Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svi u crvenom

Putinovi tenkovi na Krimu uzeli Gazpromu čak 45 milijardi eura!

burze
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
04.03.2014.
u 14:09

Analitičari smatraju da si Rusija ne može priuštiti dugotrajni rat jer gospodarstvo to ne bi uspjelo izdržati

Prvi radni sati ruske burze u ponedjeljak pokazali su cijenu Putinove vojne akcije u Ukrajini. Ruska burza već je na samom otvaranju doživjela snažan pad. Wall Street Journal navodi da je glavni burzovni indeks MICEX na otvaranju burzovnog dana potonuo visokih jedanaest posto, a ruska središnja banka bila je prisiljena hitno podići kamatne stope sa 5,5 posto na 7 posto kako bi usporila silovit pad vrijednosti ruske rublje.

Eskalacija nasilja i nove napetosti negativno su utjecali i na ostala europska tržišta kapitala pa je tako londonski indeks FTSE pao 1,85 posto, na 6683 boda, indeks frankfurtske burze DAX potonuo je 2,9 posto, na 9410 bodova, dok je pariški CAC bio 2,45 posto u minusu i iznosio je 4300 bodova. Podaci Business Insidera govore da su rusku vojnu intervenciju najviše osjetile bankarske grupacije izložene na ukrajinskom i ruskom tržištu pa je tako vrijednost dionice austrijskog Raiffeisena pala 9,1 posto, francuski Societe Generale izgubio je na vrijednosti 6,4 posto, dok je dionica talijanskog Unicredita pala nešto više od četiri posto. Osim bankarskog sektora, na vrijednosti su izgubile i dionice kompanija koje imaju svoje pogone u Rusiji i Ukrajini poput francuskog automobilskog diva Renaulta. Analitičari napominju da tržište ni inače nije bilo blagonaklono prema ruskoj valuti rublji pa će ovo biti dodatan udar na tamošnje gospodarstvo.

Najveće ruske građevinske kompanije Mostotrest i Mechel pretrpjele su udar na vrijednost dionica od 20 posto, a puno bolje nije prošao ni plinski div Gazprom čija je dionica potonula 14 posto (izgubio je 45 milijardi eura tržišne kapitulacije), kao i jedna od najvećih ruskih banaka Sberbanka koja je pala 18 posto. Iz Gazproma su poručili da su zbog situacije u Ukrajini mogući dodatni problemi s isporukom plina za Europu, što će dodatno uzdrmati tržište s obzirom na ovisnost velikog dijela zapadne Europe o ruskom plinu.

Pad vrijednosti indeksa zabilježen je i na azijskim burzama, a kako to obično biva kada dođe do ovakvog tipa krize ili oružanog sukoba, raste vrijednost nafte i zlata. Vrijednost nafte na svjetskom tržištu odmah je porasla 2,5 posto, a vrlo je vjerojatan i daljnji rast cijene s obzirom na to da je Rusija jedan od najvećih svjetskih proizvođača i trgovaca naftom i naftnim derivatima. Zlato, koje je često u povijesti, pa i sada, bilo sigurna “luka” za investitore koji bježe od nesigurnosti tržišta, u ponedjeljak ujutro skočilo je 1,3 posto. Što se budućnosti tiče, burzovni analitičari predviđaju brzo okončanje vojnih napetosti jer, prema njihovu mišljenju, Rusija si ne može priuštiti dugotrajan rat. Ekonomske sankcije i međunarodna blokada bile bi pogubne za Moskvu.

– Izravna šteta od vojne intervencije mogla bi doseći tri posto ruskog BDP-a, a to si država, koja golem novac dobiva od izvoza plina u Europsku uniju koji ide preko Ukrajine, jednostavno ne može priuštiti – izjavio je za Business Insider analitičar Vladimir Osakovski.

>>Obama: Rusija je na krivoj strani povijesti! Merkel: Putin živi u nekom svom svijetu

>>U srijedu naši Ukrajinci prosvjeduju pred ruskom ambasadom

Komentara 1

SV
svitilnik
15:07 04.03.2014.

Nije lako poslovati i opstati na uređenom tržištu EU s tako velikom konkurencijom. No kada smo nakon svih ovih događanja u svijetu pametniji i vidimo koliko je pogubno ići s kapitalom na politički nesigurna i neuređena tržišta ona postavka dada se moramo okrenuti EU i inima sigurnima tržištima širom svijeta sada dolazi do izražaja. Godine lutanja i smještanja našega gospodarstva u okvire „regiona“, jer nam je tako lakše poslovati , na koncu se pokazalo pogubnim . Isto tako jako je važno da strani kapital , koji se ulaže u naše gospodarstvo , dolazi iz isto tako politički sigurnih okruženja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije