Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UDARAC DIVU

Europska komisija kaznila Google kaznom od 2,4 milijarde eura!

google
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
27.06.2017.
u 12:40

Cijela industrija godinama pati zbog Googleova 'nezakonitog ponašanja prema konkurenciji, koje za mnoge znači surovu borbu za puko preživljavanje'

Europska komisija kaznila je kompaniju Google kaznom od 2,4 milijarde eura zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu internetskih tražilica, objavljeno je danas u Bruxellesu.

Nakon sedam godina istrage, Komisija je zaključila kako je Google zloupotrijebio svoj vladajući položaj na tržištu tražilica dajući nezakonitu prednost drugom Googleovu proizvodu ili usluzi.

– Google je osmislio brojne inovativne proizvode koji su nam promijenili život.To je dobro. No Googleova strategija za uslugu uspoređivanja cijena nije se temeljila samo na privlačenju potrošača proizvodom koji je bolji od konkurentskih proizvoda. Umjesto toga, Google je zloupotrijebio svoj vladajući položaj na tržištu tražilica davanjem prioriteta vlastitoj usluzi za uspoređivanje cijena u svojim rezultatima pretraživanja te snižavanjem poretka rezultata konkurentskih proizvoda – rekla je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

– Googleovo je postupanje nezakonito u okviru pravila EU o zaštiti tržišnog natjecanja. Na taj je način drugim poduzećima uskratio mogućnost tržišnog natjecanja na temelju kvalitete i inovacija, a najvažnije je da je europskim potrošačima uskratio mogućnost stvarnog izbora usluga i ostvarivanje potpune koristi od inovacija – dodala je Vestager. 

Gotovo 90 posto prihoda Googlea potječe od oglašavanja, među ostalim i od oglasa koje Google prikazuje potrošačima kao odgovor na njihov upit za pretraživanje. 

Usluga Google Shopping, koju je kompanija 2004. lansirala pod imenom “Froogle”, 2008. preimenovala u “Google Product Search”, a 2013. u “Google Shopping”, omogućuje potrošačima da, prilikom pretraživanja, usporede proizvode i cijene onoga što traže. 

Googleova krivnja je sada, prema rezultatima istrage EK, u tome što je svoje usluge i proizvode sustavno stavljao na istaknutiji položaj u rezultatima pretrage, a konkurentske usluge snižavao na ljestvici. 

Osim, što mora platiti 2,42 milijarde eura kazne, Google mora u roku od 90 dana obustaviti postupanje koje je proglašeno nezakonitim i mora primjenjivati načelo jednakog postupanja prema konkurentskim uslugama za uspoređivanje cijena kao i prema svojoj usluzi. 

Ako Google ne ispuni te odredbe Komisijine odluke, podliježe plaćanju kazne za neispunjavanje uvjeta u iznosu do 5 posto prosječnog dnevnog prihoda Googleova matičnog društva Alphabet na svjetskoj razini.

Komentara 10

Avatar anticenzura
anticenzura
13:12 27.06.2017.

Europska komisija kaznila Google? A tko je Europska komisija, ona 4 komesara izabrana od nikoga? Koga oni predstavljaju, Vrhovni sud Europe? Ajmo ruiste tu bandu, ovi uvode diktaturu u Europu, vec su instalirali ministatstva istine, postati ce istina samo njihova ''istina'', a sve ostalo laz. Boze sacuvaj, pod hitno razvaliti tu diktatorsku tvorevinu dok nas nisu porobili ovi banditi.

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
13:12 27.06.2017.

Europska komisija je pravedan gazda a njene odluke preko EU arbitraznog suda ce slomoti dispet nama domoljubnim balkancima poznatijima po Jasenovcu i kopanju po kontejnerima.

GR
gravitacija
12:52 27.06.2017.

Pa ako su Bilija gazili zbog IE onda njih trebaju bar dvostruko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije