Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zračna luka ‘Franjo Tuđman’

Koncesionarima prijeti kazna od 30.000 do 150.000 kuna

Croatia Airlines
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
18.06.2017.
u 20:00

Aerodrom mora biti otvoren 0-24 sata, a na zagrebačkom su odbili avion pun putnika jer ga nije imao tko prihvatiti

Zračna luka “Franjo Tuđman” prema naredbi ministra mora, prometa i infrastrukture mora biti otvorena od nula do 24 sata, tj. u bilo koje doba dana i noći mora biti spremna prihvatiti zrakoplov.

Podsjetilo je na to jučer priopćenjem i Ministarstvo. No zagrebački aerodrom u petak navečer odbio je primiti zrakoplov Croatia Airlinesa koji se zbog bure htio vratiti iz Dubrovnika jer, prema neslužbenim informacijama, nisu imali dovoljno ljudi, odnosno vatrogasaca. Stoga je zrakoplov preusmjeren u Rim. Međunarodna zračna luka Zagreb, koncesionar Zračne luke “Franjo Tuđman”, tek će se danas, kako su najavili, očitovati o tom slučaju. Agencija za civilno zrakoplovstvo, nadležna za nadzor zračnog prometa, pokrenut će istragu o tom slučaju, prioćilo je Ministarstvo prometa.

Zakon o zračnom prometu jasno navodi da na svakom aerodromu moraju biti osigurani spasilačko-vatrogasna zaštita i pružanje hitne pomoći ili prve pomoći te da na aerodromima za usluge zračnog prijevoza moraju biti osigurani i prihvat i otprema zrakoplova, putnika i prtljage.

U zakonu se navodi da se vrijeme u kojem aerodrom, ovisno o prometu, mora biti otvoren za zračni promet utvrđuje propisom donesenim na temelju ovog zakona, a to je navedena naredba resornog ministra. Francuski bi koncesionari, prema zakonu, zbog toga što zagrebački aerodrom nije bio otvoren unatoč naredbi o otvorenosti mogli biti kažnjeni novčanom kaznom od 30.000 do 150.000 kuna. Isti raspon kazni određen je i ako se utvrdi da na aerodromu nije osigurana propisana spasilačko-vatrogasna zaštita i pružanje hitne pomoći, prihvat te otprema zrakoplova, putnika i prtljage.

Komentara 21

CH
Challenger
21:40 18.06.2017.

Ja bi preživio tu kaznu a za koncensionare je to nagrada! Lakše im je plačat kazne nego držat aerodrom otvoren!!

Avatar pendreck
pendreck
20:34 18.06.2017.

kikiriki kazna....zakon iz sedamdesetih?

Avatar Azriel
Azriel
20:49 18.06.2017.

Pa vlasnik kafića plati veću kaznu, zbog neurednog WC

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije