Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Crna metalurgija

Prvi čovjek CMC Sisak Paško Vela iznenada podnio ostavku?

'pasko_PXL_unu_100408'
''
18.11.2010.
u 16:50

O pravim razlozima ostavke čovjeka koji je najavljen kao dugoročno rješenje američkog CMC-a u Sisku tek se može nagađati

Kako neslužbeno doznajemo, predsjednik uprave CMC Sisak Paško Vela podnio je ostavku na svoju funkciju. U upravi sisačke Željezare takvu vijest službeno nisu mogli niti potvrditi niti demantirati, a Vela, koji nije u Sisku, bio je nedostupan. Zbog toga su razlozi njegove ostavke još nepoznati i o njima se tek može nagađati.

Vijest o Velinu napuštanju Željezare, koju je uspješno vodio više od dvije godine, mnoge je iznenadila.

U Sisak je došao s mjesta člana uprave solinske AD Plastike potkraj kolovoza 2008. godine, a na mjestu predsjednika uprave CMC Sisak zamijenio je prvog predsjednika Ludovita Gajdosa, koji je istodobno imenovan na funkciju predsjednika CMC Europa.

Imenovanje Paška Vele za prvog čovjeka Željezare u Sisku, kako su tada priopćili iz američke tvrtke, trebalo je biti dio dugoročne poslovne strategije CMC-a u Hrvatskoj, posebno u vrijeme velikih investicija, povećanja efikasnosti i proizvodnih kapaciteta.

Upravo u vrijeme Paška Vele u CMC Sisak ostvarene su najveće američke investicije u Hrvatskoj. Novi su vlasnici ukupno u sisačku Željezaru uložili oko 200 milijuna američkih dolara, a samo u novu čeličanu, koja je ove godine puštena u rad, investirano je 65 milijuna dolara.

Kapacitetom od 450.000 tona čelika na godinu, za razliku od dosadašnjih 70.000 tona, nova će čeličana sa 150.000 tona u cijelosti zadovoljavati potrebe sisačkih valjaonica, a preostala je proizvodnja predviđena za izvoz. Već sljedeće godine, kako je najavljivao Paško Vela, predviđena je proizvodnja od 330.000 tona čelika, a 2012. godine puni kapacitet.

Paško Vela ostat će zapamćen i po uvođenju strogih mjera zaštite na radu, a započeo je i složen postupak kolektivnog pregovaranja sa sindikatima. Željezaru očekuju, kako je bilo najavljeno, i nove investicije u valjaoničke pogone te efikasnost proizvodnje. Pod čijim će se vodstvom ostvarivati, kako doznajemo neslužbeno, znat će se za nekoliko dana.

Ključne riječi
CMC

Komentara 3

Avatar guten_tag
guten_tag
17:42 19.11.2010.

budućnost cmc sisak je aktiviranje svih pogona , navodno su zatvorena tri pogona . bez cijelog proizvodnog programa željezare g. vela nije uspio . investicija i spašavanje željezare je pozitivno , treba država i lokalna uprava pomoći sa olakšicama investitorima .

Avatar nekakav
nekakav
18:51 19.11.2010.

država je dosta pomogla željezari. i nema joj spasa ovakvoj. kao ni brodogradnji. 15 mlrd kuna treba država platiti. a to su napravila 3002 radnika u brodogradilištu, 2000 sindikalaca i 4 direktora. ne direktor, tudum, noja, ono naše poznato i slavljeno vino! nego ljudi.

SN
snoopy77sk
02:22 20.11.2010.

bila je financijska policija u upravi cmc-a, to je glavni razlog zašto je vela dobio a ne dao ostavku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije