Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikati

Sindikati: Stop privatizaciji HEP-a! 5000 radnika ostalo bi bez posla

hep
Patrik Macek/Pixsell
14.06.2011.
u 13:32

Sindikati optužuju Ministarstvo gospodarstva da ignorira HEP te da je posao pisanja zakona povjerilo Institutu Hrvoje Požar i Ekonergu koji su u sukobu interesa

Četiri sindikata HEP-a ustala su protiv privatizacije te energetske kompanije upozorivši da bi prijedlozi zakona koji se šalju u saborsku proceduru mogli omogućiti razbijanje i jeftinu prodaju HEP-a zbog koje bi bez posla moglo ostati 5000 radnika, a cijena struje odletjela bi u nebo! Sindikati optužuju Ministarstvo gospodarstva koje je izradu zakona za usklađivanje energetskog zakonodavstva Hrvatske s trećim paketom energetske regulative EU povjerilo “podizvođačima”, odnosno Institutu Hrvoje Požar te Ekonergu, umjesto da to radi Uprava za energetiku, ali i za ignoriranje HEP-a u procesu donošenja tih zakona.

– Tekstopisci zakona su u sukobu interesa jer sudjeluju na energetskom tržištu i mogu pogodovati energetskim subjektima po svom izboru – ustvrdio je Jadranko Berlengi, predstavnik radnika u NO-u HEP-a. Sindikatima najviše smeta to što su u zakone za usklađivanje s direktivama EU ugurana sva tri modela razdvajanja operatora prijenosnog sustava iz HEP-a.

– Ministarstvo gospodarstva napravilo je majstorstvo i dopustilo da u zakonu budu i modeli koji omogućuju potpuno vlasničko razdvajanje prijenosa struje od HEP-a, umjesto da se favorizirao ITO model koji predviđa da prijenos bude zasebna tvrtka, ali unutar HEP grupe – tvrdi Berlengi. Cilj je zakona, upozoravaju sindikati, da ga Vlada u roku od godinu promijeni i omogući vlasničko razdvajanje, tj. razbijanje HEP-a.

– Postoji osnovana sumnja da se ovim prijedlozima zakonima radi o koruptivnom djelovanju kojemu je cilj favoriziranje pravnih interesa, a na štetu javnog interesa RH - poručili su HEP-ovi sindikati koji ipak svoje sumnje neće prijaviti DORH-u. Također, poručuju da nisu protiv privatizacije HEP-a jer su svjesni da je privatni kapital neophodan, posebice za investicije, ali su protiv divlje privatizacije kojom bi se prodali profitabilni dijelovi HEP-a, a neprofitabilni bi se s vremenom odstranili iz te kompanije.

 

Ključne riječi

Komentara 40

KO
komifo
14:59 14.06.2011.

Skupo ćemo mi platiti ulazak u EU .

GA
Gasti
14:28 14.06.2011.

Polancec ima iskustva sa privatizacijom, dajte mu par mio € da preuzme HEP. On ima iskustva u upropastavanju LIJEPE NASE, ima \"odlicnog\" odvjetnika. Njih dvoje su \"TRAUM PAR\"! Kada ce konacno jedan jedini \"VELIKI\" lopov za svoja nedjela biti pravomocnono i osudjen? Daleko smo od EUROPE! Iz dana u dan sve dalje! QUO VADIS CROATIA???

SI
sinisacelik
00:59 17.06.2011.

svi ti u HEP-u su lopovcine koji zive na nas racun ne radeci nista i plackajuci narod izmisljajuci svaki dan nove nacine da te zaj***...MARS SVI NA ZAVOD pa cete vidjeti kako se tesko dolazi do novca koji nam otimatete na sve nacine.fujj hepovci!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije