Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNICI SU ZADOVOLJNI

Rad na daljinu neće ukidati: 'Pripremao sam se na najgore, no produktivnost je bila čak i veća'

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/5
15.06.2020.
u 14:24

Zaposlenici Degordiana s odobravanjem su dočekali ovu promjenu. Neki zbog obitelji, a neki zbog ljubavi prema putovanjima.

S popuštanjem epidemioloških mjera radnici su se počeli vraćati na radna mjesta gdje mjesecima nisu bili zbog koronavirusa. Dnevni boravci, sobe i druge prostorije za mnoge su tada postali uredi, barem nekoliko sati dnevno. Nekima je odgovarao takav način rada, no drugima je to bio problem, što zbog neadekvatnog prostora za rad, a što zbog djece i drugih stvari koje su ih ometale u obavljanju posla.

Ipak, čini se da bi većina Hrvata željela i dalje raditi od kuće. Barem tako pokazuje anketa portala MojPosao, prema kojoj bi 61 posto zaposlenih, koji su bili prisiljeni raditi od kuće, htjelo nastaviti s time. Glavnu prednost vide u uštedi vremena na putovanju te u izostanku stresa zbog prometnih gužvi. Ostali su jedva dočekali povratak u urede.

Pandemija koronavirusa promijenila je način na koji biznis funkcionira i tvrtke su se brzo prilagodile tom načinu rada. Uredi su zatvoreni, a kako se čini, neki se neće više ni otvarati. Barem u slučaju Twittera koji je zaposlenicima ponudio mogućnost da nastave raditi od kuće. 

Twitter nije jedina tvrtka koja se odlučila na ovakav potez. Facebook očekuje da će u idućih pet do deset godina polovica zaposlenika raditi od kuće. 

Mark Zuckerberg rekao je u intervjuu za Verge da će omogućiti zaposlenicima da pošalju zahtjeve za stalni rad na daljinu.

– Fokusirat ćemo se na iskusne zaposlenike više nego na nove kolege, kojima je, kako smatram, bolje da budu više u uredima zbog obuke – rekao je Zuckerberg. U anketi koju su proveli među zaposlenicima njih 20 posto poručilo je kako su jako zainteresirani za trajni rad na daljinu, dok je drugih 20 posto donekle zainteresirano.

Sličnu anketu proveli su i u tvrtki Degordian nakon više od dva mjeseca rada od kuće . Rezultati su pokazali da više od 50 posto njihovih zaposlenika smatra da im takav način rada donosi mnogo više pogodnosti te da bi željeli tako nastaviti, no u malo fleksibilnijoj varijanti s povremenim dolascima u ured.

Iako su njihovi zaposlenici i prije imali mogućnost katkada raditi od kuće, nakon situacije s koronom počeli su razmišljati u istom smjeru kao i globalni IT giganti i naposljetku su odlučili svojim zaposlenicima pružiti trajnu mogućnost rada na daljinu.

– Kada su odjednom svi zaposlenici bili kod kuće, bilo me jako strah. Pripremao sam se na najgore i bio sam siguran da će nam izuzetno pasti produktivnost te da će kultura i zajednički rad patiti, kao i zadovoljstvo samog tima – kazao nam je Daniel Ackermann iz Degordiana i otkrio da je na kraju rezultat bio suprotan.

– Od prvog dana, produktivnost je bila jednaka ili čak veća. Čak neke najbolje projekte uspjeli smo odraditi upravo u ovom periodu. Kolaboracija i suradnja se nastavila i čak razvila u nekim novim smjerovima. Shvatili smo da ovo ne ovisi o fizičkoj lokaciji, nego o načinu rada, kulturi i samim ljudima – dodaje Ackermann.

Prednosti ovog rada su, kaže Ackermann, to što radnici nisu trošili vrijeme i novac na prijevoz te su bili fleksibilniji, a neki su čak otišli i na more. Zbog toga su počeli sve više razmišljati o tome da radnici ove prednosti imaju trajno.

– Polako se kristalizirala ideja o fleksibilnom radnom mjestu i želimo na tome zasnivati svoju budućnost. Ne želimo tražiti ljude da svaki dan dolaze u ured. No, ne želimo niti biti “full remote” firma gdje se ljudi uopće ne vide. Želimo spojiti oba svijeta i dati ljudima na izbor što više. Ako nekom više odgovara rad iz firme – dapače. Ako nekom više paše rad od doma – može. Kao što je fleksibilno radno vrijeme bila revolucija, tako vidimo i fleksibilno radno mjesto kao revoluciju – rekao nam je Ackermann.

Zaposlenici Degordiana s odobravanjem su dočekali ovu promjenu. Neki zbog obitelji, a neki zbog ljubavi prema putovanjima.

– Super je moći otići na more i normalno raditi cijelo to vrijeme te se odmah prebaciti na druženje s obitelji i prijateljima. U tom smislu, preko dana mogu raditi normalno, a popodne pecati sa sinom, voziti bicikl, šetati se i kupati na plaži sa svojom obitelji. Ne trebam toliko ovisiti i čekati godišnji da bih uživao na moru sa svojima, a kada godišnji i završi, mogu tamo ostati duže sa svojom obitelji i uvesti ovaj radni dio, dakle ne trebam odmah juriti u ured da bih radio. Već sada mi je mnogo lakše uskladiti privatne i poslovne obaveze i definitivno se osjete prednosti – kazao je Hrvoje Pilić.

– Ja sam u firmi već poznata po tome da sam putoholičar i zato me ovo jako veseli, vikend-putovanje bez problema mogu produljiti i sviđa mi se taj osjećaj slobode i istodobne sigurnosti koji je rezultat takvog načina rada – kazala nam je Iva Majstorović.

Ani Žužić rad na daljinu pružio je ''nezamjenjivo iskustvo''. Kaže kako je ovaj način rada u fokus postavio brzu reakciju, a kao benefite istaknula je nekoliko stvari – od veće produktivnosti i koncentracije pa do lakšeg dogovaranja sastanka putem videopoziva. 

– I kao poseban benefit tu je mogućnost provođenja vremena s obitelji. Kako radim u Zagrebu, a dolazim iz Svetog Martina kraj Labina u Istri, obitelj vidim za blagdane, tjedan dana uvrh glave. No, kako je nastupila kriza i omogućio se rad od kuće, tako sam iskoristila priliku provesti vrijeme sa svojima – radeći. Vidim da je to ono što mi nedostaje i jako sam sretna što je moja tvrtka prepoznala tu motivaciju kod zaposlenika te ponudila opciju rada na daljinu – rekla nam je Ana.

Postoje i izazovi takvog rada, a Ana je shvatila da mora poraditi na samokontroli, no ne u negativnom smislu. Često bi se nakon smjene našla u situaciji da i dalje – radi. Dodaje i kako je vrlo važno da postoji posebna soba za rad ''kako bi se ipak napravila fizička distancija od posla''.

Boris Zatezalo otac je dvoje male djece i kao najveću prednost ističe to što je prisutan u njihovu razvoju te može vidjeti kada djeca prvi put nešto naprave.

– Do sada sam takvim stvarima najčešće svjedočio putem videa, zato mi je jako drago da sada imam priliku sudjelovati u svim lijepim, ali i onim izazovnijim stranama roditeljstva – rekao je Zatezalo kojem, kao i drugima, odgovara da uštedi vrijeme s time što ne putuje na posao i što može raditi svuda gdje ima internetsku vezu.

Iako su trenutačno među prvim hrvatskim tvrtkama koje su se odlučile na uvođenje ove mogućnosti za svoje zaposlenike, u Degordianu se nadaju se da će i ostale tvrtke sve više prigrliti prednosti fleksibilnog načina rada. Te prednosti mnogi su zaposlenici već osjetili, a bilo bi šteta da se nakon tako velikog pomaka sve vrati na staro – zaključuju.

Komentara 1

DU
Deleted user
14:38 15.06.2020.

Autoceste brodove itd vjerojatno če radit roboti pa če se raditi od kuće milina od posla više če mo uživati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije