Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEPOZITARNI SUSTAV

Samo tri posto ambalaže za piće vraća se na automatima

PET ambalaža
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
11.10.2017.
u 16:13

Hrvatska u EU iskazuje najmanje službene količine proizvedenog ambalažnog otpada, oko 48,2 kilograma po stanovniku

Kroz depozitni sustav u Hrvatskoj se u prosjeku prikupi oko 89 posto otpadne ambalaže od pića, no Hrvatska u EU iskazuje najmanje službene količine proizvedenog ambalažnog otpada, oko 48,2 kilograma po stanovniku pa se smatra da su stvarne količine skoro dvostruko veće. Pokazuje to analiza sustava gospodarenja ambalažnim otpadom putem povratne naknade u Hrvatskoj koju je izradio Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) iz Zagreba, a predstavljena je jučer na konferenciji “Depozitni sustav kao učinkovit alat za postizanje kružnog gospodarstva”, u organizaciji Green Business Norway i Veleposlanstva Kraljevine Norveške.

Iako je sustav depozita u Hrvatskoj sličan onima u drugim europskim zemljama koje su uspoređivane u studiji, analiza je pokazala mogućnosti za poboljšanja kako bi bio učinkovitiji i troškovno povoljniji. Za to bi prvenstveno trebalo prijavljivati svu jednokratnu ambalažu od pića. No, trenutačno je oko 40 posto svih proizvoda-pića koji mogu biti u depozitnom sustavu, još nezabilježeno u registru Fonda za zaštitu okoliša iako je rok za prilagodbu već istekao.

Usto, kod nas se tek oko tri posto ambalaže vraća u automatiziranim uređajima za prihvat, a sav ostali povrat obavlja se ručno. To umanjuje učinkovitost, povećava rizik od višestrukog povrata iste ambalaže, usporava procese, povećava troškove cijelog sustava, upozorio je voditelj projekta izrade analize Daniel Schneider s FSB-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije