Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Putem poslovnih kartica "ispeglali" 90,2 trilijuna američkih dolara

Najveća stopa rasta od 23,7 posto zabilježena je u regiji koja obuhvaća Srednju i Istočnu Europu, Bliski istok i Afriku. U ovogodišnjem indeksu udjel potrošnje na području regije Azije i Pacifika prvi put je premašio udjel potrošnje SAD-u.
16. studenoga 2009. u 10:18 4 komentara 3 prikaza
kartice-novi
Foto: Arhivska fotografija

Visa je objavila godišnji globalni indeks komercijalne potrošnje ili potrošnje putem poslovnih kartica (Commercial Consumption Expenditure – indeks CCE) koji procjenjuje povećanje globalne potrošnje putem poslovnih kartica na 90,2 trilijuna američkih dolara u 2008. godini. 

Procjenjuje se da je indeks CCE porastao za 10,9 posto u 2008. godini u odnosu na iznos od 81,3 trilijuna dolara u 2007. godini.

Najveća stopa rasta od 23,7 posto zabilježena je u regiji koja obuhvaća Srednju i Istočnu Europu, Bliski istok i Afriku, dok je u regiji koja obuhvaća Latinsku Ameriku i Karibe indeks CCE porastao za 17,4 posto.

Najveći udjel globalne potrošnje prema indeksu CCE ostvaren je u Europi, a slijedi je regija Azije i Pacifika te nakon nje Sjedinjene Američke Države, zatim regija Srednje i Istočne Europe. U ovogodišnjem indeksu udjel potrošnje na području regije Azije i Pacifika prvi put je premašio udjel potrošnje Sjedinjenih Američkih Država.

 

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Članak, zajedno s naslovom, treba ispraviti.

 • Avatar Idler 3
  Idler 3:

  \"trilijuna\" ??? ...morti sam nekaj propustil al to je 18 nula na kraju...nisam ekonomist no ne radi li se možda u krivom prijevodu ? Ameri za milijardu kažu \"billion\" što bi već u startu bilo tri nule manje ! Ima ... prikaži još! li netko riječnik na dohvat ruke ?

 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Radi se o 90.000.000.000.000. To Amerikanci zovu trillion, a mi Hrvati bilijun.