Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
50-100 POSTO

Samobor privlači investitore smanjenjem komunalne naknade

Samobor, i dalje najpopularnije odredište za boravak vikendom, kavu ili kremšnitu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/4
20.12.2022.
u 18:39

Kako bismo privukli nove investitore te tako dali dodatan zamah razvoju gospodarstva na našem području, donesena je odluka o smanjenju komunalnog doprinosa i komunalne naknade za mnoge djelatnosti

Grad Samobor smanjuje komunalnu naknadu i komunalni doprinos u nastojanju da stvori najbolju gospodarsku klimu za investitore, napisala je gradonačelnica Petra Škrobot na Facebooku. Određene su djelatnosti u prve tri godine rada oslobođene 100 posto iznosa komunalog doprinosa, piše Škrobot, čije priopćenje prenosimo u cjelosti:

Kako bismo privukli nove investitore te tako dali dodatan zamah razvoju gospodarstva na našem području, donesena je odluka o smanjenju komunalnog doprinosa i komunalne naknade za mnoge djelatnosti. Novom Odlukom komunalni doprinos je smanjen u rasponu od 50 posto pa do gotovo 100 posto i to za sve investitore izuzev onih koji grade trgovačke centre i skladišne prostore te se bave proizvodnom djelatnošću u užem središtu grada, konkretno u I. zoni gradnje. Time želimo privući investitore koji se bave novim djelatnostima poput kreativnih i pametnih industrija. Prosječno veće plaće u tim sektorima će posljedično utjecati na gradske prihode od poreza na dohodak, što će u konačnosti rezultirati i na prihode u proračunu. Umanjenje komunalnog doprinosa vrijedi i za gradnju stanova i obiteljskih kuća izvan I. zone što će pojeftiniti gradnju nekretnine obiteljima koje se za to odluče.

Foto: Petra Škrobot - gradonačelnica Samobora

Praćenjem trendova na tržištu rada, Grad Samobor donio je i Odluku o smanjenju komunalne naknade za kreativne industrije kao i tradicijske i umjetničke obrte. Za sve investicije, osim trgovačkih centara, oslobođenje plaćanja komunalne naknade u prve tri godine poslovanja je u iznosima od 100 posto za prvu godinu, 75 posto za drugu godinu i 25 posto za treću godinu, a za logističke centre oslobođenja iznose od 50 posto do 25 posto. Kako bi se prostori koji se ne koriste što prije priveli svrsi, smanjeni su kriteriji za oslobođenje plaćanja komunalne naknade za obveznike koji otvaraju nove obrte u prostorima koji neko vrijeme nisu korišteni.

Novost je i da pravo na oslobađanje plaćanja komunalne naknade u 100 posto iznosu, za prve tri godine rada, ostvaruju obveznici koji počinju obavljati djelatnost hotela, apartmanskih naselja i kampova u novom prostoru.

Uz to što nema prirez i porez potrošnju te u najkraćem roku u državi omogućava izdavanje građevinskih dozvola, Grad Samobor je novim smanjenjem naknada napravio dodatni iskorak u stvaranju najbolje gospodarske klime za investitore, podsjetila je gradonačelnica.

VIDEO Vjekoslava Huljić: "U pjesmi sam ograničena, a u knjizi se mogu otkačiti i izmišljati do mile volje"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije