Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Skladgradnja braće Žužul pred stečajem

Prihodi Skladgradnje u 10 godina pali su s 500 na 22 mil. kuna. Tvrtka je postala i podizvođač CRBC-a na autocesti u Crnoj Gori, ali i tamo joj prijete stečajem
23. listopada 2018. u 19:43 5 komentara 1318 prikaza
Slaven Žužul
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Nakon Konstruktor Inženjeringa, Viadukta, Hidroelektre niskogradnje... Skladgradnja je još jedna velika hrvatska građevinska tvrtka kojoj prijeti odlazak u stečaj. Financijska agencija (Fina) podnijela je početkom ovog mjeseca Trgovačkom sudu u Splitu prijedlog za otvaranje stečajnog postupka za tvrtku u vlasništvu braće Žužul. Kako se navodi u tom prijedlogu, Skladgradnja na dan 1. listopada imala je evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 12,8 milijuna kuna.

Slaven Žužul Skladgradnja Slaven Žužul i referentica optuženi zbog neisplate plaća

Prema podacima o broju zaposlenih koje je Fini dostavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, tvrtka braće Žužul ima 22 zaposlenika. Sredinom listopada splitski Trgovački sud pozvao je Jozu Žužula da u roku od 20 dana dostavi popis imovine i obveza svoje tvrtke. Račun Skladgradnje u blokadi je još od početka lipnja ove godine. I prije je njezin račun bio blokiran, i to često, ali bi uglavnom ubrzo slijedila deblokada.

Procvat u doba Sanadera

Skladgradnja je prošle godine ostvarila ukupne prihode od 22 milijuna kuna i dobit od 2,4 milijuna kuna. Godinu prije pak prihodi su joj iznosili 53,1 milijun kuna, ali tu je godinu završila s gubitkom od 11,5 milijuna kuna. A to su više nego skromni prihodi u odnosu na one koje je tvrtka braće Žužul imala za vrijeme intenzivne gradnje autocesta u Hrvatskoj. Skladgradnja je od 2003., za vrijeme Vlade Ive Sanadera, počela dobivati poslova na gradnji autocesta kao podizvođač radova, a dotad je bila kooperant brodogradilištima, Brodosplita i Brodotrogira. Te 2003. prihodi tvrtke su iznosili 15 milijuna kuna da bi do 2008. godine premašili 500 milijuna kuna. Pri tome je i dobit bila pozamašna pa je tako 2008. iznosila čak 87,1 milijun kuna. Nakon 2008. prihodi Skladgradnje uglavnom su padali.

novac novčanice Nova tržišta Skladgradnji, Croscu, IMR Hamburgu i Dok-ingu poslovi u Iraku

Podizvođač na Pelješkom?

Slaven Žužul čak je tri puta bio pritvaran zbog sumnje u izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, Autoceste Rijeka – Zagreb i Brodosplita. No u svim tim slučajevima optužnice još uvijek nisu podignute ili se od njih odustalo. DORH je pak ove godine protiv Žužula podigao optužnicu zbog neisplate plaća u Skladgradnji i Radničkom nogometnom klubu Split. Skladgradnja je u međuvremenu postala i podizvođač radova za China Road and Bridge Corporation (CRBC) koja gradi autocestu u Crnoj Gori. Taj ugovor je vrijedan oko 35 milijuna eura. No i u Crnoj Gori vjerovnici Žužulove tvrtke prijetili su pokretanjem stečajnog postupka ako ne podmiri svoja dugovanja. Skladgradnja je pak slovila i kao jedan od sigurnih hrvatskih podizvođača radova na gradnji Pelješkog mosta s obzirom na suradnju s CRBC-om u Crnoj Gori jer on gradi i most koji će povezati Hrvatsku.

Pogledajte i video o vojnom avionu F-35:

[video: 27029 / Pogledajte video o vojnom avionu F-35:]
Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

  • che99:

    dajte neki račun da im uplatimo nešto

  • ObrenM:

    Oni su usli u 200 obitelji,a onda ih je preuzeo Caca,ali pravda iako spora ipak je dostizna.

  • jureh77:

    nema više bojanja tunela 4x