Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proizvodnja alkohola

Rusi godišnje gube 1,4 mlrd. dolara zbog ilegalne votke

votka
Reuters
31.01.2011.
u 10:02

Zemlja legalno proizvodi samo 40 posto prodanih alkoholnih pića. Najviše alkohola ilegalno se proizvodi na Južnom i Sjevernom Kavkazu, i to uglavnom u pogonima legalnih tvornica

Zbog ilegalnog prometa žestokim pićima ruski proračun godišnje gubi oko 40 milijardi rubalja, odnosno 1,4 milijarde dolara, izvijestilo je rusko ministarstvo unutrašnjih poslova. Zemlja legalno proizvodi samo 40 posto prodanih alkoholnih pića, stoji u dokumentaciji koju je ministarstvo unutrašnjih poslova pripremilo za parlamentarnu raspravu o izmjenama zakona o proizvodnji alkohola.

Najviše alkohola ilegalno se proizvodi na Južnom i Sjevernom Kavkazu, i to uglavnom u pogonima legalnih tvornica, dok kućna proizvodnja čini tek mali dio ukupne ilegalne proizvodnje i nema važniji utjecaj na tržište.

Tijekom prošle godine ruska je policija otkrila nešto manje od 100 tisuća prekršaja u proizvodnji i prometu alkoholom, a 1400 slučajeva odnosi se na falsificirane markice.

U Rusiji trenutačno etilni alkohol proizvode 122 tvornice, dok ih 271 proizvodi votku i likere. Konjak i brendi proizvodi 128 tvornica, a vina 215. Lani je u Rusiji proizvedeno 95,4 milijuna dekalitara votke, odnosno 3,7 posto više nego godinu ranije. Proizvodnja vina narasla je 14,5 posto, na 45,1 milijuna dekalitara.

S druge strane, ruska industrija piva bilježi pad, proizvodnja je u 2010. pala 5,9 posto, na 975 milijuna dekalitara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije