Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznenađenje

RWE bez ponude za Plomin 3, ali nudi tehničku pomoć

Plomin 2 (1)
Duško Marušić/Pixsell
Autor
Marko Biočina
17.09.2012.
u 09:01

Više ne možemo ulagati u proizvodnju struje iz ugljena jer imamo jako velik udio TE na ugljen u svom portfelju, poručuju iz tvrtke

Njemačka energetska kompanija RWE ipak neće poslati ponudu na natječaj za odabir strateškog investicijskog partnera u projektu termoelektrane Plomin 3. Veliko je to iznenađenju jer se RWE smatrao favoritom na natječaju, a prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavljivao je da će Nijemci sigurno poslati ponudu.

Ta je kompanija inače HEP-ov partner u elektrani Plomin 2 pa se nastavak suradnje smatrao logičnim. Ipak, nakon što su prvi preuzeli natječajnu dokumentaciju, na kraju je donesena odluka da neće podnositi ponudu, a tu su vijest trijumfalno dočekali ekološki aktivisti, koji su je protumačili kao dokaz svoje teze da je riječ o neisplativom projektu. Ipak, direktor RWE Hrvatske Ralf Blomberg objašnjava da je odluka donesena zbog strateških ciljeva njemačke kompanije.

– Mi smo od 1996. u Plominu i želimo ostati i ubuduće. Zato smo prvi preuzeli natječajnu dokumentaciju i nije nam je nitko morao slati, kako su izvijestili neki mediji. Dugo smo proučavali kako možemo zadržati svoju prisutnost u Plominu, a da je to u skladu s našom strategijom razvoja. A ta je da više ne možemo ulagati u proizvodnju električne energije iz ugljena. Ne zato što ugljen ne valja nego zato što već imamo jako velik udio termoelektrana na ugljen u svom portfelju. Ove i iduće godine u pogon puštamo novih 3000 megavata u Njemačkoj i Nizozemskoj. U tim okolnostima ulaganje u nove takve objekte značilo bi povećanje rizika te bi se vjerojatno loše odrazilo na naš kreditni rejting. Zbog toga trenutačno ne možemo sudjelovati u natječaju za Plomin 3 iako ga smatramo dobrim projektom i spremni smo na njemu raditi – rekao je Blomberg.

Iako on nije htio špekulirati o mogućem angažmanu njemačke kompanije, iz HEP-a se može doznati da im je RWE ponudio tehničku pomoć, a moguće je i da na isti način kompanija surađuje s nekima od tvrtki koje su podnijele ponudu.

Ključne riječi

Komentara 1

VO
vordag
13:13 17.09.2012.

he he he baš mi je milo, kažu švabe, iz "strateških razloga" Valjda će sad ovi konji razmislit o plinu, nadam se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije