Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor oporavak

RBI: Hrvatski će rast 2014. biti 1%, a u 2015. – 1,5%

euri,novac,pare,nofci
Goran Jakuš/PIXSELL
03.10.2013.
u 17:00

Ima naznaka da je investicijski ciklus krenuo i u privatnom sektoru u Hrvatskoj; rezultati se očekuju do kraja godine

Premda se to sada baš i ne primjećuje, analitičari Raiffeisen Bank Internationala prognoziraju nam bolja vremena već sljedeće godine. U 2014. rast gospodarstva, prema njihovim najavama, trebao bi biti jedan posto, dok će 2015. iznositi 1,5 posto. Te će brojke teško nadoknaditi pad posljednjih sedam kvartala, no barem više nećemo biti u crvenom. Loša je vijest što će se cijela središnja i istočna Europa, izuzev Slovenije koja će dogodine stagnirati, a u 2015. će, kao i Mađarska, također rasti po stopi od 1,5 posto, oporavljati osjetno brže od nas. RBI-jeva analiza ipak je vidljivo optimističnija od Hypove koja nas i dogodine stavlja u minus od 0,7 posto.

Rast investicija

– Nakon 17 uzastopnih negativnih kvartala, investicije su u Hrvatskoj konačno rasle u drugom kvartalu 2013. zbog rasta javne potrošnje, dok se investicije privatnog sektora još nisu oporavile. S druge strane, ima i nekih indikatora da je investicijski ciklus već počeo i u privatnom sektoru te će se rezultati vidjeti do kraja godine – stoji u dijelu analize koji za Hrvatsku potpisuje Zrinka Živković-Matijević, direktorica direkcije za ekonomska istraživanja RBA.

Prema Raiffeisenovim istraživanjima, 2014. će donijeti naglo smanjenje razlika u rastu između pojedinih regija srednje i istočne Europe, a takav trend “konvergencije” u rastu BDP-a vjerojatno će obilježiti i 2015.

– Razlog za to smanjenje razlika u rastu leži u optimističnoj prognozi za Njemačku, koja bi trebala utrti put povećanju neto izvoza brojnih otvorenih gospodarstava središnje i istočne Europe – istaknuo je Peter Brezinschek, voditelj Raiffeisenova istraživanja.

Trend niskih kamata

Jedine zemlje u kojima su proljetos objavljeni dosta slabi podaci bile su, kažu analitičari, Rusija i Ukrajina. Budući da nije bilo znakova zaokreta tijekom ljeta, prognozu rasta ruskoga BDP-a za 2014. snizili su na dva posto. Blago su smanjili i prognozu za Tursku 2014., a što se tiče svih ostalih projekcija BDP-a, uključujući Hrvatsku, smatraju da postoji solidna osnova za pozitivna kretanja. Analitičari napominju i da se, bez obzira na odljev kapitala s tržišta u razvoju, trend smanjenja kamatnih stopa u središnjoj i istočnoj Europi nastavlja.

>> Linić: Nemamo gospodarskog rasta, ali još nećemo zvati MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije