Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izigrana obveza

Radnici RIZ-a traže otkup 64% dionica

marina glokević
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
17.12.2013.
u 07:42

Problem: novi Zakon o upravljanju državnom imovinom radničko dioničarstvo ograničava na četvrtinu udjela u tvrtkama.

– Zbog predatora koji su bacili oko na našu lokaciju i nekretnine, izigrani smo u programu radničkog dioničarstva, kojim smo trebali dobiti priliku da otkupimo 64 posto dionica tvrtke koju smo stvarali i spasili od propasti – optužuje Marina Glokević, članica Radničkog vijeća RIZ Odašiljača i glavna sindikalna povjerenica Sindikata metalaca.

Zakon kao uteg

Zbog izigranih obećanja vezanih uz ESOP program radničkog dioničarstva, zaposlenici RIZ-a danas prosvjeduju na Markovu trgu, drugi put u dvije godine. Sindikalistica podsjeća da je 2007. rješenjem o obnovi pretvorbe u tvrtki država postala većinski vlasnik, nakon što je 64% dionica preneseno na Fond za privatizaciju.

– S obzirom na to da je obnova pretvorbe provedena na osnovi povrata 17 milijuna dolara, dotad blokiranih na računu u SAD-u, što je bio devizni kapital tvrtke, HFP se obvezao ustupiti dionice RIZ-u radi formiranja radničkog dioničarstva. U 30-ak drugih slučajeva, primjerice u Varteksu, takva je odluka provedena. Samo je RIZ ostao izigran – optužuje sindikalistica.

Dodatni je uteg ostvarenju njihovih prava, kaže, novi Zakon o upravljanju državnom imovinom koji radničko dioničarstvo ograničava na 25% posto udjela. Danas je sljednik HFP-a Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP). Iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom na naš upit poručuju da prodaja trgovačkog društva RIZ Odašiljači mora biti dostupna svim zainteresiranim stranama pa i radnicima, ali po tržišnim cijenama i uvjetima.

Uništavaju proizvodnju

– Radnici će kroz radničko dioničarstvo moći otkupiti dio dionica po povoljnijim uvjetima, a trenutačno je u izradi i uredba Vlade o načinu kako će se provoditi radničko dioničarstvo koje će se primjenjivati i u slučaju ovog trgovačkog društva – poručila je glasnogovornica DUUDI-ja Ivana Ivanković.

RIZ-ovci tvrde i da im Ministarstvo financija duguje oko 103 milijuna kuna na ime tečajnih razlika i kamata, budući da je na njihovu računu novac vraćen iz SAD-a bio pet godina, od 2003. do 2008. – RIZ je jedini slučaj u Hrvatskoj u kojem Ministarstvo financija duguje nama 103 milijuna kuna, a brojnim poreznim dužnicima oprašta dugove. Obračunali su nam povrat po nebuloznom tečaju – kaže M. Glokević.

Iz Ministarstva financija nisu nam ništa odgovorili na pitanje o potraživanju RIZ-a.

– Da nam je tvrtka u Pušćoj Bistri, a ne u Maksimiru, molili bi nas da otkupimo dionice da se riješe portfelja. Ovako će radije uništiti proizvodnju uime lokacije – zaključuje rizovka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije