Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krizne mjere

Španjolska prepolovila proračunski manjak

Zapatero
REUTERS
02.09.2010.
u 09:12

Proračunski prihodi do kraja srpnja porasli su 10,4 posto, a to se može zahvaliti ponajviše pojačanoj kupovini proizvoda poput hladnjaka prije stupanja na snagu više stope PDV-a 1. srpnja.

Poput Grčke koja je ozbiljno zasukala rukave kako bi smanjila svoja dugovanja što je pokazalo prve ozbiljne rezultate, i Španjolska je zahvaljujući nepopularnom koktelu povećanja poreza i smanjenja proračunskih rashoda uspjela smanjiti proračunski manjak u sedmomjesečnom razdoblju do kraja srpnja. Španjolsko ministarstvo financija objavilo je kako je manjak središnje države u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio 2,4 posto BDP-a, dakle, upola manji nego u istom razdoblju prošle godine.

Proračunski prihodi do kraja srpnja porasli su 10,4 posto, a to se može zahvaliti ponajviše pojačanoj kupovini proizvoda poput hladnjaka prije stupanja na snagu više stope PDV-a 1. srpnja.

Vlada je uštedjela i ukidanjem poreznih olakšica od 400 eura koje je 2008. godine dobivala većina poreznih obveznika, te nepopularnim rezanjem plaća državnih službenika za pet posto.

Potrošnja regionalne uprave nije uključena u ove podatke, ali je jako važna za španjolsku vladu koja svojim planom štednje donesenim u svibnju planira smanjiti proračunski manjak s 11,2 posto BDP-a u 2009. na tri posto u 2013.

 

Komentara 1

Avatar Časna seka
Časna seka
19:44 03.09.2010.

Si vidjela, Jadranka, kako se to radi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije