Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

'S hrvatskim revolverom osjećao sam se kao Prljavi Harry'

HS Produkt iz Karlovca jedan je od najvećih proizvođača pištolja u svijetu, a sada je konstruirao i svoj prvi revolver koji je jedinstven po koncepciji
27. listopada 2012. u 17:22 44 komentara 7081 prikaza
ivanković
Foto: Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Osjećam se kao Prljavi Harry, ali ništa ne trza niti se baš dimi iz njega, prve su, naravno, amatersko-novinarske ocjene učinkovitosti novog proizvoda karlovačkog proizvođača oružja HS produkta. – Pa u tome i jest stvar, naš je revolver poseban u svijetu oružja, kažu mi u jednoj od tri podzemne streljane u kojima se neprekidno ispituju proizvedeni pištolji i puške tog proizvođača. Ime mu je “RHS”, prvi je konstruirani revolver HS produkta i kad je o karlovačkim genijalcima riječ, naravno da su konstruirali posebni komad oružja čija su dva patenta jedinstvena u svijetu i od RHS-a čine jedinstveni revolver. A razvoj revolvera velika je vijest i za tako uspješnog proizvođača kakav je HS Produkt.

Mnogi su Amerikanci čuli prvi put za Hrvatsku kada su, kupujući trenutačno najpopularnije pištolje na tržištu SAD-a, uz oznaku legendarne marke “Springfield” ugledali oznaku “Made in Croatia”. A riječ je o milijunima Amerikanaca, koji kao najnaoružanija nacija na svijetu, oružje vole kao i bejzbol. Još je nešto vremena moralo proći da bi Amerikanci shvatili da ono “Made in Croatia” ne znači samo da je pištolj proizveden u nekoj maloj europskoj zemlji nego da se ne radi o licenciranoj proizvodnji, o patentu i tehnologiji iz RH. Svi američki fanovi, nakon desetak godina prodaje, znaju za hrvatski “HS 2000” koji je u SAD-u preimenovan u “XD” pištolj (od extreme duty). A sada će ih znati i više, jer iz karlovačkog HS Produkta stiže novost – hrvatski je proizvođač konstruirao i “RHS”, svoj prvi revolver, čime je zakucao na vrata tržišta u koje dosad nije imao pristupa – među fanove koji revolvere pretpostavljaju pištoljima.

Šire optimizam svojim uspjesima

Karlovac, koji je sa svojih 60.000 stanovnika jedva među deset većih gradova u Hrvatskoj postao je velik u sada puno važnijoj “formi”. Karlovac je, naime, jedini pravi industrijski grad u RH. Pod uvjetom da za kriterij “prave” industrije uzmemo onu izvornu, metalsku, koja zapošljava u HS Produktu, ALSTOM-u, Tvornici parnih turbina i Adriadieselu tisuće stručnih radnika i inženjera. Vijesti iz HS Produkta razlog su da starijima probudi nostalgiju, a mlađe digne iz depresije i uvjeri ih kako nije sve izgubljeno. Malo ljudi u Hrvatskoj zna da je HS Produkt jedan od najvećih proizvođača pištolja u svijetu. S tim da je ona sintagma “jedan od najvećih” tek ustupak iznimno opreznim vlasnicima te tvrtke koji, kao svi važni proizvođači oružja, kriju od javnosti brojke proizvedenih pištolja. Reklama im ne treba, a svaki objavljeni podatak znači nešto korisno za konkurenciju. No, nediplomatski i slikovito rečeno, među svjetskim proizvođačima pištolja HS Produkt je na Mont Everestu. Prilično dobro za tvrtku koja je nastala ranih devedesetih pa je iz manufakture u ratno doba proizvela prvi PHS (Prvi hrvatski samokres), pa model HS 95, koji je već bio sasvim ozbiljne kvalitete i dobra kopija Berette. Nakon rata proizvođač (tada se zvao IM Metal) seli se iz pitoresknog Ozlja u Karlovac i zna da, želi li preživjeti, mora iskoračiti i početi proizvoditi za izvoz, s obzirom na to da su potrebe RH vojske i policije nedovoljne za opstanak proizvodnje. A za takvo što trebao im je novi proizvod, koji će biti tehnološko čudo, a po cijeni dostupan svim fanovima. Suvlasnici, inženjeri Ivan Žabčić i Marko Vuković smišljali su što učiniti. Postupili su poput Japanaca kada krenuli u autoindustriju i industriju čipova te elektronike. Shvatili su najnoviju izumljenu tehnologiju (pištolj s polimerom), unaprijedili je i stvorili nešto još bolje – pištolj HS 2000.

Nakon godinu dana tajnih kontrola i testiranja, u Karlovac stiže jaka delegacija legendarnog američkog proizvođača oružja “Springfield armories” i nude im ekskluzivni ugovor o distribuciji na tržište SAD-a. Posao je sklopljen, a od tada, od inicijalnih 20.000 pištolja godišnje, prodaja raste do brojki koje proizvođač iz Karlovca ljubomorno skriva. Recimo samo da HS proizvodi nekoliko desetaka modela pištolja, u 4 kalibra (9mm, kalibar 40, 357 i 45), a da su ove godine, u samo nekoliko mjeseci prodali u SAD-u svog najnovijeg modela (XDS) nekoliko puta više od one prve godišnje kvote prije deset godina.

– Ovo će nam biti najbolja godina. Tržište se zbog krize smanjuje, ali mi rastemo. Ipak dobro predviđamo i tržištu dajemo modele kakve ono traži – zadovoljno kaže direktor HS Produkta Željko Pavlin, nakon što primjećujem da je u samo devet mjeseci od zadnjeg boravka Večernjaka u tvrtki, radna atmosfera još užurbanija, više je zaposlenika, a nakon gradnje nekoliko novih hala, na red je došla i potpuna obnova i redizajn jedne od starih, golemih zgrada ugasloga KIO-a, Karlovačke industrije obuće, na čiji se prostor preselio HS Produkt. 

Podne je i slika je nestvarna, jedna rijeka radnika izlazi, druga, uredno i u redu ulazi u tvornički krug i odlazi do strojeva. Pogon metalske industrije, svi rade, puno je zaposlenih – takav se prizor u tragično deindustrijaliziranoj Hrvatskoj može vidjeti još na samo nekoliko mjesta. 
Kad smo zadnji put bili u ovim pogonima, bilo je 1050 zaposlenika. Koliko ih je sada, pitam Pavlina. 
– Zaposlili smo ih u ovoj godini još 300, a do kraja godine trebamo još pedesetak, dakle bit će nas otprilike 1400 – rekao je Pavlin.

Tajna uspjeha

U čemu je tajna vašeg uspjeha, pitam “po špranci”, a direktor će uz osmijeh:

– Pa u novim proizvodima, naravno.

U ured direktora donose nam novog “kućnog” ljubimca, pištolj XDS. Riječ je o tzv subcompaktu, pištolju izrazito malih dimenzija, reklo bi se “damskom”. No, izgled vara, jer su u HS-u poželjeli proizvesti najmanji pištolj, ali u njega staviti najveće metke, one kalibra 45 APC. Znalci poštuju taj kalibar koji zaustavlja slona, a za amatere je dovoljno reći da je metak dva puta “gabaritniji” od najviše rabljenog metka 9 mm. Mali XDS puni se sa pet ili okvirom u koji stane sedam metaka, plus jedan u cijevi. Teži 600-tinjak grama. U HS-u su ponosni na novi model, a u SAD, tržište na koje HS plasira 90 posto svoje proizvodnje, stigao je prije nekoliko mjeseci.

– Jednu smo primjedbu dobili iz SAD-a. I to od dilera. Svi naručuju ovaj model, no teško ga dobivaju, sve se rasproda – kaže Pavlin. XDS je, naime u SAD-u postao hit godine, bestseler. Neki izvori kažu da je, u 3-4 mjeseca već plasirano 60.000 XDS-a, no HS-ovce je bolje o tome ne pitati jer ih špekulacije brojem prodanih pištolja uvijek živciraju.

– Pa, mogli ste reći da ste proizveli prototip revolvera. To nitko nije znao dok vaši patenti nisu prije nekoliko dana dobili nagrade na ARCO izložbi inovacija u Zagrebu – kažemo Pavlinu, a on riječ prepušta nagrađenom Hrvoju Rapiću, koji je, uz već legendarnog konstruktora Marka Vukovića, konstruirao RHS, prvi revolver HS produkta.

– RHS je u tajnosti razvijan dvije godine, a zamisao je bila da se krene i u osvajanje revolverskog tržišta. S obzirom na to da su pištolji istisnuli revolvere u vojskama i policijama (u TV serijama i filmovima jedino se Clint Eastwood ne odvaja od svog magnuma), uz revolvere su vezani posebni fanovi i lovci. Revolvere cijene zbog apsolutne pouzdanosti (neće zablokirati), s obzirom na to da su meci u bubnju. Naravno, pištolji su brži i s puno više municije od revolvera. No, zbog konstrukcije bubnja, kroz koji pri opaljivanju izlaze barutni plinovi, za revolvere potrebna je posebna municija. Zrna su šira, teža, u mecima je više barutnog punjenja, sve kako bi ta skupa municija imala veću zaustavnu moć i preciznost. SAD jest zemlja revolvera, tamo su najznačajniji proizvođači pa je pitanje što na tom tržištu traži hrvatski HS produkt i čime to misli pridobiti najbolje kupce, Amerikance? Haesovci daju odgovor, na pitanje s početka teksta.

– RHS je jedinstveni revolver jer za njega treba znatno jeftinija, pištoljska municija. Konstruirali smo ga da, za početak, koristi metke 9 mm. Rapić pokazuje revolver, s utisnutim brojem “00001” i pokazuje drugu novost. Za razliku od ostalih revolvera kojima se bubanj otvara na stranu, ovaj se otvara preklapanjem prema naprijed.

– Time smo zadovoljili potrebe i dešnjaka i ljevaka, kaže Rapić. Objašnjava način na koji su konstruktori postigli da u revolver može “duga devetka”, a da metak ipak zadrži svoju probojnost. Domislili su se da znatno smanje gubitak barutnih plinova tako da se, dok se bubanj natezanjem okidača rotira za jedno mjesto, istodobno cijeli bubanj “priljubljuje” koji milimetar na otvor cijevi i tako “zadihta”. Tu novim rješenjima nije kraj jer kada se RHS preklopi do kraja, ispadaju i čahure pa je punjenje novim mecima (u RHS stane 6 metaka) brže. 

Revolver iz Karlovca jedinstven je i po industrijskom dizajnu jer bubanj je konstruiran tako da ne može doći do slučajnog okidanja (dodiruje futrolu u dvije, a ne samo u jednoj točki). U HS-u kažu da je riječ o novom iskoraku. Na tržištu revolvera još nismo bili, sad ćemo vidjeti kako ćemo se snaći s RHS-om na teritoriju koji drže Colt, Smith and Wesson, Ruger, Taurus, kažu u HS-u. RHS je u završnoj fazi testiranja, a serijska proizvodnja, očekuju, počinje početkom 2013. godine.

Deseci tisuća metaka za test

Konstruktor Rapić, inače Karlovčanin i inženjer strojarstva i zrakoplovstva (studirao u Zagrebu), potom nas vodi u obilazak novih pogona jer u HS Produktu novosti uvijek ima. Ovoga puta to su – roboti, koje su nabavili zbog većeg opsega posla. Pokazali su nam dva, jedan radi na užljebljivanju cijevi, drugi na pjeskarenju metalnih dijelova pištolja.

– Kako ide, kako vam je raditi ovdje, pitamo jednog od zaposlenika koji opslužuje robota. – Uredno, najbolji je mogući komentar Josipa Golubića iz okolice Ozlja. Jest, radi u urednoj tvrtki, što HS Produkt i je i to na svakom koraku. Poslije, u jednoj od streljana, još jedan pripadnik konstrukcijskog odjela, inženjer Dubravko Jagunić, dok nam objašnjava koliko desetaka tisuća metaka valja ispucati iz jednog komada oružja da bi se proveo valjani test, kaže da je i on “domaći”. Većinom su zaposlenici HS Produkta iz Karlovačke županije. Koja je, uglavnom zahvaljujući svojim metalcima, jedna od rijetkih naših županija koja više izvozi nego uvozi.

Direktor Pavlin objašnjava kako tvrtka, uz razumijevanje prosvjetnih vlasti godišnje kroz praksu obuči četrdesetak srednjoškolaca metalske Tehničke škole i karlovačkog Veleučilišta. Zahvaljujući toj suradnji, u tim su školama uvedena dva nova zanimanja koja, naravno, trebaju HS-u i ostalim karlovačkim metalcima: operater numerički upravljanim strojevima i operater mehanotroničar.

Kako se borite protiv krize, pitamo Pavlina.

– Investiranjem, odgovara i pokazuje, opet za Hrvatsku zbilju čudesne podatke. Od početka krize HS je stvorio 500 novih radnih mjesta. U nove je tehnologije, strojeve i radna mjesta investirano 2009. godine 36 milijuna kuna, 2010. investicije iznose 69 milijuna, 2011. 92 milijuna kn, a u devet mjeseci ove godine HS je već investirao 108 milijuna kuna, do kraja godine još nekoliko desetaka milijuna. Dakle, u tri i pol godine najžešće krize investirali smo u nove tehnologije, strojeve, hale i radna mjesta više od 300 milijuna kuna, i to je jedna od tajni uspjeha, kaže Pavlin. Dobra je vijest da je krenula i serijska proizvodnja bacača granata, a u HS-u su izrazito ponosni i što je u serijsku proizvodnju, prvo za potrebe HV-a, krenuo i jedinstveni optički ciljnik za jurišnu pušku VHS, koja je, nakon što ju je “amenovao” MORH i počeo naoružavati HV, krenula i u svijet. Kamo, to nam naravno još ne žele reći.Vojna tajna, kažu.

Tricijski ciljnik

I jest, jer za razliku od slobodnog tržišta pištolja i revolvera, trgovanje jurišnim puškama i opremom pripada u onu koju nadgledaju, naručuju i kupuju državne institucije.

– Ciljnik IRB CT 1,5x razvijamo već petu godinu, a patent zajednički potpisuju zagrebački Institut “Ruđer Bošković” i HS Produkt. Riječ je o ciljniku s tzv. elektronski integriranom crvenom točkom, koji je razvijao Zavod za laserska i atomska istraživanja na Ruđeru, pod vodstvom dr. Hrvoja Zorca. HS proizvodi metalne dijelove, a na Institutu se radi optika, elektronika i tzv. atomsko presvlačenje. Rezultat – dobiven je ciljnik jedinstven po svojim malim gabaritima, ali i po tome što ujedinjuje i funkciju uvećanja (1,5 puta), tako da hrvatski ciljnik zamjenjuje puno glomaznije drugih proizvođača i koji se sastoje od dva dijela. Naš je kompaktan, od jednog dijela i ugrađuje se na postojeću dršku VHS puške. Novi je ciljnik tako koncipiran da se može naknadno ugraditi na već isporučene puške, a s obzirom na to da je u NATO standardu, moguće ga je ugrađivati i na puške drugih svjetskih proizvođača. Sada radimo na komercijalizaciji tog patenta ciljnika – kažu nam u HS-u.

Kakvi su ti karlovački genijalci, vjerojatno će se i ovdje uspjeti nametnuti kao ozbiljan svjetski proizvođač.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
 • DebeliSeljak:

  O bože koji niškoristi članak. Plaćeni panagerici a o tehnici i detaljima ništa. Kao da ga je pisala moja baba. A kako je riješen problem da 9mm para metak jednostavno ne iscuri u cijev revolvera, jer nema proširenje na čahuri ... prikaži još! npr.? Nije članak o pečenju krafni

 • Rollo Tomasi:

  DebeliSeljak Jel, da ti odmah i objasne kakvu leguru koriste? I pošalju dva- tri komada doma da se uvjeriš da ne lažu?

 • Avatar malilimun
  malilimun:

  i ovdje ima ljubomornih srba???? neka, neka