Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Helmut Fenzl

Spar će imati 5000 radnika i 5 milijardi kuna prometa

interspar,trgovina
Foto: Josip Maljak/PIXSELL
1/4
05.04.2017.
u 17:30

S oko 50 milijuna eura ulaganja godišnje, mislim da ćemo idućih godina biti u Hrvatskoj najveći investitor u maloprodaji

Preuzimanjem Bille počinje daljnji uspon Spara na hrvatskom tržištu, njegov još brži rast i razvoj. Kakva su mu očekivanja, planovi, hoće li prihodima potući najveće konkurente, kako gleda na skori zakon o nepoštenoj praksi, na probleme u Agrokoru..., o tome razgovaramo s predsjednikom uprave Spara Hrvatska Helmutom Fenzlom.

Je li završen proces preuzimanja Bille?

Prošle subote obavljen je tzv. closing i formirana nova uprava Bille. Činimo je gospodin Danijel Vidiš i ja. Nakon prezentacije djelatnicima centrale, idućih dana krećem u obilazak filijala. Namjeravam osobno pozdraviti svakog djelatnika Bille i poželjeti mu dobrodošlicu. Potom počinje integracija, koja će vjerojatno trajati do kraja godine, dok bi rebrendiranje Billinih trgovina u Spar trebalo biti gotovo do ljeta. Logistički centar Bille koji smo preuzeli u Sv. Heleni dijelimo i dalje s Bipom koja se sa svojim robnim poslovanjem već osamostalila i ostaje dio Rewe Internationala.

Može li se reći da postajete drugi po veličini trgovac, ispred Plodina, Lidla i Kauflanda?

Procesom spajanja omogućen nam je kvantni skok u poslovanju. Postajemo puno jača i snažnija kompanija, vjerojatno treća po veličini u Hrvatskoj i vrlo jaka, druga u Zagrebu, ali i procesno bolja kompanija koja će pozitivno poslovati. To nam je puno važnije od udjela na tržištu, iako i brojke, vjerujem, mogu impresionirati.

Novi Spar imat će oko 5 milijardi kuna prometa i gotovo 5000 zaposlenih. Uz to treba znati da ćemo, bez obzira na ovu akviziciju, i dalje investirati u vlastiti razvoj. U 2017. i 2018., bez investicija u Billu, gdje će nas samo najnužnije rebrendinranje, bez preuređenja filijala, stajati oko 12 milijuna eura, investirat ćemo još dodatnih 50 milijuna eura godišnje u nove projekte. Mislim da ćemo idućih godina biti najveći investitor u maloprodaji u Hrvatskoj.

Jeste li zadržali sve zaposlenike Bille?

Uz integraciju Bille, kontinuirano zapošljavamo i nove djelatnike. Samo u prva tri mjeseca ove godine zaposlili smo 164 nova radnika, još nam 40 njih nedostaje u mreži. S početkom turističke sezone morat ćemo bitno povećati broj radnika u primorskim filijalama u Puli, Rijeci, Poreču, Zadru, Šibeniku... Ovaj tjedan otvaramo i dvije nove trgovine, u Selcu i u Cascade centru u Zagrebu. I tu smo zaposlili 52 djelatnika. Zaposlenici Bille zadržali su i sva svoja prava, a prvi put nakon duljeg vremena dobit će i uskrsnicu. Bit će ista kao i za Sparove djelatnike.

Planirate li i nove akvizicije?

Promatramo prilike i otvoreni smo za razgovore sa svima. No u fokusu nam je vlastita ekspanzija jer je još dosta regija u kojima nismo dovoljno prisutni, poput Istre i Dalmacije. U Istri smo tek početkom lanjske godine otvorili prvi Interspar u Puli. S Billom smo sad dobili lokaciju u Poreču, a počet će se graditi prvi Interspar u Rijeci, na Rujevici, koji će se otvoriti iduće godine. Imamo sad sve formate, od malog kvartovskog marketa do hipermarketa.

Hoćete li preuzimanjem Bille mijenjati politiku prema dobavljačima?

Nema razloga za to. Našim dobavljačima sada nudimo samo više – veću prodajnu mrežu, veće mogućnosti i dalji razvoj. To je osobito bitno za male proizvođače kojima se otvaraju veće prilike za plasman proizvoda. Proizvođači koji su bili prisutni u Sparu imat će sada priliku proširiti se u novu prodajnu mrežu i obrnuto.

Koliko je hrvatskih dobavljača u Sparu?

Teško mi je i zamisliti da netko od velikih dobavljača u Hrvatskoj nije zastupljen kod nas. Uvođenjem Spar Premium linije omogućili smo ulaz i malim ili manufakturnim lokalnim proizvođačima koji su imali kvalitetne proizvode, a prije nisu uspijevali doći do polica velikih trgovačkih lanaca. Prodaja tih proizvoda raste iz godine u godinu, a sada će svi ti artikli biti zastupljeni i u Billi što će donijeti još jedan dodatni skok u prometu.

Gube li Kaufland i Lidl pozicije spajanjem Bille i Spara?

Ne želim prognozirati kako će se to odraziti na konkurenciju. Mi se trudimo rasti i rado svakome od njih uzimamo dio prometa. Sada imamo i Billine i Sparove trgovine, od kojih 19 Interspar hipermarketa. Računamo da smo sami imali oko 6% udjela, a zajedno ćemo imati oko 10%.

Kako komentirate skori zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi?

Aktivno sudjelujemo u donošenju tog zakona kroz HUP i HGK i općenito se slažem s njegovom namjerom da zaštiti domaću proizvodnju. I sami podupiremo lokalne proizvođače, no smatram da zakon ide predaleko. Trebalo ga je ograničiti na primarnu poljoprivrednu proizvodnju koju zaista treba štititi, proizvodnju mlijeka, svježeg mesa, voća i povrća, možda čak i vina, a ne tako da on jednako štiti i multinacionalke koje proizvode Nutellu, Coca-Colu ili Milku u istočnim zemljama. Zašto bi Hrvatska štitila tvrtke poput Ferrera, Coca-Cole, Nestlea...?

Kako komentirate dampinške cijene trajnog mlijeka od 2,79 kn na policama nekih trgovaca?

Mi nikada nismo uvozili mlijeko po dampinškim cijenama. Isključivo surađujemo s domaćim proizvođačima i na policama imamo S-Budget trajno mlijeko od KIM-a, u sastavu Dukata, i Spar trajno mlijeko od Vindije. Inače, tematika dampinga već je regulirana zakonom i državne institucije samo trebaju provoditi postojeći zakon. I nama šteti dampingiranje naše konkurencije koje država ne sankcionira.

Kako gledate na današnju situaciju u Agrokoru?

Pratimo kako će se situacija dalje razvijati. Agrokor je veliki sustav i za stabilnost na tržištu je jako je bitno da se problemi, pogotovo s likvidnošću koncerna, za dobrobit tržišta što prije riješe.

Znači li to da trebamo lex Agrokor?

Ne želim komentirati što bi država trebala ili ne raditi po pitanju Agrokora. Samo se nadam da će se situacija smiriti bez velikih poremećaja na tržištu.    

>> Velika akvizicija: 62 trgovine Bille dobile novog vlasnika

>> Konzum i dalje vodi, no Lidl
i Kaufland opasno mu se približavaju

Komentara 3

FI
fiona1412
08:49 06.04.2017.

Isplatite vi meni plaću pa slobodno pozdravite sve djelatnike Bille posebno.

DO
doktorica
17:59 05.04.2017.

Imamo Hrvatsku..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije