Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INA Kompanija opovrgava da od Vlade traži 2 mlrd. kuna

Pregovori o otkupu plina zapeli jer J. Kosor ne vjeruje Polančecu

kosor polančec
Renato Branđolica
14.10.2009.
u 18:07

Navodno naftna kompanija neće tražiti više od 750 milijuna kuna za plin, a ne zna se koliko Vlada nudi za taj energent

Pregovori Vlade i Ine, odnosno MOL-a, većinskoga vlasnika te naftne kompanije o otkupu plina iz podzemnog skladišta Okoli, što bi bila završnica izdvajanja plinskog biznisa iz Ine, nisu stali, ali su zapeli jer premijerka Jadranka Kosor ne vjeruje ministru Damiru Polančecu, odnosno ugovorima koje je s tom kompanijom potpisao. Premijerka, naime, traži dodatnu provjeru tih ugovora. Tako barem neslužbeno tvrde u Ini te opovrgavaju da ta kompanija od Vlade traži dvije milijarde kuna za 550 milijuna kubika plina uskladištena u Okoliju.

 

– Vrijednost je tog plina 750 milijuna kuna, odnosno Ina ga je kupila po toj cijeni – doznajemo u Ini. Naši izvori kažu kako je logično da se od Vlade traži taj iznos jer nijedna kompanija ne želi poslovati s gubitkom, odnosno ispod cijene prodavati robu koju je kupila po tržišnoj vrijednosti.

 

Navodno Ina neće tražiti više od 750 milijuna kuna za plin, a ne zna se koliko Vlada nudi za taj energent. U Ini su jučer pak demantirali da MOL-u ispod cijene prodaju koncesiju nad plinskim i naftnim poljima u Siriji.

 

– Točno je da Ina nema novca za investicije u istraživanje naftnih i plinskih polja, pa može i izgubiti koncesiju, ali nikakva cijena s MOL-om još nije dogovorena. Razmatra se mogućnost da MOL kupi dio te koncesije i da Ina tako namakne novac za potrebna ulaganja, ali isto tako postoji mogućnost da Ina naknadno tu koncesiju otkupi od MOL-a – neslužbeno kažu u Ini. Jučer se doznalo i da su čelnici Ine smijenili Marijana Martinčića, direktora tvrtke Prirodni plin, osnovane da bi se u nju izdvojio plinski biznis koji bi Vlada trebala otkupiti kako bi pod svojom kontrolom imala sigurnost opskrbe potrošača, jer je usred pregovora o otkupu plina otišao u Argentinu na Svjetsku plinsku konferenciju.

 

Novom direktoricom imenovana je pak Davorka Tancer, stručnjakinja za naftu i plin. Predstavnici MOL-a jučer su opet ponovili da su oni za objavu dioničarskog ugovora o kupnji Ine, ali da se čeka dozvola Vlade.

Ključne riječi

Komentara 2

PO
poduzetnik
20:12 19.10.2009.

Gospodo Kosor , trebali bih se rijesiti velikog dijela vasih ministara ,mozda ih poslati da budu konzuli u nekim dalekim zemljama samo sto dalje od Hrvatske, oni unistavaju samopouzdanje Hrvatskom puku.

OB
-obrisani-
18:35 14.10.2009.

..Polancec je proslost...skinuti imunitet i na sud snjim....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije