Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković otkrio prve poteze Vlade u 2018. godini!

Iduća godina mora biti godina dubokih, korjenitih reformi, rekao je premijer Andrej Plenković
23. prosinca 2017. u 19:22 98 komentara 14280 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u subotu, sumirajući u intervjuu za HRT proteklu godinu i najavljujući poteze Vlade u sljedećoj, rekao da hrvatskom društvu želi poslati poruku optimizma, da se osvijesti ono dobro, a da će Vlada učiniti sve da se riješi ono što se mora riješiti.

"Po meni, niz pozitivnih aspekata kao da je zamagljen u nekakvoj težnji da imamo nekakav pesimizam. Ja želim hrvatskom društvu i hrvatskim ljudima poslati poruku optimizma. Da osvijestimo ono što je dobro a sve što moram riješiti, učiniti ćemo maksimalno da riješimo", poručio je. 

Andrej Plenković BRŽE REFORME Plenković: U idućoj godini moramo pokrenuti istinske promjene

Temeljna zadaća svim ministrima u 2018. jest da iduća godina mora biti godina dubokih, korjenitih reformi, istaknuo je. "Sada je na na nama da dinamiziramo gospodarstvo, da budemo društveno osjetljivi i solidarni prema onima koji su u najtežoj situaciji, bilo da je riječ o umirovljenicima, nezaposlenima, ljudima na niskim plaćama. Da taj makrokontekst ima efekta na njihovim životima. To je ono što je glavna zadaća Vlade: gospodarstvo," rekao je Plenković gospujući u Dnevniku HRT-a.

Unutarnji politički prioriteti Vlade u idućoj će godini, kazao je, biti nastavak nacionalnog programa reformi - obrazovanja, zdravstva,  mirovinska reforma, pravosuđa i uprave kao i bolje poslovno okruženje.

"Generalno gledajući, mislim da smo ostvarili većinu planiranih ciljeva, a na dnevnom redu smo imali puno tema koje su svojevrsni simbol hrvatske političke i gospodarske tranzicije", rekao je Plenković osvrćući se na 2017. 

Upitan koji je najveći problem bio njegove Vlade o 2017 godini, Plenković je odgovorio da je to bio Agrokor.

Andrej Plenković
1 / 13
Andrej Plenković i Miro Cerar

"Procijenili smo da je ona takvih dimenzija, da smo morali koristiti nove, posebne alate da se s njom suočimo. Donošenje posebnog zakona spriječilo je prelijevanje te krize na druge gospodarske subjekte, gubitak radnih mjesta u samoj kompaniji, općenito jednu destabilizaciju našeg financijskog sustava i moguće političke implikacije. S te strane mislim da smo se zaista ponašali odvažno i odgovorno, a rezultati su takvi da smo imali normalan nastavak pozitivnih trendova u gospodarstvu.

"Imam dojam da javnost nije ni svjesna što smo sve spriječili", rekao je.

Agrokorov logotip GUBITAK Potop Agrokorovih dionica na burzi: Crobexi potonuli više od 1 posto

Lex Agrokor je za Vladu bio jedino moguće rješenje, rekao je odgovarajući na pitanje o kritikama oporbe koja taj zakon smatra spornim. Uvjeren je da je Vlada odabrala dobar put. "Oporba nije imala neko osobito kreativno rješenje.... Po meni, nisu bili na razini političke odgovornosti. Volio bih da su prepoznali ovu krizu kao temu oko koje smo mogli graditi jedan zajednički nazivnik na hrvatskoj političkoj sceni," kazao je.

Rekao je da je raskid koalicije s Mostom bila ispravna politička odluka. Sadašnja koaliciju s HNS-om i manjinama je čvrsta, jako stabilna, a HNS je pouzdan partner, rekao je.

