Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE Sarajevo optužuje Hrvatsku za kršenje ugovora o slobodnoj trgovini

Prijeti bojkot hrvatskog mlijeka

man-mlijeko-txt.jpg
import
23.05.2006.
u 19:00

Ured za veterinarstvo BiH kontrolirat će mlijeko koje se iz Hrvatske uvozi u Bosnu i Hercegovinu. Taj potez izravan je odgovor na odluku hrvatskih vlasti da uvedu karantenu za mlijeko koje se uvozi iz BiH dok se laboratorijski ne provjeri njegova kakvoća.

Kontrolne mjere koje je uveo službeni Zagreb zbog sumnji da je bosanskohercegovačko mlijeko pravljeno od praha u Sarajevu se tumače diskriminirajućim potez om, posve suprotnim ugovoru o slobodnoj trgovini između dviju zemalja. Najviše zahtjeva za 'odmazdom’ dolazi od proizvođača i izvoznika mlijeka koji su i najpogođeniji hrvatskim mjerama. Oni odluku hrvatskih vlasti objašnjavaju strahom od narušavanja 'kolonijalnog odnosa’, koji je Hrvatskoj godinama omogućivao ostvarivanje golema suficita u trgovini hranom s BiH.

Oštro iz Terzićeva ureda
Usprkos tome što BiH i dalje uvozi i do tri puta više mlijeka i mliječnih proizvoda iz Hrvatske nego što izvozi u 'zapadno susjedstvo’, u Sarajevu ističu da se taj omjer postupno, ali stalno, mijenja u korist izvoznika iz BiH. Vrlo oštro reagirali su iz ureda državnog premijera, Adnana Terzića, posve podupirući uvođenje protumjera prema hrvatskim izvoznicima. Pri tome se ističu navodni pokazatelji o drastičnu uvozu mlijeka u prahu u Hrvatsku. Na temelju toga, bosanskohercegovačkoj javnosti sugerira se kako se zapravo hrvatski proizvođači služe mlijekom u prahu kao sirovinom za 'svježe mlijeko’ i mliječne proizvode koji se izvoze u BiH.

Seljaci prijete blokadom
Najdalje je u kritikama hrvatskih vlasti otišlo Udruženje poljoprivrednika u BiH, koje zastupa i interese primarnih proizvođača mlijeka. Oni prijete da će fizički blokirati uvoz hrvatskih prehrambenih proizvoda te pozvati građane BiH da bojkotiraju hrvatsku hranu sve dok Zagreb 'ne odustane od diskriminacije’ bh. proizvođača ili dok vlasti BiH ne poduzmu odgovarajuće protumjere prema Hrvatskoj.

Prema prošlogodišnjim podacima, od oko 600.000 litara, kolike su dnevne potrebe bh. tržišta za mlijekom, uvozi se oko 350.000 litara, uglavnom iz Hrvatske, Slovenije i Srbije i Crne Gore. Usprkos djelomičnu oporavku domaće mljekarske industrije, bh. tržište i dalje umnogome ovisi o mlijeku i mliječnim proizvodima iz uvoza.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije