Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koncesionarima prijeti kazna od 30.000 do 150.000 kuna

Aerodrom mora biti otvoren 0-24 sata, a na zagrebačkom su odbili avion pun putnika jer ga nije imao tko prihvatiti
18. lipnja 2017. u 20:00 21 komentara 5763 prikaza
Croatia Airlines
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Zračna luka “Franjo Tuđman” prema naredbi ministra mora, prometa i infrastrukture mora biti otvorena od nula do 24 sata, tj. u bilo koje doba dana i noći mora biti spremna prihvatiti zrakoplov.

Croatia Airlines MINISTARSTVO: Zračna luka Franjo Tuđman mora biti otvorena svaki dan u tjednu od 0 do 24 sata

Podsjetilo je na to jučer priopćenjem i Ministarstvo. No zagrebački aerodrom u petak navečer odbio je primiti zrakoplov Croatia Airlinesa koji se zbog bure htio vratiti iz Dubrovnika jer, prema neslužbenim informacijama, nisu imali dovoljno ljudi, odnosno vatrogasaca. Stoga je zrakoplov preusmjeren u Rim. Međunarodna zračna luka Zagreb, koncesionar Zračne luke “Franjo Tuđman”, tek će se danas, kako su najavili, očitovati o tom slučaju. Agencija za civilno zrakoplovstvo, nadležna za nadzor zračnog prometa, pokrenut će istragu o tom slučaju, prioćilo je Ministarstvo prometa.

Zakon o zračnom prometu jasno navodi da na svakom aerodromu moraju biti osigurani spasilačko-vatrogasna zaštita i pružanje hitne pomoći ili prve pomoći te da na aerodromima za usluge zračnog prijevoza moraju biti osigurani i prihvat i otprema zrakoplova, putnika i prtljage.

U zakonu se navodi da se vrijeme u kojem aerodrom, ovisno o prometu, mora biti otvoren za zračni promet utvrđuje propisom donesenim na temelju ovog zakona, a to je navedena naredba resornog ministra. Francuski bi koncesionari, prema zakonu, zbog toga što zagrebački aerodrom nije bio otvoren unatoč naredbi o otvorenosti mogli biti kažnjeni novčanom kaznom od 30.000 do 150.000 kuna. Isti raspon kazni određen je i ako se utvrdi da na aerodromu nije osigurana propisana spasilačko-vatrogasna zaštita i pružanje hitne pomoći, prihvat te otprema zrakoplova, putnika i prtljage.

Croatia Airlines preusmjeren u rim Što bi se dogodilo da je zrakoplov morao hitno sletjeti u Zagrebu?! Croatia Airlines Croatia Airlines: 'Nijedna luka u Hrvatskoj nije bila otvorena pa smo morali usmjeriti zrakoplov u Rim' Croatia Airlines Propali pregovori Stjuardese i piloti Croatia Airlinesa idu 
u štrajk usred sezone
Dubai na Savici
Dokumentacija za tornjeve u Gradu
Za dvjesto milijuna eura izgradit će Dubai na Savici
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
 • Challenger:

  Ja bi preživio tu kaznu a za koncensionare je to nagrada! Lakše im je plačat kazne nego držat aerodrom otvoren!!

 • Avatar pendreck
  pendreck:

  kikiriki kazna....zakon iz sedamdesetih?

 • Avatar Azriel
  Azriel:

  Pa vlasnik kafića plati veću kaznu, zbog neurednog WC