Odgovarajući na pitanje o otkup dionica Ine, koje je najavio prije godinu dana, rekao je da Vlada ne želi da otkup Molovih dionica u Ini dovede do povećanja javnog duga, da su se temeljito pripremili, poslali zahtjeve za prijedloge za međunarodne savjetnike i da ima vremena do kraja iduće godine da se to pitanje riješi.

U odnosima sa Slovenijom Hrvatska će štititi ono "što je hrvatsko"

Plenković je kazao kako su vanjskopolitički prioriteti njegove vlade u idućem periodu ulazak u Eurozonu, Schengen i OECD, a da će se u odnosima sa Slovenijom glede graničnog prijepora ponašati odgovorno, ali  da će "štititi ono što je hrvatsko".

Andrej Plenković
1 / 19
Andrej Plenković i Miro Cerar

Plenković je upitan kako Slovenija od 29. prosinca namjerava provesti odluku Arbitražnog suda na što je on kazao kako "nema jednostrane provedbe bilo kakve presude".

Upitan što ako slovenska strana počne 29. prosinca primjenjivati svoju nadležnost kazao je da "smo mi zamolili kolege iz Slovenije" a ta je poruka prenijeta našim partnerima u međunarodnoj zajednici da je u "ovakvim situacijama najvažnije izbjegavati jednostrane poteze koji mogu voditi do incidenata". U ovom trenutku mi nemamo uređeno pitanje granica, osobito na moru kazao je i dodao kako će se ponašati odgovorno.

Podsjetio je na nedavni posjet slovenskog premijera Mire Cerara, Zagrebu rekavši da je Hrvatska pokazala konstruktivan stav i želju za rješavanjem problema granice  te spremnost za fleksibilizaciju naše pozicije i rješenje koje bi zadovoljilo obje strane. Iznio je stav da kroz rad mješovitih povjerenstava treba riješiti to pitanje.

Po toj arbitražnoj presudi samo je nekih 80 tak ljudi s slovenskog kuta gledanja ostao s hrvatskog kuta gledanja nema nikoga tko je ostao na slovenskoj strani, dodao je. Imamo i pitanje ribara i uvijek s može naći jedan kvalitetan sporazum o ribolovnom režimu, rekao je Plenković.

Što se tiče ulaska u Eurozonu, Schengen i OECD a kazao je da ti prioriteti nisu samo za 2018. te da niti jedan od ta tri cilja nije realan da bude u 2018. već će tijekom 2019. ispunimo sve kriterije da bi bili spremni pristupiti schengenskom prostoru.

Što se tiče pristupa Eurozoni kazao je da je to posao koji bi se trebao odraditi do kraja mandata iduće vlade od 2021. do 2024. a što se tiče pristupa OECD-u kazao je kako je to jedina organizacija kojoj Hrvatska još može pristupiti te da "mi želimo ići ti putem".

Savudrijska vala KARL ERJAVEC PORUČIO Nova prijetnja Slovenije: 'Hrvatska neće u Schengen i OECD bez implementacije arbitražne odluke' Andrej Plenković Božićna čestitka Plenković: Odgovorno ćemo i nesebično služiti čovjeku i njegovu dobru Andrej Plenković i Miro Cerar NAŠE AMBICIJE Plenković otkrio tri glavne vanjskopolitičke točke za iduću godinu
IDENTITET JOŠ NEPOZNAT
Prodavačica na kiosku navodno prepoznala nestalu ženu: Svako ljeto dolazi na Krk, zna i hrvatski
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  Usprkos poplavama, pozarima, Agrokoru i kojekakvim pokusajima obstrukcija sitnozube peronospore 2017a godina zavrsila je odlicno, sama Noga u Gujicu kupusarima iz Metkovica vrijedna je Nobelove nagrade.)))

 • ikbmibm:

  Normalan čovjek mora priznati da je Plenković dobro kormilario kroz sve ove hrvatske "scile i haribde"

 • droza:

  Tako je, bravo za najuspješniju hrvatsku vladu do sada na čelu sa premijerom Andrejem Plenkovićem.