Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rohatinski: HNB nije kriv za probleme banaka

man_roha_tx.jpg
import
28.11.2006.
u 20:39

"Ne može se eventualno dizanje kamatnih stopa opravdati mjerama Hrvatske narodne banke, komentirao je guverner Željko Rohatinski koji kaže da je uza sve mjere HNB-a profitabilnost banaka bila visoka.

 "Ništa novo nije doneseno u ovoj godini što bi moglo utjecati na poslovanje banaka koje su, uz mjere koje su postojale i dosad, smanjivale, a ne dizale kamatne stope", kaže Rohatinski te dodaje da je problem drugdje. 

Poskupili franci
"Dogodilo se ono što smo pretpostavljali da će se dogoditi  cijena kapitala u EU povećana je pa su sada troškovi zaduživanja kod domicilnih banaka veći nego prije,  objašnjava guverner. Od prosinca prošle godine referentna kamatna stopa za eure porasla je sa 2 na 3,25 posto, a do kraja godine očekuje se još jedan rast na 3,50 posto.

Švicarski su franci poskupili sa 0,75 na 1,75 posto, a očekuje se rast na 2 posto do kraja godine. "Veće kamatne stope u EU jedina su  novost u poslovanju banaka u 2006. godini , ali to banke neće reći već svu krivnju prebacuju na HNB", navodi Rohatinski koji upozorava da nije cilj HNB-a da ugrožava poslovanje banaka već da rast  njihovih plasmana svede u održive okvire.

 Na pitanje  je li moguć dogovor s poslovnim bankama Rohatinski odgovara kako će  "HNB  prihvatiti da se razgovara o problemu, ali problem je mnogo širi od kamatnih stopa" .

Ponuda HNB-a  
HNB je i lani nudio mogućnost smanjenja stope obvezne rezerve, ali uz uvjet da rast kredita bude u skladu s  planovima monetarne vlasti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije