Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAKOM

Rast usluga plaćenih TV prijenosa i širokopojasnog interneta

'internet_nnn_bih_010312'
''
01.06.2012.
u 14:39

Veliki potencijal koje ovo tržište ima predstavlja ostalih 60 posto kućanstava koja trenutačno televiziju prate isključivo putem zemaljskih priključaka.

Telefonske usluge i dalje bilježe pad prihoda kako zbog smanjenja kupovne moći građana uzrokovane krizom u svjetskoj i domaćoj ekonomiji tako i zbog razvoja novih usluga. Iako je govor osnovna komunikacijska usluga, sasvim je jasno da prijenos podataka ima sve veću važnost. Tržište širokopojasnog pristupa internetu kontinuirano raste, što dokazuje stalan porast broja priključaka usluge širokopojasnog pristupa internetu. Konkretno, na kraju prvog tromjesečja 2012. godine broj priključaka usluge širokopojasnog pristupa internetu iznosio je 1,179.207 što je gotovo tri posto više nego na kraju prethodnog razdoblja, piše u objavi Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

U nepokretnoj mreži HT je zadržao vodeći položaj u dijelu koji se odnosi na pružanje telefonskih usluga. S druge strane, prema prikupljenim podacima, udio novih operatora na kraju prvog tromjesečja 2012. godine raste za oko 2 posto u odnosu na kraj 2011. godine te je s obzirom na ukupan broj korisnika telefonskih usluga u nepokretnoj mreži iznosio 43 posto. Pozitivan trend i dalje bilježi usluga najma korisničke linije što je vidljivo u porastu broja priključaka i u povećanju broja operatora koji su uslugu počeli pružati svojim korisnicima.

Na tržištu pokretnih komunikacija treći operator, Tele2, povećao je za oko 4 posto svoj tržišni udio u odnosu na kraj 2011. godine što pokazuje da na tržištu elektroničkih komunikacija u Republici Hrvatskoj postoje tri stabilna operatora koja su krajnjim korisnicima u mogućnosti ponuditi inovativne usluge visoke kvalitete.

Iako se većina prihoda operatora pokretnih mreža temelji na telefonskim uslugama, kako bi očuvali visinu prihoda, operatori pokretne mreže sve se više okreću razvoju usluge širokopojasnog pristupa internetu. To potvrđuju i prikupljeni podaci o tržištu elektroničkih komunikacija koji na kraju prvog tromjesečja 2012. godine pokazuju porast broja priključaka usluge širokopojasnog pristupa putem pokretne mreže za nešto više od 7 posto u odnosu na kraj godine.

Za razliku od širokopojasnog pristupa internetu putem pokretnih mreža gdje se naše tržište približilo prosjeku EU, u Hrvatskoj i dalje postoje velike mogućnosti za rast širokopojasnih priključaka u nepokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži (s obzirom na gustoću od 20 posto).

Pored telefonske usluge i usluge širokopojasnog pristupa internetu, oko 40 posto krajnjih korisnika koristi uslugu prijenosa TV programa uz plaćanje naknade nekog od kabelskih, IPTV ili satelitskih operatora.

Veliki potencijal koje ovo tržište ima predstavlja ostalih 60 posto kućanstava koja trenutačno televiziju prate isključivo putem zemaljskih priključaka. U skladu s trendovima na tržištu, odnosno sve većom potražnjom za paketima usluga, očekuje se da će broj priključaka putem drugih tehnologija rasti – prvenstveno zbog sve većeg interesa za paketima koji objedinjuju usluge televizije i pristupa internetu, zaključuju iz HAKOM-a.

Komentara 1

Avatar florenz
florenz
15:00 01.06.2012.

U urbanim sredinama satelitska TV ograničena je prijemim signalom zbog niza građevinskih i elektromagnetskih prepreka. Zahvaljujući tome koriste se telefonske linije za kabelsku TV. Čini se da će to biti pretežiti način korištenja stacionarnih telefona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije