Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ratare o sjetvi savjetuje aplikacija – BC Agronaut

Virtualni asistent savjetuje koliko sjemena kupiti, kako sijati, prepoznaje štetnike...
12. rujna 2018. u 08:36 0 komentara 239 prikaza
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

BC Institut sjeme od ove godine izvozi i u Grčku, Bugarsku i Slovačku, a na ukrajinskom tržištu otvorilo je tvrtku.

Bc Institut "Svako zrno vrijedi zlata" Bc Institut proslavio 120 godina postojanja

Dugi, riđan, pajdaš, mejaš, majstor, instruktor, Kekec, thriller... ove godine bilježe vrhunske prinose, a svi ti hibridi kukuruza nastali su od hrvatskog sjemena, koje je proizvod domaće pameti i znanja i prilagođeno našim uvjetima, pohvalili su se na jučerašnjem Danu polja BC hibrida kukuruza i soje iz BC Instituta.

Vegetacija sve kraća

Unatoč biokemijskim svjetskim divovima koji opsjedaju hrvatske farmere i zasipaju ih i besplatnim vrećama sjemenja, tradicija duga 121 godinu, više od 30% hrvatskog tržišta kukuruza, 70% tritikalea i zobi, 25% pšenice te izvoz u 21 zemlju svijeta, dokaz su da i mala tvrtka iz Rugvice može razvijati dobar biznis.

kukuruz Domaći kukuruz Pajdaš, mejaš, klipan, dugi... osvojili i Azore u Atlantskom oceanu

Stručnjaci BC instituta od njegova su osnivanja u svijet otpravili više od 250 različitih hibrida kukuruza i više od 100 sorti pšenice, a i jučer su predstavljeni novi hibridi i sorte za sve koji cijene kvalitetu zrna, nisku vlagu, čvrstu stabljiku, a ujedno se prilagođavaju i potrebama za biomasom i trendovima globalnog zatopljenja, koje nitko više ne može poreći.

Vegetacijski tijek na njivama je sve kraći. Od sjetve do svilanja kukuruza lani je prošlo samo 80 u odnosu na 100 dana u 2016. Ove je pak godine kukuruz izniknuo u samo tjedan dana, što ne pamte ni oni koji su u Institutu 40 godina, pa je osnovni cilj dobiti sorte stabilnog uroda i kvalitete i u klimatskom stresu, kažu stručnjaci te sjemenarske kuće.

S druge strane konkurencija je sve veća, traže se nove ideje i inovativna rješenja pa je iz BC radionice u suradnji s tvrtkom Undabot ovih dana u svijet izašla mobilna aplikacija BC Agronaut, virtualni asistent uz pomoć kojega ratari mogu brže doći do kvalitetnih informacija kako bi optimizirali proizvodnju, smanjili troškove i ostvarili što bolje prinose.

bc (1) sjeme BC institut pokazao svoje kukuruze

– Za korištenje aplikacije koja se za IOS ili Android besplatno može skinuti s Trgovina PLAY nisu potrebna imena i drugi podaci, GPS, nego samo izbor županije – kaže dr. sc. Katarina Jukić te ističe kako velik dio aplikacije radi i offline. Nudi i vremensku prognozu, popis dobavljača, prodavaonica, izračun mogućih prinosa i količine sjemena za svaku kulturu po hektaru, informacije o sjetvi..., a omogućeno je i prepoznavanje štetnika po kulturama s prijedlogom sredstava koje ih suzbijaju.

Pada prodaja kukuruza, raste uljarica

– Bilježimo sve bolje rezultate. Već kod jesenske sjetve strnih žitarica računamo na rast prodaje sjemena 10-15% s obzirom na to da imamo nove sorte pšenice, ječma i tritikalea koji su se ove godine potvrdili i za njima raste potražnja – kaže Ivica Ikić, predsjednik uprave BC Instituta.

Sve je manje stoke pa je kukuruza i 25% manje posljednjih godina na hrvatskim njivama, dok raste interes za uljaricama koje su u trendu zbog viših cijena. Strateški cilj BC Instituta stoga je zadržati postojeće pozicije, ojačati programe koji su traženi u RH te izvoz s obzirom na to da su u ovoj godini otvorili i slovačko, bugarsko i grčko tržište, a na golemom ukrajinskom tržištu, koje smatraju potencijalno najzanimljivijim, i tvrtku.

>> Pogledajte video - Što građani kažu o stadionu koji bi se trebao izgraditi u Blatu

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.