Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prognoze

Snižena prognoza rasta hrvatskog gospodarstva

kriza
arhiva vl
24.01.2012.
u 15:28

Ugledni strani analitičari u analizi za agenciju Reuters upozoravaju hrvatsku Vladu da se hitno mora usredotočiti na reforme uz oštre rezove kako bi spasila kreditni rejting zemlje

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) u najnovijim gospodarskim prognozama za regiju objavila je da za Hrvatsku u ovoj godini prognozira realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od jedan posto, čime je gotovo prepolovila raniju procjenu, prenosi HRT.

EBRD ocjenjuje da je hrvatsko gospodarstvo zapelo u fazi stagnacije pa u ovoj godini rast najvjerojatnije neće premašiti jedan posto, s tim da postoje izraziti rizici nastavka slabljenja. Među pozitivnim čimbenicima u srednjem roku u EBRD-u izdvajaju potpisivanje sporazuma o pristupanju Europskoj uniji i realne izglede pristupanja u puno članstvo sredinom 2013.

Ugledni strani analitičari u analizi za agenciju Reuters upozoravaju hrvatsku Vladu da se hitno mora usredotočiti na reforme uz oštre rezove kako bi spasila kreditni rejting zemlje i pokrenula gospodarstvo prije ulaska u Europsku uniju u srpnju sljedeće godine. Sigurni su da će im sada biti puno lakše provoditi potrebne reforme, kada je referendum prošao, prenosi HRT. Ocjenjuju da će članstvo u Uniji potaknuti ulaganja te srednje i dugoročno imati pozitivan utjecaj na rast.

>>Cijeli tekst čitajte ovdje

Ključne riječi

Komentara 26

GA
galico
16:10 24.01.2012.

Loše...kako sada odjednom rast...zar nije bio pad u pitanju:-)

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
16:15 24.01.2012.

Zagorec veli....da nigdar nije tak bilo,da nije nekak bilo.

AK
akil
15:45 24.01.2012.

I pored ove loše prognoze,mislim da stvarnost izgleda mnogo lošije.Zagorec veli:Bumo vidli!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije