Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slom jure radića

Propada jer je kriza, a u zaleđu nema Tuđmana, Sanadera, Čačića

'14.03.2012., Zagreb - Prof. dr. Jure Radic, direktor Instituta gradjevinarstva Hrvatske. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
Daniel Kasap/Pixsell
14.05.2013.
u 18:03

Dani slave: projektirao je najveće građevine, a na poslovima nadzora bio je monopolist. Prvoborac HDZ-a najmoćnijim 
je postao u vrijeme haenesovca Čačića.

Dr. Jure Radić, direktor IGH i istaknuti Tuđmanov ministar, jako voli televizijske kamere i medije, ali ga u posljednje vrijeme nema u javnosti. Ništa nije čudno u tome kad znamo da se Radić pojavljivao u javnosti samo kada je trebalo donijeti dobre vijesti i najaviti neki spektakularan projekt u Rusiji, Kazahstanu ili nekoj drugoj dalekoj zemlji.

Kumovske veze

Takvi veliki projekti ne samo da se nisu ostvarili nego Radiću i njegovu IGH-u prijeti potpuni poslovni slom. Prošli je tjedan Porezna uprava blokirala račune IGH zbog duga od 9,4 milijuna kuna. Na vrhuncu moći, prije samo šest godina, cijene dionica IGH bile su oko 16 tisuća kuna, a sada su bijednih 400 kuna. Priča o IGH-u zapravo je priča o Juri Radiću, ali i o povezanosti građevinskog lobija s HDZ-om i politikom. Ta je veza kulminirala u vrijeme Ive Sanadera kad je ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić, koja je bila i veliki dioničar IGH, forsirala građevinski sektor u kojemu je glavnu riječ vodio moćni čovjek iz Baške Vode. Jure Radić ima zanimljivu znanstvenu, poslovnu i političku karijeru. U njegovoj neslužbenoj biografiji može se pročitati da je bio jedan od najboljih učenika u osnovnoj i srednjoj školi te da je bio ministrant. Međutim, to mu nije smetalo da na Građevinskom fakultetu bude predsjednik Socijalističkog saveza studenata i delegat SSRN u Gradskom odboru. Specijalizirao se za mostogradnju i izgradio je uspješnu karijeru sveučilišnog profesora. Nakon demokratskih promjena, priklonio se Tuđmanu, koji ga 1992. postavio na čelo Ureda predsjednika RH. Na toj se funkciji zadržao dvije godine, sve do 1994., kad je postao ministar obnove u Vladi Nikice Valentića. Novine su ga često optuživale da je sve značajnije građevinske radove povjeravao Konstruktor inženjeringu, tvrtki u vlasništvu svog vjenčanog kuma Željka Žderića. Ovih dana možemo pročitati da je i kum Žderić u velikim poslovnim problemima.

Zanimljivo je i to da se vlasnička struktura IGH i Konstruktora nikad nije mogla jasno utvrditi jer su se glavnu dioničari skrivali iza skrbničkih računa.

Osim što IGH i Konstruktor povezuju Jure Radić i Željko Žderić, treba spomenuti da je jedan od najvećih dioničara IGH bio Petar Đukan, a jedan od glavnih dioničara Konstruktora Saša Đukan, sin Petra Đukana. Jure Radić došao je na čelo IGH 2007. s mjesta predsjednika NO-a, a naslijedio je dugogodišnjeg direktora Petra Đukana. Ne treba isticati da je Đukan tada postao šef NO-a tako da je sve opet ostalo u nadležnosti bliskih prijatelja.

IGH je u vrijeme gradnje autocesta postao jedna od najmoćnijih građevinskih tvrtki. Projektirao je najveće građevinske projekte, a na poslovima nadzora bio je praktično monopolist. Iako je Radić jedan od prvoboraca HDZ-a, odlično je u to vrijeme surađivao i s HNS-ovcem Radimirom Čaićem. Budući da je imao dobre veze s politikom, građevinci su se pazili da se ne zamjere Radiću jer je njegova preporuka puno značila. Cvjetanje IGH može se povezati i s crnim torbama koje je u HDZ nosio Petar Đukan. On je to i posvjedočio na suđenju Ivi Sanaderu.

"Luka Miličić (bivši predsjednik uprave Dalekovoda, op. a.) mi je od anonimnih donatora donio 4 milijuna kuna. Novac je bio u jednom paketu, a ja sam ga u vrećici odnio u središnjicu HDZ-a i predao ga Mačeku", svjedočio je Đukan. S krizom su došle i "gladne godine", a u Banskim dvorima više nije bilo volje da se napuhavanjem cijena spašava Radićev mastodont. Sad se pokazalo da je IGH bio mjehur od sapunice i da u vrijeme najveće ekspanzije građevinarstva nije rastao na realnim osnovama, nego na neprirodnoj sprezi između politike i biznisa. Umjesto zapošljavanjem, Radić se počeo baviti otkazima. Iz IGH je morala otići i bivša časna sestra Bernardica, koja se brinula o ljudskim resursima.

Omča oko vrata Splita

Čak i površnim poznavateljima građevinskog biznisa u Hrvatskoj bilo je sumnjivo da tako "uspješna tvrtka" dobiva više od 90 posto poslova u Hrvatskoj. Naravno da je bio problem i u previsokim cijenama koje nitko u inozemstvu nije želio platiti. Treba spomenuti da IGH stoji i iza neuspjelog projekta splitske Arene koji je zapravo financijska omča oko grada Splita. Prije nekoliko godina šef NO-a IGH postao je bivši premijer Franjo Gregurić, zatim je veliki dioničar postao misteriozni Rus, ali ni oni nisu uspjeli spasiti tvrtku od propadanja. Prije potpunog kolapsa IGH bilo bi dobro da se u javnosti pojavi i Jure Radić. Iako ne voli donositi loše vijesti, ovaj bi put morao napraviti izuzetak.

>>IGH Jure Radića završio godinu sa 450 milijuna kuna gubitka

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije