Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Sa 78 milijarda eura spašavaju Portugal

“Jedan od ciljeva ove znatne vanjske pomoći jest smanjiti društvenu cijenu gospodarskih promjena”, istaknuli su Rehn i Strauss-Kahn
05. svibnja 2011. u 13:48 8 komentara 3 prikaza
jose socrates

Portugal će biti treća zemlja, nakon Grčke i Irske, kojoj će zemlje članice Eurozone i Međunarodni monetarni fond zajedno pomoći da se izvuče iz dugova. Spašavanje Portugala stajat će ukupno 78 milijarda eura, od čega će se 12 milijarda utrošiti na rekapitalizaciju banaka. Objavili su to u četvrtak u Lisabonu na zajedničkoj konferenciji za novinare Europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn, upravljački ravnatelj MMF-a Dominique Strauss-Kahn i portugalski premijer u ostavci Jose Socrates. Kamata na tu pozajmicu izračunat će se do kraja mjeseca.

Rehn i Strauss-Kahn u posebnoj su izjavi “snažno poduprli” Socratesov gospodarski program koji se oslanja na tri stupa: poticaje za rast i otvaranje radnih mjesta, fiskalne mjere za smanjenje javnoga duga i proračunskoga manjka te poteze usmjerene na osiguranje postojanosti novčarskoga sektora.

“Jedan od ciljeva ove znatne vanjske pomoći jest smanjiti društvenu cijenu gospodarskih promjena nužnih za izgradnju bolje portugalske budućnosti”, istaknuli su Rehn i Strauss-Kahn i dodali da “snažno podupiru nastojanja portugalskih vlasti da zaštite najranjivije skupine i program provedu na društveno uravnotežen način”.

Portugalska socijaldemokratska oporba (unatoč imenu, riječ je o desnome središtu), koja je Socratesovu socijalističku vladu srušila upravo zbog najave toga gospodarskoga programa, izjavila je nakon razgovora s Rehnom i Strauss-Kahnom da će Socratesov program sada podržati. On uključuje zamrzavanje plaća i ograničavanje napredovanja u javnome sektoru, veći PDV na duhan i automobile, privatizaciju udjela u nacionalnim energetskim tvrtkama i prodaju zračnoga prijevoznika TAP-a (od toga se očekuje ukupno 5,3 milijarde eura do 2013.), smanjenje najviših i zamrzavanje svih mirovina te skraćenje potpora nezaposlenima s najviše tri godine na godinu i pol.

Obveza je Portugala, naime, prema Socratesovu dogovoru s Europskom komisijom, Europskom središnjom bankom i MMF-om, u ovoj godini smanjiti manjak državnog proračuna s lanjskih 9,1 posto na 5,9, dogodine na 4,5, a u 2013. na tri posto BDP-a. Portugalski ministar novčarstva Fernando Teixeira dos Santos upozorio je, međutim, da će Portugal provedbom tih mjera upasti u dvogodišnju recesiju, odnosno da će se BDP u ovoj i idućoj godini smanjivati godišnjom stopom od dva posto.

Lisabonu 15. lipnja stižu na naplatu 4,9 milijarda eura vrijedne državne obveznice.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • -obrisani-:

    Tko spasava Portugal ( jos vecim zaduzenjem) ????????????????????? ... Vanjski dug Britanije je $10.5 trilijuna, Njemacke$ 4.5 trilijuna, Francuske $4.4 trilijuna,Italije $ 2.3 trilijuna,Nizozemske$ 2.3 trilijuna,Spanjolske $ 2 trilijuna,Luksemburga $2 trilijuna,Irske $1.8 trilijuna, Belgije $1.3 trilijuna,Svicarske 1.3 triljuna, ,Austrije $ ... prikaži još!e $ 753 bilijuna, Svedske $ 600 bilijuna,Norveske $548 bilijuna , Danske $493 bilijuna, Portugala $ 390 bilijuna, Finske $ 366 bilijuna, Poljske 201 bilijun ,Madjarske $ 126 bilijuna,Rumunjske $ 97 bilijuna,Bugarske $ 55 bilijuna................... Hrvatske $45 bilijuna.......... Srbije $32 bilijuna, BiH $ 10 bilijuna,Island $1.3 bilijuna ,itd,itd,itd.........ha,ha,ha svi duzni ZNAseKOMU......... ... Kako ono rece Albert Einstein jednom prilikom\";\" Najmocniji izum svijeta su eksponencijalne kamate.\"............. a ZNAseVALJDAtko ih je izumio i tko njima ispija krv svim narodima svijeta...

  • -obrisani-:

    Mayer Amschel Rothschild iz Rothschild dinastije :\" Dajte mi kontrolu novca i ja tada ne marim tko stvara zakone\"

  • -obrisani-:

    FED tko su vlasnici FED-a? ok ovo je večernji ali osnovne stvari trebamo svi znati. U USA imamo 11 FED - federalnih banaka. Vlasnici FED-a su država i nešto dijelom korporacije poluprivatne.