Naslovnica Biznis Potrošač

Potrošnja porasla 39. mjesec zaredom, za 5,7 posto

Tako će 2017. biti četvrta godina zaredom kako potrošnja raste, i to brže nego prije. U 2016. je, naime, promet u trgovini na malo porastao 4 posto.
29. prosinca 2017. u 14:20 2 komentara 232 prikaza
U prosincu bi potrošnja mogla doseći i 13 milijardi kuna, koliko nismo trošili ni prije krize
Foto: MARK BLINCH/REUTERS/PIXSELL

U Hrvatskoj je u studenom potrošnja porasla 5,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, već 39. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije.

Andrej Plenković Korjenite reforme Plenković otkrio prve poteze Vlade u 2018. godini!

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu prometa u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, maloprodaja je u studenom nominalno porasla za 7,8 %, a realno za 5,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Tako je nastavljen pozitivni trend, s obzirom na to da potrošnja raste već 39 mjeseci zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke.

Uz to, "godišnja realna stopa rasta je, nakon usporavanja u rujnu i listopadu, zabilježila ubrzanje", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Naime, rast u studenom brži je nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla za 3,1 posto na godišnjoj razini.

Prema podacima DZS-a, promet u maloprodaji je u 11 mjeseci ove godine realno porastao za 5,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Pogledajte galeriju: Način na koji je Todorić vodio Agrokor bio je uteg za gospodarstvo

U prosincu bi potrošnja mogla doseći i 13 milijardi kuna, koliko nismo trošili ni prije krize
1 / 12
Martina Dalić

"Očekujemo da će i podaci za prosinac pokazati nastavak solidne pozitivne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo podržane ponajviše predblagdanskom i blagdanskom potrošnjom, pozitivnim pomacima na tržištu rada te povećanjem raspoloživog dohotka uslijed izmjena Zakona o porezu na dohodak", zaključuju analitičari RBA.

Tako će 2017. biti četvrta godina zaredom kako potrošnja raste, i to brže nego prije. U 2016. je, naime, promet u trgovini na malo porastao 4 posto.

Prehrambena industrija Ekonomija života Hrvatska zaostaje jer u prerađivačkoj industriji radi samo 17% zaposlenih novac novčanice preporuke Fiscus: Vlada treba smanjiti državni vlasnički portfelj Besmislena potrošnja U dućane se vraća neželjenih darova u vrijednosti 90 milijardi dolara
Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar pittbull
    pittbull:

    Salju ovi iz Njemcke-e svojima i standard odmah malo raste cisto sumljam da to sama zasluga politike u HR.

  • mulag:

    je.... na dug...ide ide pa stane na jako dugo