Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi model naplate

Umjesto 365 milijuna kuna, Ina će plaćati za koncesije 2 milijarde?

Zoltan Aldott,Ivan Vrdoljak
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
24.02.2015.
u 11:15


Vlada planira
 novac od koncesija 
uložiti u obnovu Rafinerije Sisak

U očekivanju novog kruga pregovora o odnosima strateških partnera u Ini, mađarskog MOL-a i Vlade, hrvatska strana svim će silama i zakonima braniti rafinerijsko poslovanje u Sisku i Rijeci. Ako Ina počne izvoziti sirovu naftu iz Hrvatske, Vlada će izmijeniti model naplate koncesijske naknade.

Izjednačiti uvjete

Novi model, temeljen na onom koji je kao uvjet postavljen sudionicima natječaja za istražna područja u Slavoniji i u Jadranu, predviđa naknadu kojom država sebi uzima i do 60 posto vrijednosti eksploatirane nafte, što znači da bi Ina umjesto oko 365 milijuna kuna ubuduće plaćala više od 2 milijarde kuna godišnje za koncesije. Računica je to na cijeni nafte od 60 dolara po barelu. Informaciju je potvrdilo više izvora bliskih Vladi, a da nije riječ o praznoj prijetnji, pokazuje i da se novac ubran višim koncesijama namjerava uložiti u Rafineriju Sisak. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je nedavno da ima plan prema kojem će spriječiti izvoz sirove nafte iz države. Izmjenom modela koncesijskih naknada izjednačila bi se pozicija Ine i novih ulagača u istraživanje energenata u Hrvatskoj pa vladajući u izmjeni pravila ne vide problem pravne prirode.

U petak će se u Ini održati sastanak Radničkog vijeća na kojem će sudjelovati članovi uprave Ine, izvršni direktori kompanije te predstavnici sindikata i radnika, a jedna od točki sastanka trebao bi biti poslovni plan Ine za 2015. Očekuje se da će dio razgovora biti usmjeren i na opstanak rafinerija. Uvod je to u pregovore Vlada – MOL koji se očekuju u ožujku. Na tom će se sastanku prvi put predstavnicima strateških partnera pridružiti i američki medijator. Doznajemo da je riječ o uglednom pravniku iz Houstona koji u svom životopisu bilježi rad na više arbitražnih postupaka u energetskom sektoru. Predmet pregovora svakako će biti prijedlog novog dioničarskog ugovora, koji je, kako doznajemo, Vlada već i raspravila. Usklađuju se finese, ali hrvatskoj je strani presudno promijeniti model upravljanja kako bi mogla utjecati na poslovne odluke u Ini.

Nezadovoljni učinkom

Traži se ukidanje dvostrukog glasa predsjedniku uprave kako bi se izbjeglo preglasavanje te mjesto člana uprave za rafinerijsku proizvodnju, istraživanje i razvoj. Novim ugovorom uvelo bi se i mjesto zamjenika predsjednika uprave, a ukinuo bi se i "lodo" sustav, odnosno izvršni direktori. Vlada je jako nezadovoljna poslovnim rezultatima Ine koji pokazuju smanjenje rafinerijske prerade za 16 posto u odnosu na 2013. te pad proizvodnje ugljikovodika za 4 posto, dok je gubitak povećan za 26 posto, a EBITDA umanjena za 30 posto u 2014.

>>Nakon godinu dana ponovo raspisana tjeralica za Hernadijem

>>'MOL želi ubiti Rafineriju, grad Sisak, a sutra RH učiniti energetski ovisnom'

Komentara 5

VE
verakruz
11:42 24.02.2015.

Zašto u ugovorima o koncesiji na eksploataciju nafte u Hrvatskoj niste stavili da se ta ista nafta pod obavezno mora prerađivati u domaćim rafinerijama?? Za što primate plaću nesposobni tup.avci?

OB
ObrenM
14:39 24.02.2015.

Kolika je steta sto je veleizdajnik Sanader napravio.Onih 10 milijuna eura je nista prema steti koju cemo imati u nedogled.Pogledajte pravde u postenoj Europi u koju smo usli spustenih hlaca za dobrobit podobnih.Pravicni europski sud ne uvazava nistetnost korumpiranog ugovora,a mi kao vazelinci povlacimo tjeralicu za madjarskim lopovom.Strah nas je Europe koja je donjela dobro svako desetom podobnom,a ostalih 90%bacila na koljena.

EU
eurobanana
11:34 24.02.2015.

Bajka Ivice i Marice...europski sud to ponistava ..a Bananini politicari misle da ce nesto uspijeti ono sto su za Kunu prodali ............Pljacka stoljeca da nasi ekonomicari i politicari trebaju tisutljecima izracunati stetu svega Toga i to nemogu uspijeti jer nisu matematicari

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije