Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Poslovna 2018. godina za mnoge je rekordna!

Najbolje rezultate bilježe prehrambena industrija i turističke tvrtke, elektroindustrija stoji dobro, a građevinari su na dnu
02. ožujka 2019. u 15:46 3 komentara 203 prikaza
Končar bilježi skok neto dobiti za gotovo 20 posto, a prihodi su im prošle godine dosegnuli gotovo tri milijarde kuna
Foto: Igor Šoban/Pixsell

Poslovna godina za nama donijela je rekordne rezultate mnogim tvrtkama, naročito u prehrambenoj industriji. Podravka i Atlantic Grupa prijavili su iskorak i u prihodima i neto dobiti koja je u slučaju Podravke skočila nevjerojatnih 13 puta.

Emil Tedeschi Najbolji prodajni rezultati Atlanticova godina rekorda: Argeta je najprodavanija pašteta u Europi

Kraš na milijardu kuna

Kraš je imao dobru godinu. Prihodi su, istina, zabilježili blagi pad, ali zadržali su se iznad milijardu kuna. Izvoz je rastao i dosegnuo je gotovo polovicu ukupnih prihoda našeg najvećeg proizvođača čokolade. Neto dobit je oko 50 milijuna kuna, što je oko 20 posto pada u odnosu na godinu prije, ali i dalje će biti dovoljna za dobre dividende dioničarima u kompaniji u kojoj je model radničkog dioničarstva zaživio u punom smislu. Dukat ima dobit od 37 milijuna kuna na gotovo dvostruko veće prihode od Kraša. Naime, imali su oko 1,92 milijarde kuna prihoda, ali im je rast rashoda koji vezuju uz mljekarstvo pojeo dobit.

Končar bilježi skok neto dobiti za gotovo 20 posto, a prihodi su mu lani dosegnuli gotovo tri milijarde kuna. Bili su nešto niži nego godinu prije, ali u kompaniji su uspjeli supstituirati pad prihoda rezanjem troškova. Rekordne rezultate bilježe turističke tvrtke. Maistra je imala dvoznamenkasti rast, kao i Valamar, koji je četvrtu godinu zaredom postigao rast prihoda veći od 10 posto. U 2018. su imali dvije milijarde kuna prometa, a najavljuju gotovo 800 milijuna kuna ulaganja u podizanje kvalitete svoje ponude. Dobrim brojkama može se pohvaliti i ACI kojemu su prihodi narasli na 216 milijuna, a bruto dobit na rekordnih 38 milijuna kuna. Problem je u tome što i dalje imaju znatno niži prihod po vezu u marini od konkurencije.

Marin Pucar Podravka Podravkini rezultati najbolji u 70 godina

IGH jedini u blagom plusu

Jedini koji i dalje posluju s minusima velike su kompanije u brodogradnji i graditeljstvu. Viktor Lenac izvijestio je o gubitku od 21 milijun kuna. Prihodi u tom škveru, koji često navode kao primjer uspješne privatizacije, prepolovljeni su. Iako DZS objavljuje podatke o rastu građevinskog sektora, nekadašnji divovi tog sektora u lošem su stanju. Tehnika je jedva izbjegla stečaj, ali ima gubitak od 294 milijuna kuna, Ingra je na koljenima, Viadukta više nema, a IGH bilježi minimalni plus.

Pogledajte video o uvođenju eura:

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladinog savjeta zaradio na testovima'
Zaklada Novo Sutra
Altruizam, a ne egoizam
Projekt koji će pogurati čitavu generaciju mladih