Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'Sberbank će povrat duga od Agrokora tražiti na sudu'

Dodao je kako je već podnesena kaznena prijava protiv vlasnika i uprave Agrokora te da se nada kako će "k odgovornosti privesti i revizorsku tvrtku koja je potvrdila lažno izvješćivanje".
13. rujna 2017. u 17:42 37 komentara 960 prikaza
Herman Gref
Foto: DPA/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Sberbank će na sudu tražiti povrat duga od Agrokora, najavio je čelnik Sberbanka Herman Gref ocjenjujući Agrokorov slučaj prijevarom bez presedana, prenosi agencija Tass i drugi ruski mediji.

Agrokor BH. MINISTAR ŠAROVIĆ 'Ledo i Sarajevski kiseljak postaju vlasnici Konzuma BiH'

Sberbank planira procesuirati i revizora koji je potvrdio Agrokorova falsificirana poslovna izvješća skrivajući obveze veće od jedne milijarde dolara, rekao je Gref novinarima.  "Što se tiče hrvatskog slučaja, ništa se ne mijenja. Imamo pravnu strategiju i ne mislimo da je ona na kratke staze. Naše su rezervacije (za Agrokorov dug) stopostotne pa smo spremni za dugotrajni parnični postupak i dovest ćemo pred lice pravde sve osobe koje su tamo počinile očiglednu prijevaru", rekao je Gref.

Herman Gref
1 / 11

Podnesena kaznena prijava protiv vlasnika i uprave Agrokora

Dodao je kako je već podnesena kaznena prijava protiv vlasnika i uprave Agrokora te da se nada kako će "k odgovornosti privesti i revizorsku tvrtku koja je potvrdila lažno izvješćivanje". Kaže kako je za to nužno nekoliko pravnih koraka i dokumenata, za što je potrebno određeno vrijeme te da već učinjeni pravni koraci, kao i oni koji slijede, svjedoče o tome da će se Sberbank s slučajem Agrokor baviti detaljno.

Predrag Štromar Predrag Štromar: 'Odobrit ćemo 1.900 zahtjeva za stambeno kreditiranje mladih'

"Imamo velika potraživanja, kako u vezi sa shemom koju provodi hrvatska vlada, tako i prema menadžerima i revizorima same tvrtke. Putem suda vratit ćemo naš novac, ali to može potrajati", rekao je Gref. Prema njegovim riječima, Sberbank ne namjerava više financirati Agrokor.

"Situacija je za nas krajnje netransparentna, to smo nekoliko puta istaknuli hrvatskoj vladi. Čudno je što hrvatska vlada podupire odsustvo netransparentnosti. U nedostatku transparentnosti, kada ne razumijemo koliko je novca potrebno za tvrtku i kakva je kvaliteta upravljačkog kadra, kada ne razumijemo koliko se učinkovito troši ovaj novac, ne želimo sudjelovati u takvim procesima ", dodao je šef Sberbanka.

[video: 19891 / ]

"Mi ćemo postići naš cilj"

Gref je rekao da se Sberbank u slučaju Agrokor prvi put suočava s tako velikom prijevarom.

 "Mi ćemo postići naš cilj. Slučaj je bez presedana. Imamo takvu prijevaru, još neviđenu, kada uprava skriva stvarno stanje, fingira dobit i skriva se iza neravnoteže obveza veće od milijarde dolara. Ovo je prvi takav slučaj s kojim smo se susreli, ali ipak mislim da ćemo doći do cilja", rekao je Gref, a prenose ruski mediji.

Podsjećaju da je Agrokorov dug prema Sberbanku 1,1 milijardu eura, a proizlazi iz nekoliko zajmova te da je u kolovozu Sberbank u Hrvatskoj pokrenuo kazneni postupak protiv osnivača i većinskog dioničara Agrokora Ivice Todorića.

Martina Dalić Martina Dalić: 'Izvanredna Uprava spriječila je nekontrolirani stečaj Agrokora' Ante Ramljak Izvješće Agrokora Visoki trgovački sud odbacio žalbu Sberbanke Martina Dalić Plan nagodbe Martina Dalić o Agrokoru: Vlasnička struktura ovisit će o vjerovnicima

VIP izdvaja za Vas

 • zagabria1:

  Poštovani Rusi, optužite i političare koji su mu omogućili da nas i vas opljačka. Nemojte stati. Kad naše pravosuđe ne radi mora rusko, njemačko i međunarodno istjerivati pravdu umjesto naše države

 • zlatko.flajpan:

  Tužit će Agrokor koji će izgubiti na Europskom sudu,zatim će tužiti i RH te će i država izgubiti pa će na kraju opet platiti porezni obveznici iliti stoka sitnog zuba.Hrvatska mafija je očigledno jača i od Ruske.

 • Avatar sidhara
  sidhara:

  Jadnici oni se misle kobaciti sa Rusima. Sberbanka je druga po redu najveca banka u Europi i naravno da ce sud dati njima za pravo i radi samih sebe, da zastite sve ostale banke, da ne bi bilo slicnih prevara ... prikaži još! u buducnosti. Da oni izgube na sudu, taj njihov slucaj bi usao u povijest pravosudja kao presedan i svi ostali bi mogli varati banke na isti nacin kao i kradezevci. Oni su gubitnici vec u startu. Osim sto ce morati vratiti ljudima njihove miliarde, jos ce im i ostetu morati platiti i to sa kamatama, posto nisu mogli investirati svoj kapital radi njih.