskih radnika, kuhara, čistačica, kuhinjskih radnika

14,7 posto je to više sezonaca nego u istom razdoblju lani. Prošle godine u sezonskim poslovima kruha je našlo 37 tisuća radnika

U tri mjeseca u Njemačku su otišl

U tri mjeseca u Njemačku su otišla 3064 naša sezonca

Svake godine približno 5,5 tisuća Hrvata nekoliko mjeseci radi na sezonskim poslovima u Njemačkoj. Jedina je to država s kojom Hrvatska ima međudržavni ugovor, a do kraja ožujka zaposlila su se 3064 radnika, 134 osobe manje nego lani. Nude se poslovi na farmama, u vrtovima, vinogradima, preradi voća i povrća, piljenju drva i slično. Primjerice, satnica za branje šparoga kreće se oko tri eura, a većina nezaposlenih godinama radi kod istog poslodavca, pa im ugovori već stižu na ime. Većina godišnje kvote ispuni se već u svibnju.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • Ugo Kajvez:

    Zabunio se novinar u naslovu, ............... terbalo je glasiti ........... . Traži se \" ................ 400 000 ................. \" konobara, sobarica, i bauštelaca ..........

  • Avatar dariodario551
    dariodario551:

    Svake godine ista prića po poćetku i završetku Turistićke sezone

  • snovakor:

    Ma glupost !!!!! Samo igra brojkama, izmišljavaju način, na koji bi maknuli ljude iz Burze, da bi mogli prikazati što manje brojke !!! Tako su 2004.g. izmislili Zakon za sve one koji imaju udio u tvrtkama veći od 50%, da ... prikaži još! moraju napustiti Burzu i time su lijepo dobili manji broj ljudi na Burzi.. Primjera je koliko hoćete ! Isto će biti i s novim prijedlogom privremenog zapođšljavanja mladih :)