Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Postignut dogovor, Belje preuzima osječki pogon Megglea!

Fortenova grupa na poslovanje gleda dugoročno i sada pripremamo kompaniju za poslovanje u vremenu nakon krize kako bi, kada krene oporavak, imali što jaču polugu rasta, a ovu transakciju u cijelosti financiramo iz operativnog poslovanja – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe
28. listopada 2020. u 13:57 14 komentara 2903 prikaza
Meggle gasi proizvodnju u Osijeku, bez posla ostaje 160 radnika
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Belje plus od početka iduće godine novi je vlasnik nekretnina i proizvodne linije Megglea u Osijeku. Članica Fortenova grupe i Meggle Hrvatska danas su postigli dogovor i potpisali sporazum kojim će Belje od 1. siječnja 2021.u pogonu Megglea u Osijeku pokrenuti proizvodnju vlastitih proizvoda kako bi se očuvala dugogodišnja tradicija proizvodnje mlijeka u tom dijelu Slavonije. Pritom će se određena količina mlijeka otkupljivati od sadašnjih Meggleovih kooperanata, dok se potrebe za zaposlenicima još procjenjuju, no očekuje se zapošljavanje stotinjak zaposlenika.

EFIKASNIJE POSLOVANJE Razmišlja se o zajedničkoj tvrtci Belja, VUPIK-a i PIK-a Vinkovci

Fortenova grupa već sad proizvodi oko 10 posto ukupne količine mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj, što čini oko 5% domaćih potreba. Najveći dio mlijeka koje se proizvede u Belju koristi se za proizvodnju ABC krem sira, čija se godišnja proizvodnja kreće se na razini 3700 tona i za čiji su portfelj razvijeni planovi značajnog širenja.

– Zadovoljni smo postignutim dogovorom i zaključenjem kupoprodaje Meggleove imovine u Osijeku te odlukom Belja da nakon našeg povlačenja nastavi s proizvodnjom na toj lokaciji. Nakon što je Meggle grupa donijela konačnu odluku o gašenju vlastite proizvodnje u Hrvatskoj, uložili smo maksimalan napor da nađemo kupca za našu imovinu kako bismo osigurali da što veći broj naših zaposlenika nakon 31. prosinca ima novo zaposlenje te kako naši kooperanti ne bi imali zastoj u otkupu mlijeka. Meggle do kraja godine nastavlja s procesom restrukturiranja svoga poslovanja, sukladno dogovoru koji smo postigli sa sindikatima, uz pravovremeno i cjelovito ispunjavanje svih preuzetih obveza – kazao je Marjan Vučak, predsjednik uprave Megglea Hrvatska.

Matthias Oettel, predsjednik uprave Meggle grupe, istaknuo je pak kako su svjesni koliko je važno sačuvati proizvodnju mlijeka u Osijeku zbog čega se odluka o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj odlagala koliko je to bilo moguće te da su svih ovih godina bili socijalno osjetljiv i odgovoran poslodavac te pouzdan poslovni partner.

otvorenje pogona za abc sir Meggle 'Budućnost osječke mljekare je u proizvodima poput skyra'

– Fortenova grupa kontinuirano radi na daljnjem jačanju vrijednosti i osnaživanju portfelja svojih brendova. Kako bismo iskoristili sve potencijale ABC svježeg krem sira, koji je jedan je od najjačih regionalnih brendova i naših izvoznih proizvoda, Belju su potrebni dodatni proizvodni kapaciteti pa nam je povlačenje Megglea omogućilo da ih osiguramo u kratkom roku. S pogonom u Osijeku osigurali smo preduvjete za razvoj novih proizvoda, proizvedenih od domaće sirovine, visoke kvalitete i više dodane vrijednosti. S ovim iskorakom nastavljamo raditi i na očuvanju te daljnjem rastu domaće poljoprivredne proizvodnje, što uz, spašavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, ima velik značaj za Slavoniju i širu društvenu zajednicu. Fortenova grupa na poslovanje gleda dugoročno i sada pripremamo kompaniju za poslovanje u vremenu nakon krize, kako bismo, kada krene oporavak, imali što jaču polugu rasta, a ovu transakciju u cijelosti financiramo iz operativnog poslovanja – rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

– Preuzimanje imovine Megglea i razvoj novih proizvoda mogu biti dodatan poticaj povećanju proizvedenih količina mlijeka i investicijama malih proizvođača u farme muznih krava u Hrvatskoj. To bi svakako pozitivno utjecalo na promjenu trendova, nakon što je ove godine u Hrvatskoj napokon zaustavljen dugotrajni pad proizvedenih količina mlijeka. Mliječna industrija jedan je od glavnih fokusa strategije 2020. – 2025. u Poslovnom području poljoprivreda u Fortenova grupi, a prehrambena industrija Belje bit će nositelj razvojnog zamaha u tom segmentu – rekao je Andrej Dean, predsjednik uprave Belja.

Transakcija će biti provedena nakon što se dobiju sva potrebna regulatorna odobrenja.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • stefj:

  Ah socijalizam, donekle pozitivni OOUR (s ogromnim dugom) će preuzeti neprofitabilni OOUR, pa ćemo umjesto jednog pozitivnog i jednog negativnog dobiti 2 negativna... Mada, ajde OK. Nek probaju dignuti proizvodnju i profitabilnost, pa onda prodaju dalje...

 • Avatar SileZla
  SileZla:

  Do sada je Fortenova prodavala, ovo je akvizicija kojom žele pokazati da mogu. Ali moglo bi im to biti i omča oko vrata. Ako se nije isplatilo Meggleu kako će donositi prihode Fortenovi? Ovo je politička odluka, netko je nekoga ... prikaži još! nagovorio da se produži život osječkoj mljekari.

 • Avatar KORONAŠ
  KORONAŠ:

  Zato sam ja izgubio 150 t kn na dionicama Belja, koje sada, gle čuda kupuje drugu kompaniju. Kakva je ovo država, i tko doista upravlja!?