Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dokapitalizacija

Scenarij za spas Petrokemije u 3 koraka, mjesec 
dana za dogovor

petrokemija
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
11.04.2014.
u 10:30

Ubrzavanje: O planu će se skupština tvrtke izjasniti 20. svibnja, strateškom partneru nadaju se u lipnju.

Objavom prijedloga skupštini o smanjenju i povećanju temeljnog kapitala kutinska Petrokemija i službeno je počela proces dokapitalizacije, o čijem uspješnom završetku ovisi budućnost ovog velikog industrijskog poduzeća. O dokapitalizaciji bi se skupština društva trebala očitovati na sjednici 20. svibnja, a bude li sve teklo po planu, kapitalno ojačavanje tvrtke i ulazak strateškog partnera trebali bi biti dovršeni u lipnju. Ipak, zasad je ishod tog procesa potpuno neizvjestan, a sudbina Petrokemije bit će, u najvećoj mjeri, definirana u idućih mjesec dana.

Naime, nakon što je pokušaj potrage za strateškim ulagačem u Petrokemiju završio bez ijedne obvezujuće ponude, evidentno je da će za dolazak ulagača spremnog za ulaganje u Petrokemiju u ovim okolnostima biti nužno provesti nekoliko iznimno kompleksnih reformi. Iako nitko iz uprave Petrokemije nije želio komentirati planove vezane za dokapitalizaciju, od izvora u kompaniji može se doznati da eventualni ulazak strateškog partnera u vlasničku strukturu kompanije vide tek kao treći korak u kratkoročnom restrukturiranju Petrokemije.

Prvi korak trebala bi biti revizija postojećeg ugovora o dobavi plina s Inom koji u tvrtki smatraju glavnim ishodištem nekonkurentnosti. Kako na trošak energenta otpada oko 60 posto ukupnih troškova tvrtke, ali i 90-ak posto troška proizvodnje uree – Petrokemijina glavnog proizvoda – smatra se kako je uz aktualne uvjete nemoguće poslovati pozitivno, naročito u kontekstu znatnog pada cijene mineralnih gnojiva koji se posljednjih godinu dana događa na europskom tržištu.

Drugi pak korak u stabilizaciji Petrokemije trebalo bi biti 30-postotno smanjenje operativnih troškova, što uključuje i rezanje rashoda za plaće, ali i povećanje cjelokupne efikasnosti poslovanja. Tek ako se ta dva uvjeta ispune, procjena je vodstva kompanije, postoji realna mogućnost da se pojavi jak partner zainteresiran za ulazak u tvrtku.

– Vremena je vrlo malo, a moramo biti svjesni da uz trenutačno stanje tvrtke i odnose na tržištu nitko neće uložiti novac u Petrokemiju, naročito s obzirom na kompleksnu vlasničku strukturu tvrtke koja strateškom partneru ne dopušta da preuzme dominantnu ulogu. Stoga, da bi Petrokemija dobila jakog partnera kakvog priželjkuje, krvna slika kompanije mora se znatno poboljšati, smatra naš sugovornik.

>>Petrokemija je ogledni primjer hohštapleraja i mutih poslova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije