Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Đuro Đaković

Pregovori s EK u tijeku, očekuje se dozvola za plan spašavanja tvrtke

Slavonski Brod: Ministar Darko Horvat u radnom posjetu Đuro Đaković Grupi
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
29.09.2021.
u 15:32

Iz Đuro Đaković Grupe su putem Zagrebačke burze izvijestili kako nisu obaviješteni o bilo kakvoj potencijalnoj odluci bilo kojeg tijela, a koja bi se odnosila na Program restrukturiranja

Iz Službe za odnose s javnošću Vlade RH odgovorili su na naš upit je li točna informacija koju su objavili pojedini mediji da je Europska komisija odobrila plan preustroja Đure Đaković Grupe i da je veliku ulogu u tome odigralo i uključivanje Ureda predsjednika Vlade u proces.

Odgovor koji su nam poslali prenosimo u cijelosti:

"Društvo Đuro Đaković Grupa d.d. zaduženo je da, po načelima učinkovitog restrukturiranja, izradi održiv, izvediv i koherentan te dalekosežan program restrukturiranja koji će biti u skladu sa Smjernicama Europske komisije o državnim potporama za nefinancijske poduzetnike u teškoćama. U tijeku je proces pregovora i konzultacija s predstavnicima Europske komisije, koja u konačnici odobrava Program restrukturiranja.

U pregovore su uključeni i predstavnici nadležnog Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva financija i Ureda predsjednika Vlade, koji zajednički s predstavnicima Uprave kompanije daju doprinos za pronalaženje najboljih rješenja koji će omogućiti opstanak kompanije, unapređenje njenog poslovanja i očuvanje radnih mjesta. Proces je još uvijek u tijeku te očekujemo njegovo uspješno okončanje" - navodi se u odgovoru koji su nam poslali iz Ureda za odnose s javnošću Vlade RH.

U međuvremenu, iz Đuro Đaković Grupe su putem Zagrebačke burze izvijestili kako nisu obaviješteni o bilo kakvoj potencijalnoj odluci bilo kojeg tijela, a koja bi se odnosila na Program restrukturiranja.

Iz slavonskobrodske grupacije ističu da, prema informacijama kojima oni za sada raspolažu, još uvijek nije poznat konačni sadržaj Programa restrukturiranja koji bi trebao biti predmet razmatranja od strane nadležnih tijela.

Iz kompanije napominju da će Uprava društva i dalje, kao i do sada, pravovremeno i sukladno svojim saznanjima, izvješćivati investicijsku javnost o svim cjenovno osjetljivim informacijama ili činjenicama.

Podsjetimo, prema neslužbenim informacijama, češka tvrtka DD Acquisition, koja trenutno posjeduje nešto manje od 19 posto udjela u Đuri Đakoviću, spremna je preuzeti slavonskobrodsku grupaciju, ali traži da država preuzme između 300 i 360 milijuna kuna starog duga. S druge strane, jasno je da prezaduženu grupaciju koja je potkraj prošle godine bila na rubu stečaja spasiti može jedino ulazak svježeg kapitala, a Česi su spremni dokapitalizirati ĐĐ Grupu sa 120 milijuna kuna. Imaju bogato iskustvo u metalskoj industriji, a sudjelovali su i u izradi programa restrukturiranja.

Češki ulagač ima širok dijapazon poslova. Očekuje se da će u Slavonskom Brodu sigurno održati i vojnu proizvodnju i izgradnju vagona, što je trenutno glavna djelatnost u Đakoviću. Oni to i sada rade u Češkoj, gdje proizvode vojnu opremu prema NATO standardima.

U svakom slučaju, sve će oko sudbine nekadašnjeg slavonskobrodskog metalskog diva biti puno jasnije kada svi u lancu, a prije svega Vlada, potvrdi da je iz Bruxellesa stiglo zeleno svjetlo i da je plan za spas tvrtke odobren.

Komentara 1

OB
Oblivion
16:17 29.09.2021.

Bitno da je Rimac pokupio pare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije