Naslovnica Biznis Poduzetništvo i karijere

Raste potražnja za radnicima, najtraženiji su konobari, trgovci i kuhari

Zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje, koja dominiraju među najtraženijima, čine 40 posto svih oglasa objavljenih na portalu.
05. srpnja 2018. u 14:31 1 komentara 1132 prikaza
Konobarica na plaži
Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

U prvih šest mjeseci ove godine na portalu MojPosao objavljeno je 30.050 oglasa za posao, što je povećanje od čak 37 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najtraženija zanimanja bila su konobar, prodavač (trgovac), kuhar, skladištar, programer, vozač, radnik u proizvodnji i pomoćni radnik u kuhinji.

Radnici na gradilištu Lakše zapošljavanje Slovenska gospodarska komora pozdravila otvaranje tržišta rada za Hrvate

Zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje, koja dominiraju među najtraženijima, čine 40 posto svih oglasa objavljenih na portalu. Slijede zanimanja iz područja proizvodnje i zanatskih usluga (13 posto oglasa), stoji u priopćenju portala MojPosao.

Najveća potražnja (broj profila) zabilježena je u kategorijama zanimanja prodaje (22 posto profila), administrativnih zanimanja (17 posto profila) i turizma i ugostiteljstva (15 posto).

U odnosu na isti period prošle godine, najveći porast broja oglasa zabilježen je u kategorijama skrbi (o djeci, starijima…), poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, skladištenja i logistike, te ljudskih resursa.

Ukupan broj jedinstvenih prijava u prvih šest mjeseci ove godine svega je dva posto manji od ukupnog broja prijava u prvih šest mjeseci prošle godine. Na pad najviše utječu deficitarne kategorije zanimanja (graditeljstvo, turizam i ugostiteljstvo, IT i telekomunikacije). 

Radnici na gradilištu podaci Pad zaposlenosti u industriji 0,9 posto na godišnjoj razini, evo gdje najviše

Lagani rast broja sezonskih poslova i rada na određeno

S obzirom na vrstu zaposlenja, u prvoj polovici 2018. oglasi za rad na neodređeno činili su 60 posto ukupnog broja oglasa, što je jedan posto više nego lani. Oglasa za rad na određeno bilo je 57 posto, što je 6 posto više u odnosu na prošlu godinu. 

Porastao je i broj sezonskih poslova. U devet posto oglasa su se tražili djelatnici za sezonski posao dok ih je prošle godine u istom razdoblju bilo sedam posto. U svega dva posto oglasa tražili su se djelatnici za stručno osposobljavanje, što je nastavak pada u odnosu na prethodne godine (2017. četiri posto, 2016. pet posto), dok se tri posto oglasa odnosilo na studentske poslove. 

S druge strane, 48 posto posloprimaca bilo je zainteresirano za stalni posao, dok ih je 25 posto zainteresirano za rad na određeno. Čak osam posto tražitelja posla bilo je zainteresirano za honorarni rad, a za sezonski posao također osam posto. 

radnici Živjeti i raditi u Europi Šveđani rade 40 godina, a mi deset manje

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom 

Poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom, u 56 posto oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj. 

S druge strane, 55 posto posloprimaca je u svojim online životopisima u Bazi profila na MojPosao kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Broj oglasa i životopisa u kojima se navodila visoka stručna sprema iznosio je 27 posto oglasa i 25 posto životopisa. U 39 posto oglasa tražilo se poznavanje stranih jezika, i to prvenstveno engleskog. Njemački jezik tražio se u sedam posto oglasa, a ostali jezici su manje zastupljeni. 

Bob Cannell, jedan od osnivača britanske radničke zadruge SUMA Dobra ekonomija U tvrtki koju vode radnici plaće su – dvostruke!

Radno iskustvo je traženo u 42 posto oglasa, što je tri posto manje nego prošle godine. Prosječno trajanje traženog iskustva iznosilo je 2,2 godine što je isto kao i u istom razdoblju prošle.

Kriterij radnog iskustva u sezonskim poslovima je ipak nešto manji (1,7 godina).

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Kako uštediti 2000 € i besplatno u Hrvatskoj isprobati vodeći MBA program regije?
Pogledaj sve komentare
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.