Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

S boljom sljedivosti prodaje duhana država bogatija i za milijardu kuna?

Prema zadnjim podacima HUP-a, samo na potrošnji oko 1000 tona rezanog duhana na koji nije plaćen porez, državni proračun godišnje gubi 750 milijuna kuna. Zajedno sa švercom klasičnih cigareta teškim oko 220 milijuna kuna ta se brojka penje i na milijardu
25. travnja 2019. u 20:55 3 komentara 449 prikaza
Zapljena cigareta
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Sukladno Direktivi EU kojom se propisuje uspostava sustava sljedivosti duhanskih proizvoda za zemlje članice, Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) počela je s izdavanjem jedinstvenih identifikacijskih oznaka gospodarskim subjektima.

Darko Horvat 'Ne zna ili ne vjeruje' Beljak kritizirao Vladu zbog Kine, ministar Horvat mu dobro 'spustio'

Iz AKD-a ističu kako svi gospodarski subjekti u lancu proizvodnje i prodaje duhanskih proizvoda moraju biti registrirani i označeni identifikacijskom oznakom kako bi se nadzornim tijelima omogućilo da prate put kutije cigareta ili drugog duhanskog proizvoda od tvornice ili države u koje su proizvedeni, do krajnjeg prodajnog mjesta. Do 20. svibnja, kada Direktiva stupa na snagu, svako prodajno mjesto mora se jednokratno prijaviti u sustav, čime će dobiti jedinstvenu oznaku gospodarskog subjekta i prodajnog mjesta. Proizvođači pak, uz navedene jedinstvene oznake, moraju dobiti i oznake strojeva.

– Prilikom proizvodnje i pakiranja duhanskih proizvoda, u kodu apliciranom na samo pakiranje, bit će naznačeno u kojoj je tvornici kutija proizvedena, na kojem stroju te za koje je tržište namijenjena, a jedinstvene kodove nosit će i sve daljnje razine skupnih pakiranja proizvoda – kažu iz AKD-a.

Xi Jinping Kina Xi otvorio veliku pomorsku paradu, uz riječi: Kineski narod voli mir

Procjenjuje se da će u prvoj fazi registracije AKD zaprimiti prijave od 15 do 20 tisuća gospodarskih subjekta te oko 50 proizvođača iz EU i svijeta. Na hrvatsko tržište u opticaj se mjesečno stavi oko 25 milijuna pakiranja duhanskih proizvoda, a AKD će za svaki od tih proizvoda izdati zaseban kod. Sustav sljedivosti duhanskih proizvoda je najkompleksniji sustav sljedivosti koji je do sada implementiran u RH, nadzornim tijelima omogućuje pregled tržišta u realnom vremenu te smanjuje mogućnost nelegalne trgovine.

Prema zadnjim podacima HUP-a, samo na potrošnji oko 1000 tona rezanog duhana na koji nije plaćen porez, državni proračun godišnje gubi 750 milijuna kuna. Zajedno sa švercom klasičnih cigareta teškim oko 220 milijuna kuna ta se brojka penje i na milijardu.

VIDEO Konferencija PU sisačko-moslavačke o akcijama zapljene duhana i raznih vrsta opojnih sredstava:

Advanced Driver Assistance Systems
CVH
Kako funkcioniraju napredni sustavi za podršku vozaču pri upravljanju vozilom (ADAS)?
  • Dubrava:

    Država krade sirotinji da bi dala bogatima.Čisti poganizam.

  • Deleted user:

    Ja sam nepušač koji inače puni državni proračun, ali osobno nemam ništa protiv švercera i ilegalnih prodavača duhana, iako u konačnici i meni rade štetu koji "hranim" ovaj bolesni uhljebnički sustav. Derite dok ide!

  • chemica:

    Pušenje izaziva rak. Natpis s kutije cigareta. Zakonski obavezan. Jel može to licemjernije, pa se još žališ da nisi ubrao dovoljno krvarine? Ako je i od države, previše je.