Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon pada deficita u Hrvatskoj na redu procedura uvođenja eura

Potpredsjednik Komisije Dombrovskis pozvao je Vladu da provede reforme i ponudio stručnu pomoć za njihovo osmišljavanje
17. lipnja 2017. u 09:02 9 komentara 1621 prikaza
Valdis Dombrovskis: Provedbom reformi postat ćete privlačniji ulagačima i osigurati rast
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL

Ministri financija EU potvrdili su preporuku Europske komisije po kojoj Hrvatska i službeno izlazi iz postupka prekomjernog deficita.

Zdravko Marić Ministar financija Marić otkrio 3 stupa kroz koje će smanjivati javni dug

– Nadamo se da će Hrvatska iskoristiti ovaj pozitivni zamah za provedbu sveobuhvatnog programa reformi usmjerenih na modernizaciju države i privatnog sektora, za što je EK spremna osigurati stručno znanje. Provedbom reformi Hrvatska će postati privlačnija ulagačima, ojačati otpornost svoga gospodarstva i osigurati dugotrajni rast, izjavio je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik EK za euro i socijalni dijalog.

Takva preporuka došla je nakon što je u lani ostvaren rekordno nizak proračunski deficit od 0,8% BDP-a i potvrđen trend smanjenja javnog duga. Preporuke koje spominje Dombrovskis odnose se na javne financije i oporezivanje, mirovine, tržište rada i socijalnu zaštitu, određivanje plaća, javnu upravu i državna poduzeća te pravosudni sustav. Izlazak iz procedure preduvjet je, kazao je guverner Vujčić, za pokretanje zahtjeva za ulazak u ERM 2 mehanizam, kako bismo uveli euro. Ministar financija Zdravko Marić kaže da ključ uspjeha za konsolidiranje javnih financija leži u rashodnoj strani proračuna.

Boris Vujčić Intervencija uoči sezone HNB uložio 188 milijuna eura da tečaj ne padne ispod 7,40 kuna Bijela knjiga EU Euro nije valuta već instrument europskog blagostanja Zdravko Marić 0,8 posto BDP-a Izvršenje proračuna u 2016. - povijesno niski deficit
Toni Kukoč
Legenda Bullsa
Proslavljeni Hrvat prodao kuću za skoro 6 milijuna kuna, pogledajte o kakvoj je ljepoti riječ
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Avatar Azriel
  Azriel:

  Manjak deficita. Kao prvo to nije uspjeh niti jedne VladeRH, nego je za to zaslužna činjenica, kako dvije godine, zapravo nemamo Vladu, pa nije nitko ni trošio na gluposti. Kao drugo, hebo Vas euro. Mi za euro, ne bumo spremni ... prikaži još! još bar deset godina

 • toljaga22:

  jebo vas euro

 • ing-12345:

  Hrvatska nikako ne smije uvesti umjetnu valutu euro. Vlastita valuta je jedno od obilježlja nezavisnosti države.