Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVINSKI SPOR BiH ukinula bescarinski režim pri uvozu mlijeka i mesa iz Hrvatske, a sad i Srbije

Sarajevo odustaje od slobodne trgovine sa svojim susjedima

man_sarajevo_tx.jpg
import
06.06.2006.
u 19:00

Nakon što je prošle godine ukinula bescarinski režim za meso i mlijeko iz Hrvatske, bosanskohercegovačka je vlada prošlog tjedna gotovo jednake mjere poduzela i prema toj vrsti proizvoda koji se u BiH uvoze iz Srbije i Crne Gore.

Opravdavajući to potrebom zaštite domaće proizvodnje, Vijeće ministara BiH donijelo je odluku po kojoj će se na meso i mlijeko, odnosno prerađevine od mesa i mlijeka iz SiCG, ubuduće plaćati carinska pristojba u iznosu od 40 posto. Odluka o ukidanju bescarinskog režima za meso i mlijeko iz SiCG izazvala je oštru reakciju službenog Beograda. Ministar za ekonomske veze s inozemstvom u vladi Republike Srbije Milan Parivodić nazvao je tu odluku nelegitimnom.

Kršenje propisa
  Svi znaju, i EU i predstavnici Pakta o stabilnosti, da BiH krši propise i ja ponovno apeliram na vlasti BiH da preispitaju svoju odluku, jer takvo ponašanje koje se sad odražava na Hrvatsku i Srbiju, može dovesti do urušavanja cijelog sustava slobodne trgovine koji strpljivo gradimo u korist cijele regije  kaže Parivodić.

Iako zasad ne razmatra protumjere prema BiH, Srbija očekuje da Svjetska trgovinska organizacija (WTO) uvede arbitražu i omogući pozorno praćenje provedbe ugovora o slobodnoj trgovini, kao i neku vrstu prisile u slučaju bilateralnog spora kakav je ovaj. Srbija u BiH godišnje izveze hrane u vrijednosti 200 milijuna dolara, što čini petinu ukupnog izvoza te zemlje. Stoga ne čudi njen interes da se trgovinski spor što prije riješi. 

Tužba Hrvatskoj
Istodobno s mjerama protiv proizvođača hrane iz SiCG, bosanskohercegovačke vlasti najavljuju novo zaoštravanje trgovinskih odnosa s Hrvatskom.
U Sarajevu se ne krije ljutnja zbog odluke hrvatskih vlasti da uvedu mjeru karantene za mlijeko koje se uvozi iz BiH dok se ne obave laboratorijske provjere njegove kakvoće. Od dužnosnika resornog ministarstva BiH stižu najave kako bi Hrvatska mogla biti tužena i EU jer diskriminira bosanskohercegovačke proizvođače mlijeka i krši ugovor o slobodnoj trgovini.

Unatoč carinskim mjerama koje je BiH uvela za hrvatske i srbijanske proizvode od mesa i mlijeka, nema vidljivijeg napretka kad je riječ o udjelu domaćih proizvođača na tržištu BiH.
Uvoz mesa i mlijeka iz Hrvatske nije smanjen, što znači da hrvatski mliječni i mesni proizvodi nisu izgubili svoje potrošače u BiH.

Slični se učinci mogu očekivati i u slučaju SiCG.
Upravo zbog toga bosanskohercegovački poljoprivredni proizvođači, koji su najveći kritičari slobodne trgovine sa susjednim zemljama, zahtijevaju da se umjesto 40 posto, koliko carinska stopa iznosi danas, uvede carina u iznosu od 100 posto, i to za sve proizvode osim onih koji se u BiH uopće ne proizvode.
Dakle, na sve vrste mesa osim morsku ribu i na sve poljoprivredne kulture osim maslina.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije