Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parketari

Protiv krize izvozom u Beneluks i Skandinaviju

europarket
Arhiva Vl-a
05.05.2010.
u 15:49

Hrvatski parketari, osim prodaje na tržištima zemalja Beneluksa i Skandinavije, očekuju i konkretne isporuke parketa i na druga europska tržišta. Hrvatska je po isporučenoj količini parketa treći dobavljač EU.

Zadržavanje pozicija na starim tržištima i otvaranje novih imperativ je hrvatskih proizvođača parketa koji su uspješno završili nastup na sajmu Europarket u Kortrijku u Belgiji. Hrvatski parket je, tvrde u Drvnom klasteru, i dalje tražen u Europi, a velika tehnološka ulaganja u proizvodnju posljednjih godina omogućila su ravnopravnu poziciju na tržištu s najjačom svjetskom konkurencijom, tradicionalno snažnim europskim proizvođačima te rastućim tvrtkama iz Azije.

Prema podacima FEP-a (Europskog udruženja proizvođača parketa), u Europi se godišnje proizvede više od 110 mil. četvornih metara parketa, a parket je poslije keramike najzastupljenija podna obloga. U Švedskoj 80% domova ima parket na podu, a dobro stoje i Austrija (65%) i Poljska (67%). Najslabija zastupljenost parketa je u Španjolskoj gdje su drveni podovi zastupljeni sa samo 16%.

- Ti su podaci i dobra osnova za novu izvoznu strategiju hrvatskih parketara koji smatraju da će na skandinavskim tržištima unatoč jakoj lokalnoj proizvodnji uspjeti nametnuti svoju kvalitetu i slavonski hrast kao prepoznatljivi tržišni brend. Upravo su na sajmu Europarket prvi put izloženi proizvodi pod tim imenom, kaže Marijan Kavran, direktor Drvnog klastera.

Zbog krize zabilježen je nešto slabiji odaziv posjetitelja na sajmu, no prema interesu i postignutim dogovorima hrvatskih parketara, osim prodaje na tržištima zemalja Beneluxa i Skandinavije mogu se očekivati i konkretne isporuke parketa na druga tržišta. Spačva je, naime, već ugovorila isporuke u Grčku, a primljene su i narudžbe iz Irske.

Hrvatska je po isporučenoj količini parketa treći dobavljač Europske unije, iza Kine i Brazila, a treba istaknuti da u strukturi izvoza sve više prevladava skupi parket većih dimenzija i luksuznije završne obrade. U organizaciji Drvnog klastera na sajmu su nastupili Spačva iz Vinkovaca, Požgaj iz Velikog Bukovca, Galeković iz Velike Gorice i Novoselec iz Novoselca dok je zagrebačko Exportdrvo nastupilo samostalno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije