Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prevencija požara kroz energetsku obnovu

Juliette Albiac, direktorica Fire Safe Europe, upozorava da se o zaštiti od požara treba 
razmišljati preventivno, a ne tek nakon što se čuje da se negdje nešto zapalilo ili izgorjelo
17. studenoga 2018. u 09:22 0 komentara 201 prikaza
Grenfell Tower
Foto: Reuters/PIXSELL

Juliette Albiac prvo je lice Fire Safe Europe, lobističke udruge proizvođača građevinskog materijala, vatrogasaca i vatrogasnih stručnjaka, s ciljem povećanja sigurnosnih standarda kada je u pitanju zaštita od požara u zgradama. Nakon katastrofalnog požara u neboderu Grenfell u Londonu koji je odnio 72 života 2017. zbog neadekvatnih materijala korištenih u gradnji, ta je tema naposljetku izbila u prvi plan. Budući da i Hrvatska do kraja 2020. u nacionalno zakonodavstvo treba ugraditi propise koji se tiču zaštite od požara, ističe da je sada idealna prilika da se osvijesti njezina važnost prilikom energetskih obnova zgrada, ali i da su nam za to na raspolaganju europska sredstva.

London, požar Policija potvrdila Najmanje 30 poginulih u požaru u Grenfell Toweru, još 12 unesrećenih kritično

Koliko je Europa svjesna problematike zaštite od požara?

Požar u Grenfell Toweru u Londonu potaknuo je brojne zemlje Europe da revidiraju svoje sigurnosne procedure i dokumente, iako su primjerice zemlje istočne Europe s time krenule već i ranije. Mislili smo da je Velika Britanija jedna od predvodnica u standardima zaštite od požara pa nas je ta tragedija iznenadila. Znali smo da postoje problematična pitanja jer europska regulativa nije bila usklađena, a sadašnji modeli testiranja ne mogu do kraja predvidjeti kako će se fasade ponašati u požaru, ali nikad ne bismo rekli da će se tako nešto dogoditi. To je bio poziv na buđenje.

Što je s Hrvatskom?

Za razliku od Europe koja je učila na tragediji, Hrvatska je srećom učila drugim putem, na primjer nakon što smo proveli znanstveno ispitivanje fasada u požaru u partnerstvu sa Zagrebačkim sveučilištem, rezultati su utjecali na promjenu propisa za jačanje zaštite od požara. Usporedili smo kako se tri tipa fasada s različitim materijalima drugačije ponašaju u požaru. Pokazalo se da se zbog visokog udjela zapaljivih materijala unutar zgrade vatra vrlo brzo proširi i izvan nje, a brzina širenja požara ovisi o materijalima koji su korišteni s vanjske strane zgrade. To je bila prijelomna točka u kojoj se prepoznala važnost zaštite od požara; eksperiment smo proveli 2014. a regulativa u Hrvatskoj je promijenjena 2015.

požar u Londonu Grenfell Tower Otkriven uzrok velikog broja poginulih u požaru londonskog nebodera

Uskoro na snagu stupaju nove promjene. O čemu se radi?

Hrvatska, kao i ostale EU članice, uskoro donosi novu dugoročnu regulativu vezanu uz energetsku obnovu zgrada zbog EPBD direktive (Energy Performance Building Directive) koja je modificirana ove godine i koja prvi puta spominje zaštitu od požara u čak dva članka, a u kojima se od država članica traži da se prilikom smanjenja potrošnje energije u zgradama vodi računa i o zaštiti od požara. Nova regulativa mora se uključiti u nacionalno zakonodavstvo za dvije godine, a o čemu su u Hrvatskoj već počeli razgovori. Bitno je naglasiti da su za one koji zgrade žele učiniti energetski učinkovitima, i učiniti ih sigurnijima u slučaju požara, na raspolaganju europska sredstva.

Srušio se neboder u Brazilu Brazil Urušio se neboder u Sao Paolu, 49 nestalih

Koja je vaša ključna poruka?

Hrvatska sad ima fantastičnu priliku dodatno poboljšati standarde zaštite od požara u okviru energetske obnove zgrada. I zato je bitno da ljudi o zaštiti od požara razmišljaju svaki put kad se govori o energetskoj učinkovitosti. Zamislite, sada prilikom dobivanja energetskog certifikata uopće nije uključena zaštita od požara, odnosno mi znamo koliko energije ona troši ali ne znamo kako će se ona ponašati u požaru. Osobno mi nije jasno kako zgrada može biti održiva, a istovremeno može izgorjeti do temelja.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.