Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Rafinerija u Sisku u travnju nastavlja s radom

Rafinerija u Sisku privremeno je zatvorena još 14. siječnja, a ponovno pokretanje proizvodnje ministar smatra Vladinom pobjedom
25. veljače 2015. u 11:01 12 komentara 2713 prikaza
rafinerija u Sisku
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sisačka rafinerija nafte u travnju bi mogla opet početi s proizvodnjom, potvrdio je za Novi list ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Ina je tako barem zasada odustala od odluke o zatvaranju sisačke rafinerije i izvoza domaće nafte koja se ondje prerađuje. Rafinerija u Sisku privremeno je zatvorena još 14. siječnja, a ponovno pokretanje proizvodnje ministar smatra Vladinom pobjedom.

Stožer za obranu sisačke rafinerije za sada nema nikakvih informacija o nastavku proizvodnje.

 – Jedino što znamo jest ta informacija iz Novog lista. Nadamo se konkretnim informacijama na sastanku Radničkog vijeća 27. veljače u Zagrebu. Volio bih da je to točno, no nama se nitko službeno nije obratio s tom informacijom – rekao je čelnik Stožera Predrag Sekulić.

Neslužbeni izvori iz sisačke Rafinerije kazuju da je ta odluka bila očekivana jer je razdoblje od studenog lani kada je Uprava Ine počela razmatrati kamo s domaćom naftom koja se skladišti u Sisku, pa do travnja ove godine, kada će spremnici biti napunjeni i morati se prazniti, prekratko vrijeme za organizaciju bilo kakvog odvoza nafte iz Siska.

 – Osobno se nadam da su u Upravi shvatili kako i odvoz nafte iz Siska povlači određene troškove koji nisu mali, i da se to ne može samo tako odraditi. I da je opcija prerade u Sisku ipak isplativija. Nafta i dalje stiže u Sisak, spremnici se pune, oni će biti napunjeni do travnja i jedini način da nafta ode iz spremnika je, trenutačno, njezina prerada u pogonima sisačke Rafinerije –  kazuje naš izvor u Rafineriji.

>> Umjesto 365 milijuna kuna, Ina će plaćati za koncesije 2 milijarde?

INA: Razmatramo i druge mogućnosti

Iz INE poručuju kako svim odlukama vezanim za Inino rafinerijsko poslovanje i iskorištenost preradbenih kapaciteta 'prethode opsežne poslovne analize stoga takve odluke nisu pod utjecajem bilo kakvih vanjskih pritisaka'

 - Kako smo i ranije izvještavali, proizvodnja u Rafineriji nafte Sisak obustavljena je privremeno. Vezano za nastavak proizvodnje, kompanija uvijek bira najbolje raspoložive mogućnosti za plasman svojih proizvoda. Uzimajući u obzir trenutnu akumulaciju domaće sirove nafte, kratkoročno bi najizglednija mogućnost bila prerada u Rafineriji nafte Sisak. INA, međutim, razmatra i druge mogućnosti komercijalizacije svoje proizvodnje, uključujući i transport sirove nafte u Rafineriju nafte Rijeka, poručuju.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • Diners:

    Ma to je sredio Sanader iz Remetinca! Obećao je vratiti mađarima mito.

  • than:

    U travnju bi mogla ? Jel' odmah prvi dan, odnosno na 1. april ?!?! A to sto bi mogla, a mogao bi i ja dobiti na lutriji...

  • propalismoFranjoskroz:

    očekujem Kolindin zahtjev za ostavkom Vrdoljaka