Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaradili milijardu dolara

Skroman doprinos cjepiva protiv covida prihodu AstraZenece u trećem tromjesečju

Labcoats at MedImmune, the global bologics research and development arm of AstraZenceca, at Granta Park on the ouskirts of Cambridge. The US pharmaceutical company Pfizer is curently attempting to aquire MedImmune's parent company AstraZeneca in a co
Foto: Mary Turner/News Syndication/PIXSELL
1/3
12.11.2021.
u 15:33

Prihod od prodaje cjepiva iznosio je u razdoblju od srpnja do rujna 1,05 milijardi dolara, a ukupni prihod 9,86 milijardi dolara i veći je za 50 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prodaja cjepiva protiv covida 19 skromno je poduprla prihod britansko-švedske farmaceutske tvrtke AstraZenece, a nove narudžbe trebale bi donijeti "umjerenu" dobit do kraja godine, pokazuje poslovno izvješće.

Prihod od prodaje cjepiva iznosio je u razdoblju od srpnja do rujna 1,05 milijardi dolara, a ukupni prihod 9,86 milijardi dolara i veći je za 50 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Temeljna dobit po dionici porasla je 14 posto, na 1,08 dolara, a udio cjepiva iznosio je jedan cent.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci cjepivo je kompaniji donijelo 2,22 milijarde dolara prihoda. Ukupni prihod iznosio je 25,4 milijarde dolara i veći je 32 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. 

Prihod tvrtke podupro je plasman na tržište posebnog lijeka za rijetke bolesti Alexion 21. srpnja, kojeg je AstraZeneca stekla prošlogodišnjom akvizicijom.

Oslonac je bio i lijek za astmu Symbicort, čija je prodaja u trećem tromjesečju porasla 13 posto, na 676 milijuna dolara. Najveći prihod kompanija ostvaruje od lijeka za rak pluća Tagrisssa, koji joj je u razdoblju od srpnja do rujna donio 13 posto veći prihod od 1,25 milijardi dolara.

AstraZeneca objavila prošle godine da zarađivati na cjepivu dok pandemija ne završi, a ovog tjedna objavila je da će oformiti posebni odjel za cjepiva i lijekove bazirane na antitijelima u sklopu borbe protiv koronavirusa.

U četvrtom tromjesečju očekuju "umjerenu dobit" od cjepiva koja bi trebala nadoknaditi troškove povezane s koktelom antitijela za prevenciju i liječenje covida 19 i potvrdili su procjene godišnjih rezultata.

Video - Rusi masovno dolaze u Zagreb na cijepljenje, avioprijevoznici iz Moskve lete šest puta tjedno

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije